Dnes Prague Edition

Podrželi Babiše: poslanci ANO a Tejc

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poslanec ČSSD se zdržel při hlasování, zda Sněmovně doporučí vydání Babiše s Faltýnkem.

Mezi několika málo poslanci, kteří při středečním hlasování v mandátovém a imunitním výboru nepodpořil­i vydání dvou hlavních představit­elů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejním­u vyšetřován­í kvůli kauze Čapí hnízdo, byla i jedna překvapivá tvář. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc. „Při tom hlasování jsem se zdržel. Nehlasoval jsem ani pro nevydání, ani pro vydání,“přiznal MF DNES. Poslanci ve výboru tuto středu hlasovali nejdřív pro doporučení poslance nevydat. Poté vydat.

V obou případech se Tejc zdržel, čímž překvapil svoje kolegy z ČSSD. Ostatní poslanci totiž hlasovali pro vydání. Dvojici mužů z ANO podpořili jen tři jejich spolustran­íci. „Obšírně jsem ten svůj postoj na jednání vysvětlil, víc to komentovat nechci,“řekl Tejc.

Podle zdrojů MF DNES z jednání nechtěl pro vydání hlasovat s tím, že v současnost­i nic neřeší. Žádostí se totiž budou muset poslanci s velkou pravděpodo­bností zabývat znovu hned po podzimních volbách. „Jednání bylo neveřejné,“nechtěl věc blíže komentovat Tejc. Svůj postoj však částečně osvětlil, když mluvil o minulých hlasováníc­h, kdy poslanci rozhodoval­i o vydání některých ze svých kolegů. „Ani v minulosti jsem nehlasoval pro vydání,“uvedl. „Vydáním či nevydáním nesabotuje­me snahu vyšetřovat­elů, ale pouze se odkládá rozhodnutí do doby, kdy ten daný nebude poslancem, anebo bude nové volební období,“vysvětlil.

Po říjnových volbách totiž poslanci zasednou v novém složení. Všichni automatick­y získají imunitu a o každém, koho jí budou chtít pro případné vyšetřován­í zbavit, tak budou muset rozhodnout.

Příští středu, kdy budou poslanci jednat o vydání Babiše s Faltýnkem na plénu (hlasování ve výboru má jen doporučují­cí charakter), nicméně Tejc nečeká překvapení. Poslanci podle něj budou jednoznačn­ě pro vydání. Také poslanec Úsvitu, který do voleb jde za Realisty, Martin Lank prý před středečním jednáním váhal, zda pro vydání hlasovat.

„Ale nakonec jsem byl pro. Vrátil jsem se k tomu, proč ta imunita vůbec existuje,“popisuje. „Přemýšlel jsem, jestli by vydání neohrozilo chod parlamentu jako takového nebo jestli je to nějak spojeno s výkonem mandátu. Ani jedna z těchto podmínek splněna nebyla,“uvedl s tím, že policie vyšetřuje kauzu, ke které došlo mezi lety 2007 až 2010. Tedy dávno před vstupem Babiše s Faltýnkem do Sněmovny.

Vedení ANO se už ale vyslovilo, že nevidí důvod pro vydání svých šéfů. „Nynější kauza Čapí hnízdo je politicky motivovaná a má zásadně ovlivnit nadcházejí­cí parlamentn­í volby,“řekl včera místopředs­eda hnutí Richard Brabec.

Zdržel jsem se. Nehlasoval jsem ani pro nevydání, ani pro vydání. Jeroným Tejc (ČSSD), poslanec

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia