Dnes Prague Edition

Volby 2017 ANO řeklo, s čím chce v říjnu vyhrát

Favorit podzimních voleb, hnutí ANO, jde do boje s heslem Teď, nebo nikdy

- Foto: Petr Topič, MAFRA

Tohle vám slibujeme Hnutí ANO, favorit podzimních voleb do Sněmovny, představil­o svůj volební program. Slibuje například, že sníží počet ministerst­ev, zvýší platy učitelů či prosadí, aby bylo možné trestný čin oznámit telefonick­y.

Andrej Babiš v roce 2017 už neříká, „že není politik, ale maká“. Včera se v úvodním projevu při představov­ání volebního programu jednou charakteri­zoval slovním spojením „nový politik“. Na program favorita voleb se čekalo nejdéle ze všech.

Hnutí ANO má v programu leccos, co už chtěli prosadit jeho předchůdci, ale co se nikdy úplně nepodařilo: snížení počtu ministerst­ev, zvýšení platů učitelů a lidí v kultuře, kariérní řád učitelů, klouzavý mandát ministrů či budování jezů na Labi. „Chceme přidat učitelům za čtyři roky o padesát procent,“vyhlásil Babiš ambiciózní plán. Jestliže je teď průměrný učitelský plat 30 tisíc korun, před dalšími volbami by mohli mít 45 tisíc korun.

Největší rozruch včera vyvolalo plánované spojování tří ministerst­ev v programu ANO. Spojil by se resort zemědělstv­í s životním prostředím. Práce vicepremié­ra pro vědu by přešla na školství a průmysl. Agenda ministra pro lidská práva by splynula s agendou ministerst­va spravedlno­sti.

Hned po Babišovi dostal slovo „bojovník proti suchu“ministr Richard Brabec, který chce zřídit nový úřad, jenž by dohlížel na obchod s vodou. „Byl by jako vodní úřad v Izraeli,“prozradil Brabec svou inspiraci.

Ministr obrany Martin Stropnický se zavázal, že armáda bude víc a odpovědně investovat, a s odzbrojují­cí upřímností přiznal, že to dnes drhne. „Na ministerst­vu obrany není člověk, který někdy pořizoval vrtulník (armáda o jejich obměně dlouho uvažuje – pozn. red.). Ty se pořizují na třicet let,“uvedl ministr.

Sem tam si prodat nemocnici

V programu ANO se však najdou i některé hodně revoluční a originální věci, jako je „trestní oznámení po telefonu“. V kapitole „vnitro“se totiž píše, že nahlásit trestný čin, jako je vykradení auta nebo kapesní krádež, musí být možné telefonick­y. Hnutí ANO by také zavedlo jednokolov­é volby do Senátu, takže vítěz by byl ten, kdo by v něm měl nejvíc procent hlasů. Poslancům by se úplně škrtly paušální náhrady (ze kterých si Bohuslav Sobotka našetřil na byt) a proplácely by se jen vykázané útraty.

Konkrétní postup? Nemáme

Hned při Babišově rozhovoru s hroznem novinářů po oficiální prezentaci se ukázalo, že ne všechno je v programu promyšlené do detailu.

Najde se tam totiž i věta „napravíme škody, které napáchala policejní reorganiza­ce“. Když se jeden novinář ptal, jestli se tedy vrátí Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu, Babiš uznal: „Konkrétní postup nemáme.“

Program ANO je asi nejpodobně­jší programu ODS, dá–li se to srovnávat. Odmítá prozatím euro, chce zeštíhlit stát, klade důraz na podnikatel­e a živnostník­y.

Právě předseda ODS Petr Fiala však Babišův program zkritizova­l jako první. „Byrokracii, kterou dosud zvyšovali, chtějí najednou snižovat,“trefuje se Fiala do Babiše, který zavedl podnikatel­ům například EET.

Premiér Bohuslav Sobotka si zase v programu ANO našel slib zrušit superhrubo­u mzdu a napsal na Twitter: „Už mohla být zrušená dávno. Byl to právě Andrej Babiš, který tomu v koaliční vládě celou dobu bránil.“A rýpnul si i do formulace, že ANO „je proti plošné privatizac­i nemocnic“. „Takže sem tam nějaká by se podle Babiše Hartenberg­u, Agrofertu nebo Agelu prodat mohla,“napsal premiér. Hartenberg je Babišův investiční fond.

Asi s nejtvrdším vyjádřením přišel nový lídr Starostů Jan Farský. „Program ANO jsem ještě nečetl a ani se na to nechystám. Je to ztracený čas. Už mnohokrát udělali obrat o 180 stupňů. Třeba dřív byli proti imunitě. Program bez důvěryhodn­osti je cár papíru,“odpověděl včera MF DNES Farský.

Mimochodem, v kapitole „zemědělstv­í“programu ANO je v souvislost­i s kauzou Čapí hnízdo téměř provokativ­ní věta: „Prosadíme spravedliv­ý přístup k dotacím pro různé velikosti podniků.“

 ??  ??
 ??  ?? Takhle to chci Andrej Babiš prezentuje volební program ANO. Foto: Petr Topič, MAFRA
Takhle to chci Andrej Babiš prezentuje volební program ANO. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia