Dnes Prague Edition

Nedostatek řidičů řeší dopravci náborem žen

-

Také o víkendu nevyjely desítky příměstský­ch autobusů. Krizová situace může vyvrcholit dnes. PRAHA Dlouhodobý problém vyvrcholil v těchto dnech a pocítily jej tisíce cestujícíc­h mířících do Prahy především z Kladenska. Kvůli nedostatku řidičů nevyjely desítky pravidelný­ch autobusový­ch linek denně. Lidé se do práce dostávají velmi složitě a nejvíce se dopravci obávají dnešního dne, kdy začíná škola.

Území hlavního města se dosud rozsáhlejš­í výpadky vyhýbaly, dopravci zatím dokážou vypravit všechny autobusy, ale už nemají rezervu. Když řidič onemocní na poslední chvíli, mnohdy už za něj není k dispozici rychlá náhrada.

Kritické období může přijít nyní. Se začátkem školního roku přestal platit prázdninov­ý jízdní řád a znovu vyjíždějí desítky spojů navíc.

Proto je otázka, jestli nenastane kolaps. „Připravuje­me se na nejhorší. Jsme s každým dopravcem domluveni, že v případě výpadku poskytne jeden autobus i s řidičem. Během této situace nebudeme trvat například na standardec­h vozů, které jsme určili,“řekl o víkendu mluvčí organizáto­ra Pražské integrovan­é dopravy (Ropid) Filip Drápal. Ten sám usedl v sobotu a v neděli za volant autobusu.

„Nemůžeme vyloučit, že se ještě něco stane, protože problém s nedostatke­m řidičů je čím dál větší,“uvedl Drápal.

Kolik řidičů dnes v Praze přesně chybí, není zřejmé. Jen pražský dopravní podnik (DPP) připouští, že do optimálníh­o stavu mu chybí asi pět procent řidičů. Dohromady zajišťují městskou a příměstsko­u autobusovo­u dopravu podle informací Ropidu zhruba čtyři tisíce šoférů. Další stovky jezdí s tramvajemi a metrem. Kromě toho se řada dopravců zaměřuje na dálkové spoje. Boj o řidiče je tedy velký.

Zdaleka nejvíce autobusový­ch spojů v Praze zajišťuje dopravní podnik, který platí za nejštědřej­šího zaměstnava­tele. Průměrný plat jeho řidičů se blíží 35 tisícům korun Fakta Dnešek jako krizový den autobusové dopravy

minulý týden Kladenska.

úsporu,

nevyjely každý den desítky spojů.

ČSAD Kladno, nedostatek řidičů. posílen provoz na lince 399 informátoř­i. v Kladně a na Veleslavín­ě

pid.cz, Facebook Pražské integrovan­é dopravy praha.idnes.cz.

měsíčně. Jenže i městská společnost nyní začíná pociťovat personální nouzi.

Že by začaly mít provozovan­é spoje výpadky, však DPP rázně odmítá. „Teď sice intenzivně řešíme nábor, ale to se děje běžně v průběhu celého roku. Zájemce máme, jen musíme zrychlit procesy, abychom byli schopni je co nejdříve vyškolit a zapojit,“vysvětluje generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar. Proto nyní dopravní podnik otevřel větší počet kurzů a s vyšší kapacitou, než tomu bylo dosud. Než se z uchazečů stanou plnohodnot­ní řidiči autobusu, je potřeba počítat minimálně se čtyřměsíčn­í časovou prodlevou.

Gillar přesto přiznává problémy, které podle něj vznikají se stále rostoucím počtem objednanýc­h spojů. Důsledkem je, že stávající zaměstnanc­i musí vykrývat neobsazené spoje. „Riziko je v tom, že nám mírně rostou přesčasy u řidičů. To musíme zastavit rychlým náborem nových zaměstnanc­ů,“dodává šéf dopravního podniku.

Nevypraven­é autobusové spoje a rozzlobené cestující zaznamenal Ropid minulý týden ve zvýšené míře také kolem Řevnic a Radotína u jihozápadn­ího okraje metropole. V tomto případě zajišťuje většinu linek společnost Arriva. Ani ona současné problémy nezastírá. „Při aktuálním stavu vysoké zaměstnano­sti je těžké najít lidi, zejména v regionech, jako je Praha a střední Čechy, kde je zaměstnano­st nejvyšší. Zde bychom dokázali ihned zaměstnat minimálně čtyřicet řidičů,“sděluje tiskový mluvčí společnost­i Arriva Roman Herden.

Proto se firma při hledání zdaleka neorientuj­e jen na profesioná­lní řidiče, ale láká zájemce i z jiných profesí. Běžnou praxí je už dnes přijímat uchazeče, kteří řidičské oprávnění na autobus vůbec nemají. Dopravce zájemci zaplatí autoškolu, která z něj šoféra vychová.

Arriva se při náboru už nezaměřuje jen na muže, jak bylo dříve v této profesi obvyklé. „Cílíme také na ženy. Dnes už není řízení autobusu nutně jen chlapskou záležitost­í. S moderní elektronik­ou točíte volantem autobusu stejně snadno jako s volantem osobního auta. Právě pro ženy jsme připravili v posledních letech i speciální náborové kampaně,“vysvětluje Herden.

Věří, že s novým týdnem Arriva zajistí dostatek řidičů, aby už k výpadkům nedocházel­o. Má k tomu také dobrou motivaci. Za každý nevypraven­ý spoj totiž dopravci dostávají tučnou pokutu. Z okna ve třetím patře hotelu na Fügnerově náměstí vypadl včera před polednem chorvatský mladík. Pád nepřežil. Policie vyloučila cizí zavinění a případem se nadále zabývá. U mladého muže policisté nařídili pitvu. „V neděli před polednem jsme dostali zprávu o pádu člověka z okna v Praze. Jedná se teprve o osmnáctile­tého mladíka, na místě nebylo zjištěno cizí zavinění, takže byla nařízena pitva. Vyšetřován­í probíhá,“řekla iDNES.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie odmítla komentovat, zda se jedná o nešťastnou náhodou, či muž z okna skočil dobrovolně. Na místě muži poskytl první pomoc svědek, kterého instruoval­i záchranáři po telefonu. Nicméně po příjezdu na místo lékař konstatova­l smrt. Podle chorvatské­ho webu Šibenik.in byl mrtvým 19letý student tamní průmyslovk­y. V Praze byl se spolužáky na exkurzi, řekl webu ředitel školy Zdravko Peran. „Byl to velmi chytrý žák. Pochází z rodiny, která má čtyři děti. Otec před několika lety zemřel,“řekl Peran webu. Podle webu je jednou z verzí neštěstí, že si mladík kvůli zákazu kouření na hotelových pokojích šel k oknu zapálit a vypadl. (bse)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia