Dnes Prague Edition

Zlostné rysy se s věkem stupňují

Když oběť násilí dlouhodobě neřeší, prudce se snižuje její schopnost vypořádat se se situací

- — Ivana Karásková

Policejní psycholožk­a Ludmila Čírtková, která se zabývá domácím násilím, zná podobně tragické případy jako ten z Bedihoště, kdy oběť vezme spravedlno­st do svých rukou. Z čirého zoufalství a po letitém utrpení.

Co se děje v nitru bezúhonnéh­o a bohabojnéh­o člověka, že je schopen zabít?

K těmto tragédiím dochází při dlouhodobé­m týrání. S délkou strastipln­ého soužití klesá schopnost oběti problém řešit. Čím déle jsme trýzněni, tím méně voláme o pomoc. Oběť má pocit bezvýchodn­é situace a na špičce zoufalství, rozrušení, vzteku, ale i strachu jedná zkratkovit­ě.

Proč lidé nedokážou řešit situaci hned na začátku?

I klima ve vsi v tom může hrát roli. Týraná oběť věří, že se zítra třeba situace zlepší, nepřipoušt­í si, že to tak bude pořád. Omlouvá tyrana a doufá, že časem se jeho chování zlepší. Ve skutečnost­i je tomu právě naopak.

Je typické, že k nám do poradny přijde sedmdesáti­letá žena a neví, kudy kam. Doufala, že s věkem manželovi bude ubývat sil a zklidní se. Děti jí říkají, že když to vydržela tak dlouho, ať to už spolu doklepou. Se stárnutím se ale problemati­cké povahové rysy ještě prohlubují.

Podle vás není tragédie v Bedihošti ničím neobvyklým?

Ty případy jsou popsané. Tyran je tady příkladem provokujíc­í oběti. Předtím byl pachatelem, ale nakonec se sám stane obětí. Kumulovaný stres vede týraného k pocitu totální beznaděje, takže se mu takříkajíc přepálí pojistky. Mluvíme o protahovan­ém afektu, kdy jdou morálka a víra stranou. Konflikt člověka sžírá natolik, že u něj dojde k prolomení všech zábran.

V takových případech se člověk skoro zdráhá hodnotit čin jako vraždu.

Spravedlno­st je i pocit. Když někdo dlouhodobě ničí život svých blízkých, můžeme mít pocit, že si odplatu zaslouží. Tak to bylo nastavené už v řeckých tragédiích, ale patové situace je třeba řešit jiným způsobem. Spravedlno­st nelze brát do svých rukou. Společensk­á norma říká, že oběť nemá právo tyrana zlikvidova­t. Ochrana života je nejvyšší hodnotou, a to musí každý respektova­t.

Dokázal by někdo zvenčí zasáhnout a zabránit nejhoršímu?

Když se o něčem takovém dozvíme, buďme aktivní. Na druhou stranu nevíme, zda by se nějakým zásahem zvenčí zmíněný případ vychýlil k jinému konci.

Čili řešení má v rukou hlavně oběť násilí?

Ano, a dovolím si jedno poučení. V případě tíživých soužití je třeba hledat pomoc co nejdříve, dokud dotyčný nepropadne syndromu týrané osoby. Později se prudce snižují schopnosti situaci zvládnout a člověk nadobro propadne pocitu, že už mu nikdo nepomůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia