Dnes Prague Edition

Plíšková v krizi! Spasilo ji podání

-

Vkolosální­m betonovém kotli se vařilo napětí. Na jeho dně zápolila o přežití Karolína Plíšková. Ve druhém kole US Open se ocitla v zapeklité situaci.

Na Asheově stadionu pro 23 tisíc diváků po ní zběsile pálila míčky domácí kvalifikan­tka Nicole Gibbsová.

Obecenstvo pochopitel­ně divoce jásalo, když 127. žena žebříčku ve výměnách cvičila světovou jedničku a rázně si přivlastni­la první sadu 6:2. Schylovalo se k řinčivému překvapení. Dlouho bylo utkání až trýznivě napínavé.

Teprve oslnivou šňůrou jedenácti bodů za sebou za stavu 2:2 ve třetím setu se Plíšková dostala do trháku, utišila publikum a umravnila troufalou slečnu z Kalifornie. Po výsledku 2:6, 6:3, 6:4 postoupila a přerušila proud teskných zpráv valících se do vlasti.

Náhle bezbrannou Barboru Strýcovou bez pardonu vyprovodil­a z turnaje další Američanka Jennifer Bradyová 6:1, 6:1.

Chrabře vzdorující Denisa Allertová nakonec neodolala palbě Japonky Naomi Osakaové 3:6, 6:4, 5:7. A Tomáše Berdycha, donedávna takřka bezporucho­vou mašinu z Valmezu, potřetí během tří měsíců zabrzdilo zranění. Blok v bedrech jej podobně jako v květnu na Roland Garros omezoval tak zásadně, že po nadějném úvodu podlehl Alexandru Dolgopolov­ovi z Ukrajiny 6:3, 1:6, 6:7, 2:6.

„Dřív jsem zdravotní problémy viděl jenom u ostatních tenistů,“řekl sklesle. „V téhle fázi kariéry si na ně asi budu muset zvyknout. A taky se potřebuju naučit se s nimi snáz vyrovnat. Teď jsem fakt hodně naštvaný. Vždyť zápas s tímhle soupeřem určitě nebyl nějaká předem ztracená bitva.“

Až v noci na pátek středoevro­pského času nastoupila ke své druhé partii na Flushing Meadows další česká reprezenta­ntka Lucie Šafářová, kterou se chystala vyzvat Japonka Nao Hibinaová.

Už jen ona mohla doprovodit do další fáze turnaje Petru Kvitovou a Plíškovou. Ta vůbec nebyla spokojená se svým včerejším výkonem: „Hlavně první dva sety se vůbec neblížily mým představám. Ten třetí už byl jakž takž.“

Postěžoval­a si, že se příliš pomalu dostávala do varu, zatímco její sokyně na ni udeřila se vší zuřivostí. Plíšková působila zaraženě, zklamaně. Trochu se probrala i díky přestávce po prvním setu, během níž si odskočila na toaletu.

„Ne že bych byla nějak rozklepaná. Ale asi si na sebe vzhledem k vývoji turnaje nakládám až moc tlaku,“vysvětlova­la.

Záhy se totiž v New Yorku poroučely další favoritky Angelique Kerberová z Německa, Simona Halepová z Rumunska, Caroline Wozniacká z Dánska a Johanna Kontaová z Británie.

Plíšková vtipkuje, že není případ pro Bohnice. Cítí však obrovskou šanci a zápolí s nezvyklou rolí nasazené jedničky. Nicméně ve třetím setu zabrala a bodovala po všech sedmnácti prvních servisech. Výborně je využila též v posledním gamu, kdy musela partii uzavřít.

„V některých zápasech potřebujet­e, aby vás podání zachránilo,“řekla. „A právě dneska to byl ten případ.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia