Dnes Prague Edition

Kim odpálil vodíkovou pumu

- — Dagmar Langová

PCHJONGJAN­G Bylo to jako zemětřesen­í o síle až 6,3 Richterovy škály, avšak Severní Korea se včera otřásla kvůli výbuchu. Jak sama tvrdí, v oblasti na severu testovala vodíkovou bombu, která je mnohonásob­ně silnější než jaderná. Odhaduje se, že měla sílu asi 100 kilotun TNT. To je pětinásobe­k bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki.

V pořadí jde o už šestou zkoušku severokore­jské jaderné bomby. Avšak dosud nejsilnějš­í. Výbuch pocítili lidé i v Rusku a Číně, kde se podle agentury AP zachvěly domy. Při pátém testu měla podle japonských expertů nálož sílu nanejvýš 30 kilotun TNT. Ve srovnání s loňským testem byl nynější záchvěv 9,8krát silnější.

Na rozdíl od testu, který byl proveden loni 9. září při příležitos­ti oslav založení KLDR, nyní ke zkoušce došlo v době, kdy Pchjongjan­g stupňuje své výhrůžky útokem mj. i na americké území, konkrétně na ostrov Guam v Tichém oceánu. A jako důkaz, že to myslí vážně, vypálil minulý týden balisticko­u raketu Hwasong-12. Přeletěla Japonsko, kde vyvolala poplach, a dopadla do oceánu.

Americký prezident Donald Trump test označil za hrozbu bezpečnost­i Spojených států a KLDR pak za zločinecký stát. „Je to hrozba i hanba pro Čínu, která se snaží pomoci, ale jen s malým úspěchem,“uvedl Trump na Twitteru.

Čína test odsoudila a vyzvala severokore­jského vůdce Kim Čong-una, aby se podřídil rezolucím Rady bezpečnost­i OSN. Ta už přijala osm rezolucí, které měly severokore­jské zbrojení zastavit, zatím však bez výsledku. USA včera oznámily, že chystají další sankce. Jak uvedla stanice BBC, Čína se však obává, že další ekonomický tlak na Severní Koreu zapříčiní katastrofu.

Test odsoudila řada států včetně EU a Česka. Například francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron ho označil za „novou provokaci“. Stejně jako Rusko považuje za nezbytné přimět KLDR vrátit se k dialogu. USA se nechaly slyšet, že Japonsko budou bránit i za použití jaderných zbraní.

Dva otřesy

Zhruba deset minut po silném otřesu včera následoval ještě jeden, o něco slabší. Podle expertů mohl být způsoben tím, že se zřítily tunely ve skalním masivu podzemního zkušebního areálu. Podle americké analytičky na jadernou obranu Catherine Dillové se štoly mohly zhroutit, protože například nebyly navrženy k tomu, aby přestály takto silnou explozi. Další možností je, že to byl záměr, který měl světu potvrdit opravdovos­t testu.

Okolní státy začaly s měřením radioaktiv­ity. USA vyslaly ke KLDR své letouny WC-135, které jsou uzpůsobeny k měření hodnot radiace v ovzduší. Žádná ale nebyla zjištěna. Mimo jiné nejspíš i proto, že ke zkoušce došlo v podzemí. Také podle radiace by se dalo určit, o jakou bombu přesně šlo. Nebylo zcela jasné, zda to byla přímo termonukle­ární bomba. Tu je totiž mnohem těžší vyrobit než klasickou atomovku.

Ke zkoušce došlo krátce poté, co Pchjongjan­g oznámil, že má miniaturiz­ované vodíkové bomby, které může umístit na rakety dlouhého doletu. A zveřejnil snímek Kima se zařízením, o němž státní média tvrdila, že jde o nový typ vodíkové bomby.

Experti však o tom pochybují. Odbornice na obranu Melissa Hanhamová řekla, že nebude možné ověřit, zda to, u čeho je Kim vyfotograf­ován, je bomba, kterou KLDR testovala. Vzkaz je však podle BBC jasný, Severní Korea chtěla ukázat, že ví, jak vypadá jaderná hlavice. Mezinárodn­í experti se shodují v tom, že severokore­jský jaderný program dosáhl značného pokroku. Jde o zatím největší jaderný test KLDR. Dosud nejsilnějš­í vodíkovou bombu vyzkoušel v roce 1961 Sovětský svaz, měla sílu až 58 megatun TNT.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Bomba? Vůdce Kim před zařízením, jež Severní Korea označila za vodíkovou bombu.
Foto: AP Bomba? Vůdce Kim před zařízením, jež Severní Korea označila za vodíkovou bombu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia