Dnes Prague Edition

Set snů a pak konec. Němci je vyřadili

Nejdřív krize, pak se volejbalis­té stali senzací ME. O medaile ale hrát nebudou

-

KATOVICE V jednom setu zvítězili drtivě 25:16, ale v součtu za celý zápas prohráli. Čeští volejbalis­té nestačili ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy v polských Katovicích na silné Německo a po výsledku 1:3 jsou vyřazeni.

S turnajem se loučí jako tým, který se postaral o obrovskou senzaci, když v osmifinále vyřadil francouzsk­é obhájce titulu.

„Je to neskutečný tým. Hráči si umějí vynadat i pomoci. Každý má svoji roli, kterou je prospěšný celku,“říká generální manažer reprezenta­cí Jakub Novotný. „Někteří bodovali, jiní bránili, další dělali černou práci na přihrávce, chytali míče v poli. To dělá tým týmem,“přitaká kouč Michal Nekola.

Kolektivní a obětavou hrou Češi udolali Francii a statečně bojovali i s Německem. Ve druhém setu favorita potupili vysokým skóre, ale v dalších částech je drobné série nepřesnost­í připravily o další senzaci.

„Dotlačili jsme Němce k maximálním­u nasazení. Museli dát do hry všechno, aby nás porazili,“těší trenéra. „Jsem na kluky pyšný.“

Do pozice černého koně turnaje se tým zvedal z úplného dna. Neuspěl v kvalifikac­i o MS 2018 a dva měsíce před Evropou přišel o trenéra Miguela Falasku, který bez varování z rodinných důvodů odstoupil.

„Prožili si velké zklamání a frustraci, ale dali se dohromady a společně vyřešili všechny problémy,“chválí Novotný. „Michal Nekola dokázal nemožné, podařil se mu skvělý výsledek.“

Po vítězství nad Francií se Falasca manažerovi ozval. „Blahopřeji,“esemeskova­l. Místo zdvořilost­ní odpovědi dostal Španěl vřelé poděkování. „Je to i jeho úspěch. Týmu věnoval spoustu práce, postavil ho, naučil ho herní systémy. Jeho podíl nelze opomenout.“

Falasca začal stavět na úderné síle mladých hráčů a poskládal tým bez Štokra či Konečného, hvězd nedávné minulosti. Nekola tu ideu převzal. „Navázali jsme na práci, která fungovala,“opakoval pak často. Zaměřil se také na sílu kolektivu. Změnil kapitána, rozbil ustálené dvojičky z hotelových pokojů, aby oživil vztahy.

„Turnaj ukázal, jak se kluci posunuli nahoru. Doufám, že si tento šampionát zapamatují a že je to ještě nakopne, aby se dál zlepšovali,“přeje si Nekola.

Už postupem do čtvrtfinál­e si Češi zajistili účast na příštím šampionátu v roce 2019. Vzhledem k tomu, že se nekvalifik­ovali na MS, je to jejich nejbližší velký cíl. Dva roky je čas na to, aby se nový tým připravil.

Kádr z Polska má mladý základ, osa týmu by měla pokračovat. Loučení avizoval zatím jen Holubec. „Věřím, že ta naše parta ještě vydrží a kluci budou chtít hrát dál. Tým má velkou sílu a morální charakter,“cítí Nekola.

Kouče teď čeká devátá sezona u extraligov­é Dukly Liberec. Angažmá u reprezenta­ce mu pro tuto chvíli končí, ale po výsledcích z Polska není důvod, aby nedostal novou nabídku. „Práce mě hodně baví, ale nyní záleží, jak se domluvíme se zástupci svazu. Já o tom momentálně nepřemýšlí­m,“říká Nekola. Zase ti Němci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia