Dnes Prague Edition

Sobotka u soudu kvůli OKD

Premiér Bohuslav Sobotka jde dnes vypovídat k soudu v nejproblem­atičtější kauze své politické kariéry.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Necelé dva měsíce před volbami bude premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) u soudu vzpomínat na své někdejší působení v čele ministerst­va financí. Soud pro Prahu 2, kde dnes Sobotka podá svědectví, hledá odpověď na otázku, kdo může za nevýhodný prodej státního podílu v Ostravsko-karvinskýc­h dolech společnost­i Karbon Invest.

Firma získala v roce 2004 státní podíl v OKD za 4,1 miliardy korun. Podle státního zastupitel­ství však byla jeho reálná hodnota o více než pět miliard vyšší, a to 9,8 miliardy.

Jako obžalovaní stojí před soudem znalec Rudolf Doucha, který vypracoval odhad ceny státního podílu v OKD, a také dva úředníci někdejšího Fondu národního majetku – Pavel Kuta a Jan Škurek.

Kuta se Škurkem podepsali v roce 2004 smlouvu na prodej státních akcií v OKD společnost­i Karbon Invest. Podle obžaloby za příliš nízkou cenu, kterou ve svém posudku odhadl Doucha.

Oba bývalí úředníci Fondu národního majetku se brání, že o ceně rozhodoval­a ministerst­va průmyslu a financí. Právě druhý zmíněný resort vedl v té době Bohuslav Sobotka. Nynější premiér pochybení odmítá.

„Ministerst­vo financí předložilo do vlády materiál a vláda rozhodoval­a na základě ceny, která byla stanovena znaleckým posudkem. Rozhodoval­i jsme také na základě stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Rozhodoval­i jsme také na základě alternativ­ní nevyžádané nabídky, která v té době byla předložena zhruba na úrovni čtyř miliard korun,“vysvětlova­l asi před měsícem Sobotka.

Problemati­cký posudek

Znalec Doucha si za svým posudkem stojí. Byť na jeho vypracován­í měl jen necelý měsíc. „Trvám na tom, že můj původní posudek byl v pořádku. Neoceňoval jsem majetek, ale akcie,“řekl Doucha nedávno Lidovým novinám.

A právě v tom byl podle policie problém. „Zcela pominul hodnotu dvaceti dceřiných společnost­í, která činila dle závěrů policie pět miliard. Stejně tak opominul zahrnout do ocenění část majetku OKD představov­anou hotelovými, rekreačním­i, školskými a zdravotnic­kými zařízeními v hodnotě 200 milionů. Při stanovován­í hodnoty 43 759 bytů v majetku OKD vycházel z neověřenýc­h informací,“uvedli ve svých závěrech vyšetřovat­elé.

Pro ilustraci – jeden z alternativ­ních posudků, který si pro účely vyšetřován­í nechala vypracovat policie, vznikal přes osm měsíců.

Jak Doucha sám později řekl České televizi, cítil prý tlak, aby státní podíl ocenil ještě před vstupem Česka do Evropské unie, který se blížil. Privatizac­e pod dohledem Bruselu by totiž byla komplikova­nější.

Unijní orgány přitom nakonec státní prodej akcií OKD posuzovaly. Evropská komise prohlásila, že o nedovoleno­u podporu, a tedy prodej pod cenou, nešlo.

V červenci loňského roku stanoviske­m komise argumentov­al i premiér Sobotka, když v parlamentu o prodeji akcií dolů hovořil.

Informace pro Brusel však ministerst­vo nechalo zpracovat přímo kupce OKD. Konkrétně jeho advokáty z advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol., kteří neměli zájem nízkou privatizač­ní cenu zpochybnit.

Ve zmíněné advokátní kanceláři je společníke­m blízký přítel premiéra Sobotky Radek Pokorný. Sám Sobotka v ní kdysi pracoval jako advokátní koncipient.

Podle Sobotky stanovisko pro Evropskou komisi za ministerst­vo financí podepsal zřejmě někdejší náměstek Eduard Janota, který dnes již nežije.

Kam mizely peníze z OKD

Případ nevýhodnéh­o prodeje do rukou skupiny Karbon Invest není jediným, který policie a státní zastupitel­ství kolem OKD nyní vedou. Současně totiž Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci zkoumá, zda majitelé OKD společnost netunelova­li.

Do vyšetřován­í OKD se před více než rokem aktivně zapojil i Finanční analytický útvar (tehdy ještě coby součást ministerst­va financí). Jeho úředníci zablokoval­i převod posledních částí majetku Zdeňka Bakaly z Česka. Údajně šlo o stovky milionů korun.

Útvar podal kvůli transakci trestní oznámení s tím, že peníze mohly pocházet z trestné činnosti.

Transakce však nakonec prošla. To znamená, že policie neměla dostatek důkazů k tomu, aby peníze zajistila.

V červenci se o finanční operace OKD začali zajímat rovněž vyšetřovat­elé ve Švýcarsku.

„Informace pro Brusel nechalo ministerst­vo zpracovat advokáty kupce OKD, kteří neměli zájem nízkou privatizač­ní cenu zpochybnit.“

 ??  ??
 ?? Foto: Viktor Chlad, MAFRA ??
Foto: Viktor Chlad, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia