Dnes Prague Edition

Hrady CZ končí svou šňůru na Bezdězu

-

BEZDĚZ Na spojení hudby a jedinečné atmosféry historické­ho prostředí láká tradičně v létě festival Hrady CZ. Třináctý ročník hudebně-kulturní akce navštívil během léta již sedm hradů po celém Česku. Festival se završí v pátek a v sobotu na hradě Bezděz.

Nynější zříceninu hradu ze 13. století, která svého času sloužila jako vězení či klášter, rozezní stálice i nováčci hudební scény. Festivalov­ou premiéru zažívá rocková skupina Arakain & Lucie Bílá. Po loňských Kabátech tak i letos organizáto­ři trochu „přitvrzují“.

„Arakain je moje první hudební láska, jsem s nimi šťastná – ať již na Hradech CZ, kde je úžasná atmosféra, nebo kdekoli jinde. Jsem ráda za příležitos­t, že se můžu na Hrady i památky letos konečně podívat,“říká zpěvačka Lucie Bílá.

Zítra se brány Máchova romantické­ho hradu otevřou v 16.00. Návštěvníc­i se mohou těšit na Vladimíra 518, Olympic, Vypsanou fiXu, či Horkýže Slíže. Sobota bude patřit Tomáši Klusovi, Mig 21, Majku Spiritovi + H16 nebo třeba kapele Wohnout.

Po dvanácti letech se vrací na festival Richard Müller, pamětník prvního ročníku. „Když jsem se dozvěděl, že budeme koncertova­t na Hradech CZ, opravdu mě to mimořádně potěšilo. Jednak proto, že Hrady CZ mají vysoké renomé, a také proto, Hudební zřícenina

že jejich atmosféra je kouzelná a pohádková,“řekl Müller, který zahraje novinky i osvědčené hity.

Hrady CZ jsou laděné jako hudebně-kulturní akce. Její kulturní část zajišťuje partner festivalu Národní památkový ústav (NPÚ). Součástí vstupenky je tak vstup na prohlídkov­ý okruh hradu Bezděz zdarma. NPÚ zároveň pro návštěvník­y vyhlásil soutěž napříč celým festivalem o nejlepší fotku festivalov­ého hradu. V pátek ve 21.00 proběhne také karneval s vyhlášením nejlepší masky. Každý návštěvník, který přijde v masce, dostane dárek.

Ubytování na Bezdězu je zdarma ve stanovém městečku. V něm bude k dispozici sociální zařízení, pitná voda a koše na odpadky. Díky pozitivním ohlasům bude v provozu za příplatek VIP Hradní kemp, který bude osvětlený a oplocený. Kromě základních služeb nabídne sprchy s teplou vodou, úschovnu, nabíjení telefonů či možnost nákupu potravin a nápojů.

Dopravit se na místo můžete autobusem, vlakem či autem, přičemž placené parkování je asi kilometr od hradu. Areál se nachází zhruba tři kilometry od výstupní stanice Bezděz. (dap)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia