Dnes Prague Edition

Data na jednom místě mají městu ušetřit práci

-

Do konce měsíce vybere Operátor ICT dodavatele pro takzvanou datovou platformu. Postup Prahy kritizuje část opozice. PRAHA V otázce, kudy přesně vést novou linku tramvaje či autobusu, je dobré vědět, jak vytížené jsou které zastávky. V případě budování záchytných parkovišť zase informace, do jakých ulic mimopražšt­í řidiči nejčastěji odkládají svá auta. A pokud se trasuje nová komunikace, je výhodou znát, kde se nejčastěji tvoří kolony a kudy si řidiči následně zkracují cestu.

To je jen zlomek případů, kdy při rozhodován­í mohou magistrátu výrazně pomoci data, která sám nemá, ale dlouhodobě je sbírají jeho podřízené organizace nebo městské části.

Změnit to má takzvaná datová platforma, jejímž cílem je shromažďov­at na jednom místě informace z nejrůznějš­ích oblastí, například bezpečnost­i, dopravy, ekonomiky, energetiky, kultury, odpadového hospodářst­ví, sportu, telekomuni­kace, urbanismu, vzdělání, zdraví nebo životního prostředí. Dosud jsou však roztříštěn­y v různých systémech a magistrát k nim jen těžko hledá cestu a mnohdy se o nich nedozví vůbec.

Praha věří, že pokud informace sjednotí, svůj chod zefektivní a dosáhne i finančních úspor. V neposlední řadě chce využít jednotný systém i pro projekty Smart Cities. V jednom z nich v okolí náměstí Republiky a ulice Na Příkopě aktuálně instaloval­a celkem 25 chytrých košů na směsný odpad, které samy hlásí, pokud jsou už plné.

Když se osvědčí, budou postupně umístěny i do dalších městských částí. Město pak bude mít na jednom místě podrobné zprávy, v jakých lokalitách je potřeba vyvážet odpad častěji a kde je to naopak zbytečné.

Městská společnost Operátor ICT se chystá do konce září vysoutěžit dodavatele datové platformy. Od začátku příštího roku má být pak spuštěna ve zkušebním provozu a její měsíční provoz vyjde zhruba na 1,4 milionu korun.

Pokud nevzniknou komplikace, řádně začne fungovat v průběhu roku 2019. „Datová platforma je zásadní infrastruk­turou chytrého města, kterou doposud Praha neměla. Po jejím vytvoření bude poprvé v historii Praha schopna spojovat dříve oddělená data a hledat jejich propojením zcela novou informaci,“slibuje člen představen­stva Operátora ICT Vladimír Zadina.

Než město vybere firmu, která mu jednotný systém vytvoří, chce získat k tématu co nejvíce informací. Proto si pozvalo odborníky z partnerské­ho Chicaga, kteří mají s datovou platformou dlouhodobé zkušenosti.

Delegace ze Spojených států je v Praze právě v těchto dnech a v jejím čele stojí ředitel úřadu pro data v Chicagu Tom Schenk. Ten MF DNES prozradil, jak v této věci postupují. „Za posledních pět let jsme jen v oblasti dopravy sesbírali více dat než za posledních padesát let. V otázce mobility získáváme informace z 50 milionů jízd měsíčně. Pracujeme na studii, abychom pochopili, jak lidé po Chicagu cestují. Chceme mít jasnou představu, odkud a kam se chtějí dostat, jaké cesty a jaký druh dopravy nejraději volí,“říká.

V současnost­i také podle něho vznikají studie, které se věnují nehodovost­i a kolonám ve městě. Místa, která budou vyhodnocen­a jako Sběrna dat

nejrizikov­ější, osadí magistrát senzory a dalšími moderními technologi­emi, které budou o mimořádnýc­h událostech centrálně informovat.

Chicago však používá datovou platformu i v jiných oblastech, například jako základ pro rozvoj konceptu Smart Cities nebo v otázkách bezpečnost­i, kde využívá data o kriminalit­ě, aby předcházel­o další trestné činnosti.

Schenk tvrdí, že je důležité mít citlivá data dobře zabezpečen­a, aby nemohlo dojít k jejich úniku. Proto má jeho úřad například zapovězeno používat CD nosiče a flash disky. Na druhou stranu však upozorňuje, že další využití dat musí být vždy etické, aby nedocházel­o k diskrimina­ci některých skupin obyvatel.

Ne všichni s postupem vedení Prahy při zavádění datové platformy souhlasí. Do diskuse se vložil i opoziční zastupitel­ský klub Pirátů, který nešetří kritikou: město mělo prý tuto platformu zavést už dávno, navíc se jim ani nelíbí způsob, jakým si ji hodlá pořídit.

„Operátor ICT si chce koupit pouze přístup k aplikaci od třetí strany. To je nejhorší řešení, protože jde o klíčovou infrastruk­turu, kterou by mělo město vlastnit a reálně s ní umět pracovat,“myslí si zastupitel Ondřej Profant.

Tvrdí, že pokud chce být Praha skutečně chytré město, mělo by platformu postavit na programech, které by si mohlo samo spravovat a upravovat. Data by se sem postupně ukládala a během několika let by už prý centrální úložiště plnohodnot­ně fungovalo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia