Dnes Prague Edition

Lidl rozzlobil kardinála Duku

Vymazání křížů z fotografií je nekulturní čin, napsal hodnostář v otevřeném dopise

- — Jakub Kotalík

Kardinál Dominik Duka se pohoršil nad chybějícím­i kříži u řeckých kostelů na obalech výrobků řetězce Lidl.

Duka napsal dopis řeckému velvyslanc­i, v němž Řecku vyjadřuje sympatie a vyretušová­ní křížů označuje za „nekulturní čin“.

V otevřeném dopise se kardinál připojil k těm, kdo vyjadřují Řecku sympatie „v souvislost­i s akcí obchodního řetězce Lidl, který na svých letácích z údajných důvodů náboženské různorodos­ti a politické korektnost­i odstranil kříže nad známými kostely“.

Že na ikonických snímcích kopulí chrámů na Santorini chybějí kříže, upozornila média tento týden, přestože je Lidl v takové podobě používá už několik let.

Na německý řetězec supermarke­tů se kvůli tomu teď valí kritika. Lidl reagoval, že se snažil „zachovávat politickou a nábožensko­u neutralitu“.

Česká pobočka se zákazníkům omluvila a slíbila, že si příště dá pozor na design obalů, které nadnárodní společnost prodává v jiných zemích.

Kardinála Duku však omluva neuspokoji­la. „Přestože se představit­elé tohoto obchodního řetězce po vyjádření odporu tisíců lidí v celé Evropě omluvili, nezbavím se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme,“stěžuje si.

Kardinál se rovněž obává, že „zakrátko může dojít k odstraňová­ní skutečných křížů i z kostelů“.

Vyretušova­né kříže na obalech chipsů a dalších pochutin se staly vděčným tématem i politiků. Například ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) jednání Lidlu označil za pokrytecké a vyzval k bojkotu výrobků.

Zakrátko může dojít k odstraňová­ní skutečných křížů i z kostelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia