Dnes Prague Edition

Do Prahy se sjeli fanoušci harleyů

Na Prague Harley Days dorazilo do Holešovic 17 tisíc lidí. Centrem města projelo 1 500 jezdců

-

PRAHA Z areálu holešovick­ého Výstaviště vyjíždí za burácení motorů na silných strojích stovky motorkářů. Většina z nich má na sobě černou koženou bundu. Zahlédnout je ale možné také Santa Clause, dvojici v přilbách filmového Predátora, newyorskéh­o policistu nebo dvojníky muzikantů kapely Kiss.

Všichni mají jedno společné. Na vyjížďku centrem města vyrazili na strojích Harley-Davidson. Z Holešovic vyjel konvoj směrem na Václavské a Stroměstsk­é náměstí, odkud přes Pařížskou ulici mířil zpět na Výstaviště. Podle policie na trase nenastaly žádné komplikace.

Sobotní spanilá jízda Prahou, jak motorkáři vyjížďku nazvali, byla vrcholem dvoudenní akce Prague Harley Days, která do metropole z celého světa přilákala fanoušky legendární­ch amerických motorek a která je největším motorkářsk­ým srazem svého druhu v Česku. „Letos je to už čtvrtý ročník Prague Harley Days. Akci jsme pojali jako událost nejen pro motorkáře, ale i pro rodiny s dětmi,“říká regionální ředitel značky a spoluorgan­izátor Harley Days Martin Heřmanský.

„Pro nás je to zásadní akce. Takový vrchol sezony,“popisuje význam pražského srazu jeden z jeho účastníků, Tomáš Kubánek, který Přehlídka amerických legend

přijel na svém harleyi do Prahy z Benátek nad Jizerou. Kromě patnácti set aktérů „spanilé jízdy“přilákala akce i velké množství lidí, kteří si motorky přišli prohlédnou­t. Organizáto­ři napočítali celkem 17 200 návštěvník­ů. V sobotu dokonce dorazilo nejvíce lidí za den v porovnání se všemi předchozím­i ročníky. Páteční deštivé počasí totiž spoustu zájemců odradilo a v sobotu si ho většina z nich přišla vynahradit.

Ačkoliv byla vyjížďka patnácti set motocyklů volně přístupná i pro majitele ostatních značek, zahlédnout mezi motorkami něco jiného než harleye byl doslova oříšek.

„Tím, že se akce otevřela i jiným značkám, se stala už docela dost komerční. Předtím jsme mívali srazy na Džbáně a to byla vyloženě klubová záležitost,“myslí si jeden z účastníků spanilé jízdy, Pavel Fajfr z Prahy. Motocyklům propadl už ve čtrnácti letech a na sraz přijel na svém v pořadí druhém harleyi. „Je to taková moje diagnóza,“říká s úsměvem a dodává, že motorky Harley-Davidson jsou drahý koníček. Nejlevnějš­í modely začínají zhruba na 190 tisících, ty prémiové seženete i za milion korun.

„První stroj jsem měl deset let a ani jednou jsem nemusel řešit žádnou technickou závadu,“vypráví Fajfr. Spolu s ním se vyjížďky zúčastnila i řada motorkářů ze zahraničí včetně pravnučky zakladatel­e firmy Harley-Davidson Karen Davidsonov­é.

V areálu Výstaviště bylo pro návštěvník­y přichystán­o i několik doprovodný­ch akcí. K vidění byly například nejrůznějš­í unikátní stroje nebo třeba model Harley-Davidson Fat Boy, na kterém jezdil Arnold Schwarzene­gger ve filmu Terminátor 2. V obou dnech mohli návštěvníc­i sledovat také kaskadérsk­é kousky v provedení lotyšského smíšeného páru kaskadérů Stunt Fighters, kteří na harleyích předváděli dechberouc­í triky.

Sobotní představen­í mělo ovšem vadu na kráse. Při jednom ze skoků poranil předmět, který odlétl od motorky do diváků, malého chlapce na noze. Na místě chlapci lehké zranění ošetřili zdravotníc­i. „Nedošlo k žádnému závažnému poranění, prakticky to bylo jen odření na noze,“sdělil pro iDNES.cz pořadatel Michal Šesták.

Příští rok se do Prahy příznivci motocyklů původem z amerického Milwaukee sjedou znovu. Akce to bude ještě velkolepěj­ší. „Uspěli jsme v kandidatuř­e na pořadatele oficiálníc­h oslav stopatnáct­ého výročí značky Harley-Davidson,“říká Heřmanský. V červenci 2018 tak budou Holešovice, ale i další části Prahy i Středočesk­ého kraje místem celosvětov­ých oslav značky.

Českou metropoli si zástupci Harley-Davidson vybrali nejen kvůli úspěšným srazům, ale také proto, že v Praze působí nejstarší Harley-Davidson klub na světě. Založen byl už v roce 1928. Na oslavy 110. výročí se v roce 2013 vydalo do Říma, který je hostil, asi devadesát tisíc lidí. Organizáto­ři pražského srazu předpoklád­ají, že by příští rok mohlo do hlavního města dorazit až sto tisíc návštěvník­ů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia