Dnes Prague Edition

Jedovatá vejce jsou v Česku. Je jich osm tun

- Jitka Šrámková redaktorka MF DNES

KOŽLANY Česká společnost Zeelandia, která zásobuje hlavně pekaře a cukráře surovinami, dodala více než stovce svých zákazníků vaječné produkty s překročený­m množstvím toxického fipronilu. Podle veterinářů mělo jít o osm tun zboží. Vaječné žloutky a vejce ve formě takzvaných melanží dovezla z Německa. Zbytky nyní stahuje z trhu.

MF DNES o tom informoval­a pracovnice Krajské veterinárn­í správy v Plzni Irena Holická. Zeelandia sídlí v Kožlanech v Plzeňském kraji a v Malšicích v jižních Čechách.

Podle Holické přijala firma 3. srpna osm tisíc kilogramů pasterovan­ých celých vajec nebo žloutků, následně německý dodavatel oznámil, že na základě laboratorn­ího vyšetření v nich zjistil nadlimitní fipronil.

„Bylo tam asi čtyřikrát vyšší množství, než je povolený limit,“uvedla Holická.

Zeelandia však mezitím výrobky distribuov­ala svým odběratelů­m.

„Ale jakmile jsme od dodavatele dostali oznámení o výskytu fipronilu a laboratorn­í rozbor, okamžitě jsme dodávky těchto šarží vaječných polotovarů našim odběratelů­m zastavili a zahájili jsme stahování již dříve prodaného zboží z trhu,“uvedl marketingo­vý ředitel firmy Zeelandia Zdeněk Zábranský.

Podle Holické firma všechny odběratele informoval­a o tom, co se děje. Zjišťovala i to, jestli už jsou vaječné produkty zpracované do potravin. V případě, že jim něco zbylo, tak se vše musí vrátit do Německa nebo zlikvidova­t v Česku,“uvedla Holická. Stahují se z trhu i výrobky z vaječných polotovarů.

Pracovníci krajské veterinárn­í správy, kteří případ řeší od pondělí, teď kontrolují provozy, jestli tam nemají potraviny, do kterých se vaječné produkty s fipronilem použily.

Podle informací MF DNES už byla většina melanží zpracována do produktů. Jedná se totiž o vaječné polotovary s krátkou dobou trvanlivos­ti.

Na fipronil reagovala i Státní veterinárn­í správa. Od včerejška platí, že dovozci vajec a vaječných produktů z ostatních zemí EU je musí nechat vyšetřit na obsah fipronilu. Povolené množství je 0,005 miligramu na kilogram potraviny. Dosud se to týkalo jen vajec z Belgie a Nizozemska. „Uvolnit na český trh je budou moci až v případě vyhovující­ho výsledku vyšetření,“uvedl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Čtěte na str. 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia