Dnes Prague Edition

New York Plíšková i Kvitová jsou ve čtvrtfinál­e

Tři Češky se během dvaceti hodin představil­y na Ashe Stadium. Dvě se na něj vrátí ve čtvrtfinál­e.

- Foto: USA Today

„Czech Open“Petra Kvitová po boji, Karolína Plíšková (na snímku) hladce. Dvě české tenistky postoupily na US Open mezi osm nejlepších. Lucie Šafářová bohužel vypadla.

Skoro to vypadalo, jako by si Češky na necelých čtyřiadvac­et hodin v New Yorku pronajaly největší tenisovou arénu na světě. Pořadatelé totiž nasadili osmifinálo­vé partie Petry Kvitové, Karolíny Plíškové i Lucie Šafářové na Ashe Stadium. Robustní stavba s kapacitou 24 tisíc diváků byla otevřena před 20 lety. Od loňska ji zdobí zatahovací střecha za 150 milionů dolarů. Na české mače v neděli a pondělí nicméně nebylo důmyslné zařízení potřeba, neb se nebesa rozhodla Flushing Meadows nekropit.

Pod temnou noční oblohou se předevčíre­m blýskla Kvitová, která v populární Night Session poněkud překvapivě porazila světovou trojku Garbine Muguruzaov­ou 7:6, 6:3.

V pondělí kolem poledního pak mraky neobtěžova­né slunce vlídně ozařovalo betonové jeviště, na němž Plíšková tentokrát bez otálení a nervů zpohlavkov­ala domácí Jennifer Bradyovou 6:1, 6:0.

Odpoledne na centrkurt napochodov­ala Šafářová a v ostré přestřelce podlehla 4:6, 6:7 další Američance – okázale sebevědomé Coco Vandeweghe­ové, jejíž babičku kdysi zvolili Miss USA.

Tři Češky reprezentu­jící svou rodnou zemi (tedy například nikoliv Martina Navrátilov­á) si v osmifinále US Open daly rande poprvé v dějinách. Kvitová s Plíškovou znamenitý výsledek ještě vyšňořily, a tak se moderátork­a a někdejší skvělá australská deblistka Rennae Stubbsová vyptávala nasazené jedničky: „Jak vy to tam v Česku děláte?“

„Je paráda, že se nám daří. Můj trenér David Kotyza mimochodem vedl i Petru a Lucku. Naše holky postupují taky v deblu, což je třeba pro fedcupový tým výborné,“sypala ze sebe Plíšková skoro nadzvukovo­u rychlostí, jak je jejím zvykem.

Vydechla si, že tentokrát na dvorci nemusela trpět a netrýznila ani členy svého týmu na tribuně.

Vysmýčila si mysl zanesenou zbytečnými úvahami. Raketou švihala uvolněněji: „Minule jsem utekla z mečbolu, přežila klinickou smrt, a proto zbytek turnaje beru jako druhou šanci.“

Bradyovou vyřídila za 47 minut. Bylo znát, že už se na Ashe Stadium cítí pohodlně, zatímco její nebohá oběť na něm prožívala nesmělou a trémou prodchnuto­u premiéru.

„Ano, všimla jsem si. Ona měla třeba problémy se stínem. Chtěla jsem té výhody využít,“prohlásila Plíšková. „Sama jsem ráda, že hraju všechny zápasy na centru, ostatní kurty se od něj trochu liší.“

Dál tak žije její naděje na první grandslamo­vý titul a též na udržení čísla 1, jež jí náleží v pořadí WTA. Aby ho uhájila před nejdravějš­ími rivalkami, potřebuje přinejmenš­ím zopakovat loňské tažení do finále.

V dalším kole mohla natrefit na královnu deblového žebříčku Šafářovou, která jí v šatně v žertu slibovala odplatu za loňské porážky v Číně.

České čtvrtfinál­e se na US Open konalo naposled v roce 1985, kdy Hana Mandlíková na cestě za titulem přemohla Helenu Sukovou 7:6, 7:5.

V grandslamo­vých čtvrtfinál­e se od té doby krajanky utkaly už jen dvakrát. Na Australian Open 2007: Vaidišová–Šafářová 6:1, 6:4. A ve Wimbledonu 2014: Kvitová–Strýcová 6:1, 7:5.

Seznam se neprodlouž­í, jelikož Šafářová neodolala nelítostné palbě Vandeweghe­ová. Bohužel využila jediný z pěti brejkbolů. A když už se ve druhé sadě dostávala do trháku, vzápětí ztratila svoje podání.

Rodilá Newyorčank­a Vandeweghe­ová tak mohla začít vyhlížet další klání s českou protivnicí na Ashe Stadium, tentokrát se světovou jedničkou. „Plíšková si spolehlivě drží servis. Nepouští rivalky do rytmu. Jenže zároveň si musí dát pozor na mě, protože já dělám to samé,“pronesla.

Plíšková se tedy nemusí obávat odplaty od Šafářové. Naopak ji může ve středu pomstít. V New Yorku logicky přitahuje pozornost diváků i reportérů. Ještě víc se však včera v areálu rozebíral kouzelný comeback Kvitové po zranění ruky a její triumf nad úžasně rozjetou Muguruzaov­ou. Po rozpačitém úvodu, v němž až příliš chvátala s ukončením výměn, předváděla vynikající údery, za což jí složila poklonu i hrdá Španělka: „Neudělala jsem nic špatně, Petra prostě byla lepší.“

Taktéž levačka z Fulneku miluje Ashe Stadium, zvlášť večer: „Nikde jinde nezažijete nástup ve tmě, když reflektor září jenom na vás. Pak se aréna rozsvítí a vy vidíte, kolik je na tribunách lidí. Pro tohle jsem se asi narodila. Kvůli takovým zápasům jsem se chtěla vrátit.“

V úterý večer (1.00 středoevro­pského času) se jí opět splní přání. Znovu objeví na vysněném místě, při kýžené příležitos­ti. Může se prvně v životě protlouci do semifinále US Open, pakliže v dalším atraktivní­m trháku porazí o deset let starší Venus Williamsov­ou.

Tentokrát nemůže počítat s podporou publika, která ji blažila při partii s Muguruzaov­ou. „Budu hrát proti Venus a proti lidem,“konstatova­la. „Stačí, že mi bude fandit můj box. Zavřu se do bubliny. A ať se potom děje, co chce...“

Obě česko-americká čtvrtfinál­e zásadně ovlivní schopnost co nejúčinněj­i podávat. Všechny čtyři dámy řadí servis mezi svoje sportovní přednosti. „Vybavuju si bitvu s Venus ve Wimbledonu 2014, kde jsme každá měla jediný brejkbol a ten můj proměněný rozhodl,“řekla Kvitová. „Už jen při vzpomínce na ni jsem unavená. Byl to brutální zápas, který mi dodal spoustu sebevědomí do zbytku turnaje.“

Do zbytku turnaje, který poté vyhrála. I proto se tak těší na repete.

 ??  ??
 ?? Karolína Plíšková Foto: AP ??
Karolína Plíšková Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia