Dnes Prague Edition

Léto se vydařilo, teď přijde to babí

-

Skoro jako by počasí zareagoval­o na povel „dost bylo léta“a striktně ctilo skutečnost, že 1. září začíná meteorolog­ický podzim. Uplynulý pátek se totiž z nebe řinuly proudy vody a teplota spadla až o deset stupňů.

Letošnímu létu však lze vystavit docela slušné vysvědčení. Všechny tři měsíce, tedy červen, červenec i srpen, byly teplotně nadprůměrn­é. Nejvíce z nich – o 2,3 stupně Celsia – červen.

„Srpen byl průměrnými 18,6 stupně dokonce teplejší než červenec, což se stává pouze ve čtvrtině případů. A stejně jako v červnu slunce svítilo nadnormáln­í počet dnů, na rozdíl od července, který byl poměrně oblačný,“ohlíží se za uplynulým obdobím Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Srážek bylo méně než obvykle, a to hlavně v červnu a srpnu. Výrazně více než zbytek země trpěla nedostatke­m vláhy Morava.

Na své si v uplynulých měsících přišli lovci bouřek. „Lze mluvit o velmi výrazné sezoně nadoblačný­ch blesků, což jsou jevy, které vypadají jako ohnivý vodotrysk. Nesměřují z bouřkového oblaku k zemi, ale klidně až do devadesáti­kilometrov­é výšky, takže je lidské oko jen stěží postřehne,“popisuje Petr Dvořák.

Lovci bouřek podle něj mají na jejich zvěčnění speciální fotoaparát­y. Jeden z nich zaznamenal v létě na kameru 760 nadoblačný­ch blesků z 54 bouřek. V uplynulých třech měsících byly k vidění dokonce 43 dnů.

V letošním létě to vůbec hodně bouřilo a blesky mají na svědomí několik zranění, dokonce úmrtí. Dva lidi blesk zasáhl přímo na ulici.

Počasí v září Teplo ještě nekončí

Podle Davida Rývy z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, který se na bouřky specializu­je a loví je videokamer­ou, se během léta vyskytoval­o i nezvyklé množství supercel.

„Blesk bývá nebezpečný i tehdy, když je zdánlivě po všem a jen prší ze zadní části bouřkového systému,“konstatova­l meteorolog.

V září počasí mívá charakter babího léta se studenými rány a typickými mlhami. Blíží se čas suchého, málo větrného a přes den ještě velmi teplého počasí, které se v Česku vyskytuje mezi 21. zářím a 2. říjnem. Noci však bývají poměrně chladné. „Příčinou babího léta je rozsáhlá tlaková výše nad střední a jihovýchod­ní Evropou. Jeho trvání je rozdílné. Například v roce 1959 si lidé užili babího léta celých sedm týdnů, v některých letech naopak nebývá příliš zřetelné,“přibližuje Petr Dvořák.

Tak či tak, v září se můžeme ještě těšit na denní teploty kolem 20 stupňů. Tento týden vystoupají až na 24 stupňů, v posledním zářijovém týdnu klesnou na 17. Pršet bude zpočátku měsíce méně. Bude hezky

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia