Dnes Prague Edition

Šikana stát vyšla na 150 tisíc

- — Veronika Horáková

HODONÍN Lidí, kteří čelí policejním­u stíhání a nakonec se ukáže, že nic protizákon­ného nespáchali, stát odškodňuje zhruba stovku ročně. Mezi takové patří i bývalá vedoucí stavebního úřadu v Hodoníně Ivona Lexová. Podle soudů ji šikanovala policie a stát jí musí vyplatit 150 tisíc korun.

Policisté se domnívali, že Lexová vydala nezákonné rozhodnutí o demolici dvou budov, a radnici tak způsobila škodu 28 milionů korun. Podle soudů to ale byla od začátku hloupost. „O peníze nejde. Pro mě bylo důležité, aby se ukázalo, že jsem neporušila zákon,“uvedla Lexová, která sama z úřadu kvůli negativní atmosféře loni odešla.

Lexové uškodilo, že trestní stíhání trvalo přes deset měsíců. Nemohla spát, jíst a navíc měla potíže na pracovišti. „Byla v roli veřejně činné osoby a její vnímání ze strany veřejnosti se zhoršilo, situace měla dopad na její obraz v očích četných kolegů na pracovišti,“píše se v rozsudku Okresního soudu v Hodoníně, který v odvolacím řízení potvrdil i Krajský soud v Brně. Verdikt je tak nyní pravomocný.

Podle ministerst­va spravedlno­sti, které v takových případech figuruje jako žalovaná strana, k pochybení policie nedošlo. „Zahájení trestního stíhání v tomto případě bylo důvodné, ale nakonec se neprokázal­o,“konstatova­la mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Podle právničky Ligy lidských práv Zuzany Candigliot­y se debatovalo o tom, zda by nemělo být uzákoněno, aby se odškodné vymáhalo po konkrétníc­h vinících. Nakonec se ale zákon v tomto znění nepodařilo prosadit.

 ?? Foto: archiv I. Lexové ?? Odškodněná Kriminalis­té Ivonu Lexovou odvedli k výslechu přímo z kanceláře starosty, aniž jí poslali předvolání. Stát kvůli tomu musí Lexové platit.
Foto: archiv I. Lexové Odškodněná Kriminalis­té Ivonu Lexovou odvedli k výslechu přímo z kanceláře starosty, aniž jí poslali předvolání. Stát kvůli tomu musí Lexové platit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia