Dnes Prague Edition

Nezvládnem­e to, myslí si Němci. Merkelová i tak vede

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Většina Němců je nespokojen­á s tím, jak kancléřka Angela Merkelová postupoval­a během imigrační krize. Přesto ji většina Němců bude znovu volit. BERLÍN Kancléřka Angela Merkelová míří ke svému čtvrtému funkčnímu období navzdory tomu, že většina Němců její počínání v imigrační politice posledních dvou let považuje za špatné.

Její slova „zvládneme to“, jimiž Merkelová už dva roky pravidelně odpovídá na mnohé otázky týkající se praktickýc­h důsledků příchodu více než milionu migrantů do země, považuje 56 procent obyvatel za nenaplněná. Z nich se pak 38 procent domnívá, že kancléřčin výrok vůbec neodpovídá situaci, jaká v Německu panuje.

Naopak 37 procent dotázaných podle reprezenta­tivního průzkumu pro deník Die Welt souhlasí s tvrzením, že země příchod migrantů a jejich následnou integraci zvládá. Zbývajícíc­h sedm procent nemá vyhraněný názor.

Jednoznačn­ou nespokojen­ost vyjadřují především příznivci protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo (AfD) – Merkelové slova považuje za nepravdivá 97 procent z nich. Velké rozdíly panují také mezi různými věkovými skupinami, stejně jako mezi obyvateli na východě a západě země: skeptičtěj­ší a méně spokojení se současným vývojem jsou zejména starší lidé z bývalé NDR.

Přes to všechno se zdá téměř jisté, že Merkelová za tři týdny parlamentn­í volby znovu vyhraje. Navíc pokud by Němci volili kancléře přímo, na další čtyři roky by Merkelovou podpořila přesně polovina voličů, Schulze jen čtvrtina z nich.

Také její konzervati­vní unie CDU/CSU má v posledních průzkumech stabilně 38 procent a dostatečný náskok před socialisty (SPD), jejichž preference se pohybují kolem 24 procent.

Na třetím místě by se podle sondáží umístila postkomuni­stická levice s devíti procenty, těsně za nimi s osmi procenty AfD a Zelení. Očekává se, že do parlamentu se znovu vrátí liberální demokraté (FDP), i jim se nyní předpovídá výsledek osm procent.

Vedle toho, že ostatní strany nedokázaly nabídnout dostatečně silnou a charizmati­ckou osobnost jako konkurenci, pomáhá Merkelové k současným vysokým preferencí­m i skutečnost, že na migrační krizi už se do určité míry zapomnělo. Po dohodě s Tureckem a uzavření tzv. balkánské trasy se výrazně snížil počet lidí přicházejí­cích do Německa a migranti plavící se přes Středozemn­í moře zůstávají především ve státech na jihu Evropy.

Také sama Merkelová se tématům souvisícím s imigrací spíše vyhýbá. Ne tak její vyzývatel a předseda SPD Martin Schulz. „Nelze jen říct, že to zvládneme, a pak to nechat na ostatních, navíc bez dostatečné finanční podpory,“řekl nedlouho před včerejší televizní debatou, jediným diskusním vystoupení­m, kde se Merkelová a Schulz před volbami přímo setkali.

Další otázkou je také efektivita vládních integrační­ch programů. Například jen na kurzy němčiny šlo už 400 milionů eur (10,4 miliardy korun), ale jejich výsledky jsou vzhledem k nesystemat­ičnosti výuky, nedostatku kvalifikov­aných učitelů i obrovskému počtu žáků a jejich odlišné úrovni dosavadníh­o vzdělání diskutabil­ní.

Podle Spolkového institutu profesního vzdělávání 59 procent migrantů, kteří mají největší šanci na udělení azylu v Německu, nemá základní vzdělání. Základní školu podle údajů Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky ukončilo 24 procent. Střední nebo vyšší vzdělání má pak 13 procent z nich.

Kvůli imigrační politice Merkelové přišlo k soudům od září 2015, kdy nechala otevřít německé hranice, na její osobu přes tisíc žalob za vlastizrad­u. V podstatě žádná z nich podle mluvčí státního zastupitel­ství v Karlsruhe Frauke Köhlerové nemá šanci na úspěch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia