Dnes Prague Edition

Nečasová žaluje Piráty. Vadí jí její karikatura

-

PRAHA Bývalá šéfka Úřadu vlády Jana Nečasová (dříve Nagyová) se žalobou brání proti použití své podobizny na volebním autobusu Pirátské strany, zjistil server iDNES.cz. Piráti ji na vozidle vyobrazili jako loutkovodi­čku někdejšího premiéra Petra Nečase. Součástí žaloby je i návrh na předběžné opatření.

Jak vyplývá ze soudní databáze, Nečasová podala žalobu na ochranu osobnosti už minulý čtvrtek. Její součástí je i návrh na předběžné opatření, kterým by dosáhla odstranění své karikatury dřív, než proběhnou soudní jednání.

Místopředs­edkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 Miroslava Sixtová potvrdila, že soud už o předběžném opatření rozhodl, ale nemůže říct jak. „Rozhodnutí se spolu s žalobou účastníkům řízení teprve doručuje,“vysvětlila.

Advokát Nečasové Adam Černý poslal už dříve straně předžalobn­í výzvu, aby karikaturu odstranila.

Tomu však Piráti odmítli vyhovět. „Je to její názor. My jsme strana, která brání svobodu, a věříme, že tohle je o svobodě slova,“řekl volební manažer Pirátů Štěpán Štrébl.

Pirátská strana volební „vězeňský“autobus představil­a v polovině srpna. S podobiznam­i politiků se trefují do kauz, s nimiž jsou někteří jejich konkurenti spojováni. Ve výčtu nechybí Andrej Babiš (ANO) s čapím hnízdem na hlavě, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislost­i s OKD s krumpáčem či bývalí politici jako David Rath a Petr Nečas, jehož loutkovodi­čkou na autobuse je právě jeho nynější manželka Jana. Na „trestance“dohlíží předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Tehdejší pravá ruka bývalého premiéra figuruje celkem ve třech soudních kauzách, které odstartova­l policejní zásah na Úřadu vlády v létě 2013. Mimo jiné kvůli zneužití vojenské rozvědky, z vyzrazení obsahu zpráv BIS či uplácení poslanců. Ani v jednom případu ale stále nepadl pravomocný rozsudek. (jkk, iri)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia