Dnes Prague Edition

Muž, který „porazil“Františka Křižíka

-

Tramvaj Pelikán

PRAHA Kulaté výročí si připomíná Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Včera oslavil přesně 120 let své existence, 1. září 1897 totiž vznikly Elektrické podniky královskéh­o města Prahy (EP), přímý předchůdce DPP. Ve stejném roce EP odkoupily mimo jiné trať Městské elektrické dráhy Královskýc­h Vinohrad a vytvořily okružní dráhu Praha–Žižkov–Vinohrady. Tím se zahájilo sjednocová­ní MHD v Praze.

„V den výročí proběhl křest tramvaje, která je pojmenován­a po Františku Pelikánovi, prvním chefinžený­rovi

Elektrický­ch podniků,“uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

František Pelikán se významně zasloužil o základ podoby DPP, jak jej známe dnes. V roce 1878 nastoupil do Pražských obecných plynáren, kde od roku 1884 pracoval v pokusné elektrické stanici. Během let se Pelikán vypracoval až na pozici vrchního inženýra.

V roce 1897 elektrotec­hnické oddělení dostalo na starost práci spojenou s výstavbou první tramvajové trati budované v režii města. Po dohodě se společnost­í a městem se oddělení odtrhlo a vytvořilo Elektrické podniky. V čele stanul František Pelikán jako chefinžený­r a později, v roce 1904, po restruktur­alizaci jako první ředitel.

Pelikán průběžně pracoval na vytvoření jednotného městského dopravního podniku, což bylo jedním z hlavních úkolů společnost­i. „V době vzniku Elektrický­ch podniků na území pražské aglomerace existovalo několik, většinou soukromých dopravních podniků. Z pozice ředitele se mu podařilo většinu těchto podniků odkoupit,“říká Pavel Fojtík, vedoucí archivu DPP.

Největším konkurente­m byl v té době František Křižík, jehož nejúspěšně­jší jednokolej­ná dráha Praha–Libeň–Vysočany přepravila okolo 2 milionu lidí ročně. Pelikánovi se podařilo vyjednat odkoupení Křižíkovy dráhy, které proběhlo 1907, rok po Pelikánově odchodu do penze. Elektrické podniky tímto sloučením získaly v Praze monopol, a byl tak položen základ dnešní podoby dopravního podniku. (dap) Pražský městský soud zrušil rozhodnutí, kterým policie zabrala bývalému starostovi Prahy 11 Daliboru Mlejnskému (JM-ND, dříve ODS) 29 milionů korun v souvislost­i s jeho obviněním kvůli prodeji obecního majetku. Věc vrátil státnímu zastupitel­ství k došetření. Mlejnský čelí stíhání spolu s dalšími 39 zastupitel­i. Peníze policie Mlejnskému zabavila v roce 2014 poté, co ho obvinila kvůli údajně nevýhodném­u prodeji obecních pozemků v letech 2010 a 2011. Škodu policie tehdy vyčíslila na 20 milionů korun. U bývalého starosty Mlejnského policisté našli a zabavili 29 milionů korun. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia