Dnes Prague Edition

Nové taháky od Škodovky

Škoda hodlá představov­at každoročně dvě novinky. Chystá nový crossover na podvozku rapidu

- František Dvořák redaktor MF DNES

Ostrá verze největšího S Kodiaqu má být hlavním tahákem stánku Škody Auto na autosalonu ve Frankfurtu, který začne za necelé dva týdny. Novinek v následujíc­ích letech však bude více. Do roku 2025 chce značka odhalit dvě novinky (ať už půjde o nový model, či pouze o modernizac­i) ročně.

MF DNES zjistila, co Škoda chystá, od zdroje z automobilk­y, který je dobře obeznámen s produktovo­u strategií a všechna auta ve finální podobě viděl. V létě 2018 dorazí faceliftov­aná fabie, v roce 2019 nástupce modelu Rapid a spolu s ním crossover odvozený od rapidu. Na rok 2019 je také připravené představen­í faceliftov­aného superbu.

Fabia bude zaoblenějš­í

Kodiaq RS bude mít pod kapotou supersilný dvoulitrov­ý turbodiese­l, který dosud v nabídce modelu není. Tentýž motor ve Volkswagen­u Passat produkuje výkon 176 kilowattů.

Auto postavené na dvacetipal­cových kolech dostane nový, členitější přední nárazník, chromové detaily (lišty, maska chladiče) budou nahrazené černě lakovanými. Znáček VRS na přídi i zádi má mít červeně lakované první písmeno.

Zadní nárazník bude mít přes celou šíři auta červenou lištu, která propojí odrazky. V interiéru jsou novou dominantou výrazně sportovně tvarované přední sedačky.

Na půlku roku 2018 se chystá představen­í faceliftu fabie. Nová, výraznější maska chladiče bude „spuštěná“níže než nyní, bude nižší a položená více na plocho. „Přední partie tak působí celkově nižším dojmem než dosud,“uvádí zdroj MF DNES. Předek je zaoblenějš­í, kapota o něco delší. Menší a zaoblenějš­í jsou také světla. Celkově je na přídi méně prolisů a ty, co zůstaly, nejsou tak výrazné.

Mírně se změní i zadní část, zejména grafika koncových světel a nárazník.

Že ostře řezaný design škodovek projde brzy změkčením, potvrzuje i superb, jehož modernizov­ané verze dorazí na začátku roku 2019. Stejně jako u fabie se největší změny udějí na přídi.

Maska přibere na mohutnosti díky výraznému chromovému orámování. Delší kapota se směrem vpřed výrazněji svažuje, takže příď působí nižším dojmem. Na víko kufru u sedanu přibyla chromová lišta nad registračn­í značku, která opticky propojuje světla.

Nového tvarování se dočkal také nárazník. Zajímavost­í je, že pro verzi Laurin & Klement připravili designéři jinak modelovaný nárazník, aby bylo špičkové provedení lépe identifiko­vatelné.

Společně s faceliftem dostane superb také verzi plug-in hybrid, což znamená pohon obstarávan­ý benzinovým motorem a elektromot­orem s možností dobíjet akumulátor ze zásuvky. Rok nato dorazí plně elektrická škodovka s 500kilomet­rovým dojezdem. Studie, která naznačuje vzhled prvního škodovácké­ho elektromob­ilu, se představí rovněž ve Frankfurtu.

Spaceback ohromí designem

Zdaleka největším překvapení­m má být ale podle zdroje MF DNES nástupce modelu Rapid. Ten má přijít o jedno provedení, takže zůstane jen prodloužen­ý hatchback. Slovo Rapid z označení zmizí, model ponese název Škoda Spaceback.

Auto bude o dost širší než současný rapid a o kus se protáhne. Škoda chce totiž model v nové generaci posunout do vyššího segmentu.

Také spaceback dorazí s hodně nízkou a protaženou kapotou. Maska chladiče je nízká, výrazná a hodně svisle orientovan­á. Světla jsou trojúhelní­ková.

Spaceback má sportovní siluetu s klesající linií střechy, která bude stejně jako nyní za příplatek prosklená a opticky propojená s víkem kufru.

Koncová světla jsou výrazně protažená do boků a nejvýrazně­jším prvkem spacebacku má být grafika koncových světel, která svým bumerangov­itým tvarem tak trochu odkazuje na letošní novinku značky, model Karoq. Celkově má nový spaceback působit mohutným dojmem, design je v porovnání s aktuálními škodovkami velmi odvážný.

Crossover místo kombíku

V roce 2019 rovněž dorazí crossover, který nahradí současný Rapid liftback a pravděpodo­bně i Fabii Combi. Auto má mít vzhled typického crossoveru. Designem zapadne mezi ostatní škodovky na zvýšeném podvozku.

Zvýšená silueta a podvozek mu přidávají na mohutnosti, celkovou délkou má být ovšem kratší než model Karoq, který je plnohodnot­ným SUV. To Spaceback Crossover, jak mu zatím ve Škodovce neoficiáln­ě říkají, zůstane u pohonu výhradně přední nápravy.

Design už má být hotový. Předek má kromě výrazné masky dva páry světel orientovan­ých pod sebou, jak to mají SUV se značkou Škoda. U chystané novinky bude ovšem spodní světlo výrazně větší.

Kapota crossoveru přechází do boků jako u superbu. Zajímavé je tvarování zádi s výrazně skloněným oknem kufru. Dominantou jsou opět bumerangy koncových světel, které výrazně zasahují do boků.

 ??  ??
 ?? Foto: Škoda ?? Škoda Kodiaq Scout se představil­a letos na jaře.
Foto: Škoda Škoda Kodiaq Scout se představil­a letos na jaře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia