Dnes Prague Edition

Dík za Teorii velkého třesku

-

Domácí novinky podzimu už se stačily omrzet, nastal čas vrátit se k jistotám. Premiérové vtipy včetně „bílé spodiny“či „sexu vrásčitých králíků“hlásí Teorie velkého třesku.

Parta teoretický­ch fyziků, kteří by v praktickém životě sotva obstáli bez svých partnerek, slibuje premiérovo­u dávku nekorektní­ho humoru. Ve Státech začnou 25. září jedenáctou sérii epizodou, kde se vědkyně Amy rozhoduje, zda si vezme nesnesitel­ného génia Sheldona. A u nás dnes na stanici Prima Cool startuje desátá řada.

V jejím úvodu si servírka Penny bere fyzika Leonarda; už podruhé, tentokrát podle tradice i za účasti rodičů, mezi kterými vypuknou rozbroje Čtyři vědci a Penny

i pletky. Její bratr kriminální­k, o němž Leonard slyší „vítej do rodiny, nepůjčuj švagrovi peníze“, potěší výrokem o „bílé spodině – jakou jinou barvu by měla mít?“Ale hlavní slovo má opět geniální asociál Sheldon, jenž ohledně rodičů pohovoří o „sexu vrásčitých králíků“a žasne, proč ještě nikdo nikdy nevyřkl lichotku „na tvé genitálie je radost pohledět“.

Fanoušci kultovního sitcomu uvítali s nadšenými díky zprávu, že se Teorie velkého třesku bude vysílat ještě následujíc­í dva roky. Navíc je čeká bonus: vedle jedenácté řady, která se jako vždy natáčí živě před diváky, chystá producent seriálu Chuck Lorre ještě takzvaný spin-off, tedy příběh odvozený od některého hrdiny či motivu původního díla. Jmenuje se Mladý Sheldon a popíše texaské dospívání zázračného dítěte. Zda také tuto novinku Prima koupí, zatím nesdělila.

Johnny Galecki, Jim Parsons a Kaley Cuocová, představit­elé ústředního tria Leonarda, Sheldona a Penny, si v prvních třech řadách Teorie velkého třesku vydělali nanejvýš 60 tisíc dolarů za epizodu. Díky obrovskému úspěchu však jejich platy rostly, nyní všichni tři i Simon Helberg v roli Howarda a Kunal Nayyar jako Rajesh dostávají devět set tisíc dolarů za díl. Celá pětice si přitom nechala honorář snížit o deset procent, aby se také jejich kolegyním Mayim Bialikové ztvárňujíc­í Amy a Melisse Rauchové hrající Bernadette mohly zvýšit sazby; nyní obě berou půl milionu.

Ale nejen penězi se měří legenda. Seriál jménem Teoretici, jenž vykradl Teorii velkého třesku od znělky přes postavy po zápletky, před časem vysílali v Bělorusku, kde by zvažovaná žaloba neuspěla. Jenže když tamní herci zjistili, že kopie běží bez licence, statečně dali výpověď a Teoretici museli skončit. Za tenkým igelitem, který obepíná celé jeviště cirkusovéh­o stanu, přejíždějí světla obrysy akrobatů. Napětí stoupá. Pak igelit padne, začíná Kolaps.

Novinka uskupení Losers Cirque Company pracuje s atmosférou od prvních chvil. Tým okolo Petra Horníčka přichystal svůj čtvrtý projekt opět pro Letní Letnou, tentokrát však na závěr. A závěr je to skutečně velkolepý.

I když se začíná ukázkou několika klasických dětských her, jako je cukr, káva, limonáda, klukoviny šly tentokrát úplně stranou. Rozverné akrobatick­é dovádění party mladíků, které bylo do té doby značkou Losers a které v loňské premiéře Beach Boy(s) působilo už trochu bezradně, nahradila zcela profesioná­lní show na hranici nového cirkusu a moderního tance.

I když průvodní motiv Kolapsu lze v jednotlivý­ch číslech spíše jen tušit, režie Tomsy Legierskéh­o a choreograf­ie Matyáše Ramby vytvořily velice kompaktní představen­í, kde se jednotlivá čísla plynule střídají a sestavy akrobatů se po pódiu houpou jak ve vlnách.

Losers vedle klasické chlapské sestavy zapojili i několik dívek. Všichni jsou oblečeni v bílé, což ostře kontrastuj­e s potemnělým sálem. Na dokonalou akrobacii, ke které Horníčkova parta nepotřebuj­e víc než jen zem a svaly, jsou diváci už zvyklí.

Své však dělá i strohá animace promítaná na poloprůhle­dné plátno v pozadí. A hlavně pak vyvážený hudební doprovod Vladimíra Mikláše a Josefiny Žampové. Obzvláště zpěvačka podává úžasný výkon, její pěvecké sólo před publikem pomáhá jediné trochu rušivé „milenecké“vsuvce.

Jak je zmíněno v úvodu, Kolaps vedle skvělých akrobatick­ých a hudebních výkonů přináší především silnou atmosféru. Je klidná, zádumčivá, melancholi­cká, ale zároveň silná a dokonale propracova­ná.

Kolaps Losers Cirque Company

 ?? Foto: Prima ??
Foto: Prima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia