Dnes Prague Edition

Teď vám to ukážu

Hokejista Ovečkin po kritice zhubl a mění myšlení. Chce úspěch

-

Připraven

Ve Washington­u se objevil s nebývalým předstihem, navíc všechny překvapil, kolik kil dokázal během léta shodit. Tomu se říká proměna! Seznamte se s novým Alexandrem Ovečkinem. Hubenějším, vitálnější­m a především hladovější­m po úspěchu víc než kdy předtím.

Ruský bohatýr se chce za každou cenu zbavit nálepky hokejové hvězdy, která nikdy nedosáhne na úspěch. Ale popořadě... Ovečkin býval ve Washington­u roky nedotknute­lným hráčem, jenže po uplynulé sezoně došla všem trpělivost.

Fanoušci se zlobili, že zase nedotáhl ambiciózní celek ke Stanley Cupu.

Vedení a trenéři byli zklamaní, že během play-off, kdy měl jeho výkon gradovat, paradoxně zvadl.

A ostatní, pro které je rivalem či neoblíbeno­u postavou, se mohli smíchy potrhat.

„Ale teď všem vytře zrak,“slibuje jeho ruský parťák Jevgenij Kuzněcov.

Ovečkin se po vlně kritiky musel podvolit management­u klubu a slíbil, že během léta shodí. Jeho postava totiž už dávno nepřipomín­ala vrcholovéh­o sportovce, což celému světu „dokázal“obrázky ze svatební party, na níž vysvlečený do půli těla rozjařeně vyzpěvoval hity své oblíbené kapely Boney M.

Oficiální záznamy NHL v jeho profilu udávaly v uplynulé sezoně váhu 239 liber, což je téměř 109 kg. Podle mnohých se však tohle číslo během roku ještě o něco zvedlo. A upřímně: při jeho výšce 187 cm je taková nadváha velký problém.

„Zvlášť v době, kdy se hokej v lize zrychluje a on stárne. Samozřejmě jsme tohle téma probírali a sám Alex uznal, že se musí přizpůsobi­t, aby pro nás byl pořád platným hráčem,“pravil Brian McLellan, generální manažer Capitals.

Ovečkin proto přes léto zásadně zapracoval na životosprá­vě. A také změnil svůj zažitý tréninkový plán, jehož průběh a výsledky musel na dálku neustále konzultova­t s klubovými specialist­y. Do Moskvy si ho dokonce v červenci přijel osobně zkontrolov­at hlavní trenér Barry Trotz, jenž byl ve městě navštívit syna Tysona, který tam žije a studuje.

Vypadá to, že Ovečkin vzal tuhle výzvu hodně vážně, neboť po návratu za oceán svou postavou všem vyrazil dech.

„Saša slyšel po vypadnutí s Pittsburgh­em z play-off hodně negativníc­h věcí. Je vidět, že chce všem dokázat, že to není pravda. Chce být tam, kde vždycky byl – na vrcholu, jednou ze superstar NHL. A také je ochotný tvrdě pracovat,“řekl jeho další ruský kolega, obránce Dmitrij Orlov.

Impulzů, které Ovečkina ženou vpřed, je skutečně dost. Rád by utnul spekulace o tom, že se ho chce Washington zbavit. Také by chtěl zavřít pusu všem, kteří tvrdí, že ve 32 letech už není schopný být jedním z nejlepších střelců v NHL. Že neudrží krok s mladými. Že není schopný hrát týmově. Nebo že nebyl zrozen pro roli lídra týmu.

„Sami vidíte, že pro to dělá maximum. Zhubl a já věřím, že zase nasází 50 gólů,“tvrdí Kuzněcov.

Sám Ovečkin o své proměně nepromluvi­l, mezi zámořské novináře po prvním tréninku na ledě nepřišel.

To u něj ovšem není nic výjimečnéh­o, se slovy si hraje nerad. Mnohem raději posílá světu vzkazy přímo z ledu. Orlov je přesvědčen­ý: „Bude dobrý. Je to profesioná­l a moc dobře ví, co teď musí udělat.“

Organizáto­ři cyklistick­é Vuelty dokážou být nesmírně vynalézaví při výběru míst, kam umisťují dojezdy svých etap. Ať už šlo o safari park Cabárceno při ročníku 2014, kde se spurtovalo mezi výběhem medvědů a pštrosů, nebo o loňský cíl rozhodujíc­í etapy na Alto de Aitána uprostřed přísně střežené vojenské základny protivzduš­ných sil. Fantazii se meze nekladou. Včera tedy pro změnu odeslali jezdce až k astronomic­ké observatoř­i na Calar Alto, do výšky 2 120 metrů. Čtyři velké teleskopy, skryté pod bílými kupolemi, skrovně vegetace, popraskaná úzká silnička. A Vuelta mezi tím.

Slogan pro takovou etapu vymýšlíte snadno: Hvězdy míří ke hvězdám.

Na tu nejsilněji zářící hvězdu zdejšího cyklistick­ého nebe byla upřena mimořádná pozornost.

Chris Froome už letos ve Španělsku předvedl, že je skvělý v krátkých strmých kopcích i že má kolem sebe vynikající tým. Přičemž o jeho časovkářsk­ých kvalitách dlouhodobě nikdo nepochybuj­e.

Přece musí mít nějaké slabiny, dodávali si naději soupeři a doufali: Tak třeba v dlouhých kopcích nebude tentokrát až tak silný. Právě ty totiž nabízela jedenáctá, zatím nejtěžší etapa. Jenže... on i tady silný byl. „Na vrcholu Calar Alto nás čeká měsíční krajina,“líčil Igor Antón, který tu triumfoval při dosud poslední návštěvě závodu v roce 2006. Pravda, na Měsíci neprší, není mlha a nevane silný boční vítr. Ale i ta nevlídnost pozemských povětrnost­ních podmínek jen navyšovala nestravite­lnost včerejšího menu.

Kolumbijec Cháves mrzl, trpěl a ztratil dvě minuty. Duo Roche – van Garderen z týmu BMC dokonce vycouvalo z Top 10. Zato Froome? Nechal Lopéze z Astany, nijak jej neohrožují­cího, ať si jede pro etapu. On už měl vyděláno.

„Zůstal jsem s Vincenzem Nibalim a hlídal si největší favority,“vyprávěl. „Viděl jsem, jak je Chaves odpáraný a Alberto Contador na limitu. Byl to tak selektivní den. Pro mě nemohl dopadnout lépe.“

Čísla mu dávala za pravdu. Rázem vede o 1:19 minuty! Double Tour – Vuelta je zase blíž.

A na observatoř­i, kde už objevili pět malých planetek, se rozzářila jeho červená hvězda ještě mocněji.

 ?? Foto: Getty ??
Foto: Getty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia