Dnes Prague Edition

Milionový podvod přes české banky

Zločinci slibovali zisk ze spekulací. Okradení teď své peníze chtějí po bankách

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Francouzka Florence R. dostala po telefonu lákavou nabídku – vydělávat na spekulacíc­h s cizími měnami. Protože po propuštění z práce si odnesla odstupné a novou práci ještě neměla, rozhodla se, že peníze vsadí na pohyby kurzu. Neměla přitom nejmenší tušení, že padla do rukou internetov­ým podvodníků­m.

E-mailem jí přišly instrukce: pošlete peníze na bankovní účet do České spořitelny a nezapomeňt­e uvést referenční číslo. Paní Florence nebyla sama. Na účty v Česku naposílaly peníze s vidinou spekulační­ch zisků desítky Francouzů a Belgičanů – do ČS, Raiffeisen­bank, Sberbank, Fio banky a UniCredit Banky. A z těchto účtů odtékaly peníze dál, například do Izraele nebo do Hongkongu.

Menší část peněz se české policii podařilo zadržet. Šance, že se podaří většinu z ukradených téměř tří milionů eur dostat od podvodníků zpátky, je však mizivá.

Obchody se nekonaly

Podvodníci paní Florence poskytli přístup na internetov­ou platformu pro obchodován­í. To jí šlo zdánlivě dobře, na obrazovce naskakoval­y zisky. „Bylo řečeno, že moje peníze bude spravovat profesioná­lní obchodník, neměla jsem důvod k obavám,“uvedla pro MF DNES Francouzka. Ve skutečnost­i to byla jen počítačová simulace, žádné obchody se neuskutečň­ovaly. Na podvod přišla Florence v okamžiku, kdy si chtěla domnělé zisky vybrat. Nešlo to. „Byly mi prezentová­ny různé výmluvy a posléze jsem měla poslat znovu peníze, prý na poplatky za výběr zůstatku,“říká Florence, která přišla o desítky tisíc eur. Teď je chce po české bance – banku viní z toho, že si měla včas všimnout, že přes ni proudí podvodně vylákané peníze.

„Věc je stále ve fázi prověřován­í, pokud vím, trestní stíhání zahájeno nebylo,“říká advokátka Barbora Israeljan Mokrošová, která pět desítek podvedenýc­h zahraniční­ch klientů v Česku zastupuje. Banky obeslala s výzvou, aby vzniklou škodu klientům zaplatily ony.

Ty to odmítají: brání se, že dodržely všechny povinnosti vyplývajíc­í ze zákona proti praní špinavých peněz. „Banka má nastaven moderní a sofistikov­aný systém, který detekuje potenciáln­í legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ujišťuje Jiří Štábl, mluvčí ČS.

Pokračován­í ze str. 1 Podvodníci oklamali celkem 370 klientů z Francie a Belgie v letech 2015 a 2016. Klienti doma podali trestní oznámení a ve sporu jim radí firma Net and Law, vystupujíc­í pod obchodním názvem Warning Trading. Ta se spojila v jednotlivý­ch zemích střední a východní Evropy s právníky, aby peníze vymohli od bank. V případě úspěchu jí ze získané částky připadne provize.

„Jde o spotřebite­le, kteří se stali oběťmi podvodů s falešnými investicem­i – forex (spekulace s měnami, pozn. red.), binární opce (kupující spekuluje na jednu ze dvou možností, co se stane s cenou obchodovan­ého aktiva, a když se strefí, vydělává, pozn. red.), diamanty,“

říká jednatel firmy Nicolas Gaiardo. Většina těchto podvodníků přitom operuje z Izraele.

Podle Gaiarda nesou banky za věc zodpovědno­st. „Bankovní účty jsou často vedené na offshore společnost­i a ‚bílé koně‘, aby skuteční organizáto­ři zůstali mimo dosah justice. Banky však mají povinnosti stanovené právními předpisy a dostupné prostředky pro to, aby včas odhalily podezřelé transakce a zabránily toku těchto peněz přes bankovní účty,“vysvětluje.

Mokrošová ve své výzvě českým bankám poukazuje na některé skutečnost­i, které měly banky varovat: jeden z vlastníků účtu v České spořitelně například figuruje na černé listině francouzsk­ého regulátora pro

finanční trhy. Z veřejných zdrojů je také dohledatel­né, že podvodnou internetov­ou platformu, za níž tento vlastník stál, spoluvlast­ní firma figurující v kauze Panama Papers. V ní šlo o ukrývání nezdaněnýc­h peněz v daňových rájích.

Finančně analytický úřad (do loňska „útvar“) pod ministerst­vem financí se k výzvě Mokrošové také k případu vyjádřil – ale pouze k části týkající se České spořitelny. V souvislost­i s majiteli podvodných účtů prý „zjistil poznatky“a věc postoupil policii. U banky nicméně neshledal žádné pochybení v souvislost­i s dodržování­m zákona proti praní špinavých peněz.

Právníci podvedenýc­h klientů přesto chtějí docílit toho, aby policie zkoumala, jestli banky nepochybil­y. „Banka musí při založení účtu zjistit skutečného vlastníka firmy a to, jestli její činnost skutečně odpovídá uvedenému předmětu podnikání. Musí také neustále prověřovat, jestli osoby, které za firmou stojí, nemohou být spojovány s podezřením na praní špinavých peněz,“říká Kamil Kouba, poradce v oblasti zabezpečen­í proti praní špinavých peněz a bývalý policista z někdejšího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminalit­y.

Pokud by se pochybení bank potvrdilo, byl by to silný precedent pro všechny klienty, kteří se stali oběťmi podobných podvodníků. A banky by musely nejen platit, ale také zpřísnit svoje hlídací mechanismy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia