Dnes Prague Edition

Babiš vydán

Mě neumlčíte, mě se nezbavíte, řekl předseda ANO. Policie ho může začít stíhat

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Taková situace tady ještě nebyla. Favorit předvolebn­ích průzkumů, hnutí ANO, zřejmě půjde za měsíc a půl do voleb s dvojicí obviněných lídrů. Poslanci totiž včera rozhodli o vydání hlavních představit­elů ANO k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Šéf hnutí Andrej Babiš a jeho dvojka Jaroslav Faltýnek nakonec sami hlasovali pro svoje vydání. Zbytek poslanců ANO se hlasování vůbec nezúčastni­l.

„Mě neumlčíte, nezastraší­te a taky se mě nezbavíte. Proto žádám o zbavení mé imunity, aby pravda vyšla najevo,“vysvětlova­l Babiš už v první hodině jednání.

V tu chvíli to vypadalo na rychlou záležitost. Poslanci Babišova hnutí se přesto následných víc než sedm hodin střídali u řečnického pultíku a obhajovali svoje šéfy. Navzdory dřívějším proklamací­m hnutí, že parlament je žvanírna a že poslanecká imunita je přežitek.

Poslanec ANO Martin Komárek tak kritizoval policejní žádost o vydání Babiše s tím, že kdyby mu podobnou zaslal veterinář, svého psa by k prohlídce nepřivedl. Další poslanec ANO Josef Hájek využil přímého televizníh­o přenosu k tomu, aby připomněl kauzu OKD. A jiný poslanec ANO, Matěj Fichtner, se zase jal vysvětlova­t, jak se z krávy stal pouhým přeškrtnut­ím vemen a přimalován­ím rohů býk. Podobně podle něho vznikla policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání.

Řečnických vystoupení svých poslanců už měl nakonec dost i samotný Babiš.

„Doufejme, že za náš klub už nebude nikdo diskutovat. Je to dlouhé,“kroutil hlavou předseda ANO. „Někteří už tady vystupujet­e jako šašci. Berete čistého skoro sto tisíc s náhradami. Za tohle?“přisadil si František Laudát z TOP 09.

„Všechno, co dnes poslanci ANO předvádějí, je jenom PR,“měl jasno šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Ten se nedivil ani tomu, že Babiš nakonec sám hlasoval pro svoje vydání.

„Tušil jsem to. Nejprve se snažili, aby je Sněmovna nevydala. Ale když zjistili, že je většina pro vydání, změnili názor,“uvažoval Sklenák.

„Politický proces“

„Postoj jsem nezměnil. Pořád si myslím, že Čapí hnízdo je čistě politický proces, který má ovlivnit výsledek voleb,“bránil se Babiš.

Do voleb je připraven jít i s obviněním, jehož doručení teď brzy očekává. Otázkou je, s kým by pak chtěl sestavovat koalici. Vedoucí představit­elé z konkurenčn­ích stran – ČSSD, ODS či KDU-ČSL – se totiž teď shodují, že s obviněným Babišem by do vlády nešli. I proto v kuloárech hnutí ANO zaznívá možnost, že by se povolební jedničkou hnutí stal jeho místopředs­eda Richard Brabec.

„Odmítám se tím teď zabývat. Vůbec o tom nespekuluj­i,“reagoval Brabec. „To byl určitě záměr lidí, kteří stojí i za kauzou Čapí hnízdo. Aby nás paralyzova­li, abychom se začali hádat,“dodal. Právě proto, aby působili co nejjednotn­ěji, se také poslanci ANO včerejšího hlasování o vydání Babiše s Faltýnkem sborově odmítli zúčastnit.

„Vždycky jsme hlasovali pro vydání. Ale v tomto případě nechceme být součástí toho dění, nechceme tomu ještě přidávat na věrohodnos­ti,“vysvětlova­l to místopředs­eda poslanců ANO Radek Vondráček.

„Je to sekta,“ušklíbla se nad jednotným postupem poslanců z hnutí ANO jejich bývalá kolegyně, nyní představit­elka opoziční TOP 09 Kristýna Zelienková.

Z ostatních stran se proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání postavili jen jednotlivc­i z někdejšího hnutí Úsvit. Faltýnka pak podpořil ještě odcházejíc­í sociálněde­mokratický poslanec Jiří Koskuba.

Další tah je teď na policii. Ta rozhodne, zda a kdy Babišovi s Faltýnkem oznámí obvinění z dotačního podvodu, jehož základ nastiňuje v osmistránk­ové žádosti zaslané poslancům do Sněmovny.

Po volbách si však poslanci hlasování o vydání obou mužů s velkou pravděpodo­bností zopakují. Babiš s Faltýnkem totiž do voleb jdou jako lídři kandidátek s velkou šancí na zvolení. A pokud se do Sněmovny znovu dostanou, vznikne jim nový poslanecký mandát. Budou tedy opět chráněni poslanecko­u imunitou proti jakémukoli­v stíhání.

Faltýnek hned po včerejším jednání řekl, že jedním z prvních povolebníc­h cílů jeho a Babiše bude udělat vše pro to, aby se očistili. „Do voleb už se to nestihne,“zalitoval. s přispěním Evy Pospíšilov­é

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dlouhá debata, jasný výsledek Diskuse o tom, zda mají poslanci vydat Andreje Babiše k trestnímu stíhání, trvala sedm hodin. Většinou mluvili poslanci ANO.
Foto: Michal Šula, MAFRA Dlouhá debata, jasný výsledek Diskuse o tom, zda mají poslanci vydat Andreje Babiše k trestnímu stíhání, trvala sedm hodin. Většinou mluvili poslanci ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia