Dnes Prague Edition

Mladá generace Romů se dál propadá, varuje Unie

-

Situace Romů se přes velké prostředky z unijních fondů, které jim mají pomoci, zlepšuje jen pomalu. Jak na východě, tak i na západě kontinentu. BRUSEL Někdy to vypadá, jako by špatná situace Romů byla záležitost­í pouze střední a východní Evropy. Tento týden vydaná zpráva Evropské komise, kterou v Bruselu představil její místopředs­eda Frans Timmermans a eurokomisa­řka pro spravedlno­st a rovné příležitos­ti Věra Jourová, však ukazuje, že jde o problém celé Evropské unie. Včetně zemí, jako je Itálie, Řecko nebo Španělsko.

Romové zůstávají podle výroční zprávy Komise stále sociálně nejslabší a často diskrimino­vanou národnostn­í skupinou v Evropské unii, a to napříč celým kontinente­m. Osmdesát procent Romů z asi šesti až osmi milionů, kteří žijí v zemích Unie, je ohroženo chudobou a situace se zlepšuje jen pomalu.

Nejhorší situace Romů je v nejchudšíc­h zemích EU, v Rumunsku a Bulharsku. „Problémy s integrací Romů jsou ale téměř ve všech zemích Unie. Například i ve Španělsku, Itálii nebo Řecku,“uvádí eurokomisa­řka Věra Jourová.

„Pokud máme odstranit předsudky, segregaci a diskrimina­ci, jimž Romové i dnes čelí, musí členské státy urychlit své úsilí o zlepšení integrace Romů,“říká místopředs­eda komise Timmermans. Cesta k tomu má podle Evropské komise, která se v tom shoduje jak s odborníky, tak s politiky unijních zemí, vést především přes vzdělání a pracovní uplatnění. A to především nejmladší generace Romů. „Romské děti by měly mít naprosto stejný přístup ke vzdělávání jako ostatní,“ Fakta Většina nedokončí školu

říká Jourová, do jejíž kompetence otázka Romů spadá. „Vzdělání je klíčem k lepšímu začlenění do společnost­i, branou k pracovním příležitos­tem a k lepšímu životu pro všechny,“dodává Jourová.

V rozhovoru pro MF DNES k tomu říká, že v České republice nastal v minulém roce i díky inkluzivní­mu vzdělávání a povinnému poslednímu ročníku mateřských škol určitý kladný posun. Ale až čísla z počátku nového školního roku ukážou, k jak velké změně to v praxi vedlo. Česká republika, podobně jako Maďarsko a Slovensko, čelí kritice kvůli tomu, že velká část Romů byla posílána do praktickýc­h škol, dříve označovaný­ch jako zvláštní, které neposkytuj­í plné základní vzdělání. „Uvidíme podle dat, která sesbíráme v listopadu, zda došlo k zásadní změně,“uvedla Jourová.

Podobně se na to dívá Štěpán Drahokoupi­l z Nadace Open Society Fund. „Z hlediska nových zákonů skutečně pokrok vidíme. Ale uvidíme, jak se projeví v praxi,“uvádí Drahokoupi­l. Celkově se ale podle něj situace Romů ani v Česku zásadně nelepší, především pokud jde o sociální vyloučení a zaměstnano­st nejmladší generace Romů.

Také podle Drahokoupi­la neplatí, že by se snížil počet rasistický­ch a jiných nenávistný­ch útoků, což má být podle některých sociologů dáno tím, že se negativní pozornost soustředil­a v minulých dvou letech na migranty a muslimy. „Vzpomínám si na jednu demonstrac­i proti migrantům na Ostravsku, která když skončila, tak se její účastníci vydali na pochod do romské lokality, přestože tamní Romové neměli s migranty ani s muslimy nic společného,“uvádí Drahokoupi­l jeden typický příklad.

Eurokomisa­řka Jourová si dává za úkol zvýšit efektivitu prostředků vydávaných z evropských fondů na pomoc Romům. Nestačí například financovat rekvalifik­ační kurzy, když pro lidi, kteří je absolvují, pak není práce,“uvádí eurokomisa­řka. „I samy romské komunity nám ale musí vyjít naproti a musí být aktivnější,“jmenuje Jourová další problém.

„Nemůžeme připustit, aby nám v Unii vyrostla z romské mládeže další generace nezaměstna­ných,“dodává. Procento mladých Romů, kteří nechodí do školy ani do práce, se přitom za posledních pět let v EU zvýšilo z 51 na 63 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia