Dnes Prague Edition

„Ty peníze jinde chybějí“

-

To, co dosud kantoři po nocích vystřihova­li z papíru, se dnes draze nakupuje,“říká Irena Šimralová, výchovná poradkyně z Jičína. Ve školství pracuje celý život, od roku 2005 se specializu­je na začleňován­í zdravotně postiženýc­h dětí do běžných škol. V posledních letech školila učitele v inkluzivní­m vzdělávání. Inkluze je podle ní správná a handicapov­aným dětem prospívá, jen se při ní příliš plýtvá penězi.

Inkluze funguje rok, mohla byste ji zhodnotit?

Je to pro ty děti určitě dobře. Jen se mezi to dítě a kantora postavila zeď výkazů, papírování, vyplňování. Vzdělávání je o hledání cesty k dítěti, kantor to vždycky dělával srdíčkem, ale najednou se hrnou peníze.

Jak to myslíte?

Inkluze měla stát půl miliardy, teď to bude mnohem víc a takový strmý skok se nečekal. Dokud se děti takzvaně integroval­y do škol, stálo to nějakou tu stovku měsíčně, ale inkluze stojí obrovské peníze, které musí chybět jinde, třeba na platy učitelů. A asistenti pedagoga, kteří se individuál­ně věnují zdravotně postiženým dětem, to jsou úplní chudáci. Dosud byli v šesté platové třídě (začínající mají necelých 12 tisíc korun, po pěti letech praxe se vyšvihnou na bezmála 14 tisíc, pozn. red.) a to ještě bývají zaměstnává­ni na poloviční úvazek. Podle nové vyhlášky postoupili do 8. platové třídy (ta na 14 tisících korunách začíná)

Ty peníze na inkluzi, o kterých mluvíte, platí ministerst­vo školství například za speciální pomůcky, které doporučí poradny, kam rodiče vodí své handicapov­ané děti na vyšetření. Těžko se divit rodičům, že chtějí pro své děti to, na co mají nárok.

To ano, samozřejmě, každý by to tak udělal. Jen si myslím, že na nějakých pomůckách by se mohlo šetřit, některé nejsou úplně nutné.

Můžete říct příklad?

Dřevěná abeceda. (Malá abeceda stojí přes 1 200 korun, velká více než 1 600 korun, pozn. red.) To jsou kostky, ze kterých děti se specifický­mi poruchami učení skládají slova.

Já si pamatuji jen na papírová písmenka.

No právě. Šikovní a zruční učitelé je kreslí na čtvrtky a vystřiháva­jí po nocích. Jenže když poradna doporučí dřevěné kostky, už nemohou střihat, musí nakupovat. — Artur Janoušek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia