Dnes Prague Edition

Pohybem podpořit zdraví i osudy

Charitativ­ní happening Teribear přemění kilometry na miliony pro děti a matky v nesnázích

-

ŽIŽKOV Pohybovat se jakýmkoliv tempem na čerstvém vzduchu a ještě přispět na dobrou věc? To bude možné už od 7. do 16. září na žižkovském vrchu Vítkov. Koná se tam třetí ročník charitativ­ního happeningu s názvem Teribear hýbe Prahou aneb Prima den s medvědem, který pořádá Nadace Terezy Maxové dětem.

„V letošním roce máme hned několik změn, tou hlavní a nejdůležit­ější je změna místa konání akce. Přesto doufáme, že bude účast alespoň stejně tak hojná, jako tomu bylo v loňském roce,“řekla ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem Terezie Sverdlinov­á. Na Vítkov se happening přesunul z Letenských sadů.

V kteroukoli­v denní i noční hodinu mohou zájemci přijít na Vítkov a vydat se po okruhu dlouhém 1,2 kilometru. Podmínkou účasti je zakoupený čip. Ten stojí pro dospělého 200 korun, pro dítě do 12 let pak 100 korun. Zakoupit ho je možné přímo na Vítkově nebo on-line na stránkách www.teribear.cz.

Čip počítá účastníkům kilometry, které se pak „přemění“v peníze určené na dobročinno­st. „Každý zdolaný kilometr podpoří partneři akce 50 korunami. Je na každém, aby si vybral, komu z deseti příběhů věnuje své naběhané nebo nachozené kilometry, které se promění ve finanční pomoc,“připomněla Sverdlinov­á.

Díky čipu se lze zúčastnit i opakovaně po celou dobu konání akce. Zúčastnit se může každý, kdo chce pohybem přispět na dobrou věc. Nezáleží přitom na věku ani fyzické kondici. Důležitá je chuť pomoci. „Do charitativ­ního happeningu se mohou registrova­t i rodinné a firemní týmy,“doplnila Sverdlinov­á.

Účastníci si mohou vybrat, komu pomůžou. Buď ohroženým těhotným maminkám nebo rodinám Stačí jen pohyb

v nouzi, kterým hrozí odebrání dětí. Je možné také pomoci maminkám z azylového domu v nových začátcích nebo dětem, aby se mohly vrátit z ústavů zpět do rodiny.

Účastníci mohou podpořit pěstounsko­u péči a adopci. Pomoci se dostane i týraným dětem, děti z kojeneckýc­h ústavů mohou získat díky projektu vlastní tetu. Další možností je pomoci mladým lidem z dětského domova studovat nebo zahojit bolavou dušičku dětí z dětského domova. Také pomoci mladým lidem stát na vlastních nohou.

Jedním z lidí, kterým nadace pomohla právě stát na vlastních nohou, je Marie. „Dětský domov beru jako svou záchranu,“říká Marie. Strávila v něm skoro deset let. Předtím žila s mladší sestrou u otce, ale tátu zavřeli do vězení a děvčata přišla o střechu nad hlavou.

V dětském domově si Marie dodala odvahu studovat. Jejím snem bylo učit děti, nakonec zvolila obor sociální pedagogika, aby mohla pracovat v dětském domově. „Mým cílem bylo dětem ukázat, že to jde,“říká Marie.

„Že když chtějí, můžou něčeho dosáhnout. Jsem toho sama příkladem. Jako malá jsem jezdila načerno a pokuty a exekuce mě dohnaly až v ústavu. Díky dětskému domovu jsem spokojená, vystudoval­a Fakta Dvaapůlkrá­t zeměkoule lidí. 8 milionů korun. 10 tisíc

dvaapůlkrá­t oběhnout zeměkouli.

více než sto padesát subjektů či jednotlivc­ů.

zveřejněný na webových stránkách nadace. jsem, mám řidičský průkaz a zážitky, k jakým bych se nedostala,“líčí.

„Díky podpoře Nadace Terezy Maxové dětem jsem nemusela řešit náklady na bydlení při vysoké škole a mohla se věnovat studiu. Kvůli věkové hranici v ústavním zařízení teď musím z dětského domova odejít. Již mám vyhlídnutý nájemní byt a vysněnou práci. Na začátek jsem zvolila vychovatel­ku v diagnostic­kém ústavu,“vypráví Marie.

Při prvním ročníku akce v roce 2015 se vytěžily necelé 4 miliony korun. Mezi podpořeným­i projekty byl například projekt Na začátku II pomáhající těhotným ženám v nouzi. Svou obtížnou životní situaci nejsou schopny řešit vlastními silami a hrozí jim tak odebrání miminka, které se má narodit.

Letos se chystá ještě další jednodenní regionální kolo. Uskuteční se 20. září v lesoparku Štěpánka v Mladé Boleslavi. Z výtěžku bude například podpořeno Dětské centrum při mladoboles­lavské Klaudiánov­ě nemocnici. Podle primářky oddělení Heleny Tomanové peníze půjdou na vznik mateřského pokoje. Tedy místa, kde najdou pomoc maminky s dětmi se sociálními a zdravotním­i problémy, pomohou jim zde se zácvikem v péči o dítě nebo nabídnou azyl před utajeným porodem.

 ?? Foto: Nadace Terezy Maxové dětem ??
Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia