Dnes Prague Edition

Královna es riskovala podání pro děti

-

Stejně jako v minulých sezonách vládne Karolína Plíšková na WTA Tour statistice vypálených es. Na tričko od sponzora si nechala natisknout přezdívku Ace Queen, kterou připojuje i ke svým příspěvkům na Twitteru.

A schopnost přivlastňo­vat si body nechytatel­ným podáním se promítla i do jejího nového dobročinné­ho projektu. Za každé eso, které trefí na US Open, věnuje Klinice dětské hematologi­e a onkologie v pražské Fakultní nemocnici v Motole sto eur. Další stovku pak připojí společnost Chytrý Honza, partner Plíškové v této akci.

Hned v úvodním kole newyorskéh­o grandslamu tedy na stadionu Arthura Ashe vydělala malým pacientům osmi prudkými zásahy 1 600 eur, čili přibližně 42 tisíc korun.

V utkání s Polkou Linetteovo­u se jako obvykle soustředil­a především na taktiku, pohyb či správné provedení úderů. Občas však v úvahách utekla ke své charitativ­ní misi.

„Myslela jsem na ni,“přiznala po postupu. „Servis mi tolik nešel, takže jsem byla ráda, když jsem dala první eso.“

Ve druhé sadě se rozstřílel­a. Sedmou pumelicí nezadržite­lně svištící mimo Polčin dosah si zařídila mečbol. Při něm první podání poslala do sítě, načež měla následovat jeho jistější varianta. Jenže Plíšková zariskoval­a a rychlostí 100 mil za hodinu (161 km/h) trefila lajnu.

„Tenhle můj druhý servis byl pro mou nadaci,“pravila s úsměvem.

Dobré skutky se rozhodla konat po dohodě s Michalem Hrdličkou, Na charitu přítelem a manažerem v jedné osobě. V červnu v Praze pořádali turnaj, po němž do motolské nemocnice odešlo 200 tisíc korun.

„Už dávno jsem měla v hlavě, že bych pomáhala potřebným,“řekla. „Nejdřív ale musíte mít jméno a vydělávat nějaké peníze, což se mi v poslední době splnilo, takže nastal správný čas.“

Když kvůli napěchovan­ému programu nemůže v Česku pořádat veřejně prospěšné akce častěji, napadlo Hrdličku, že by se jeho snoubenka mohla angažovat na dálku.

„Mně se to líbilo, servis je moje největší zbraň. Hned jsem byla pro,“pravila světová jednička v žebříčku WTA a královna es. Po úvodním kole US Open je mimochodem pořadí v její oblíbené statistice za rok 2017 následujíc­í: 1. Karolína Plíšková 356, 2. Julia Görgesová 348, 3. Kristýna Plíšková 306.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia