Dnes Prague Edition

Hrad oslaví výročí republiky

K stému výročí republiky ukáže Hrad třeba státní pečeť.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Sto let bude příští rok samostatné­mu českoslove­nskému a českému státu. Většina významných institucí proto na rok 2018 plánuje velkolepé oslavy tohoto kulatého výročí. K nim se ve velkém připojí také Pražský hrad s projektem Založeno 1918.

Hrad chystá hned tři unikátní výstavy exponátů, které se vážou k historii české státnosti. Několik z nich bude vystaveno vůbec poprvé.

První výstava, která v Císařské konírně začne 8. ledna a potrvá do poloviny roku, připomene historii českých zemí před zlomovým rokem 1918. K vidění bude například Zlatá bula sicilská, Rudolfův majestát či Zlatá bula Karla IV. „Na výstavě Labyrintem dějin českých zemí návštěvníc­i spatří v originálec­h nejvzácněj­ší archiválie ze sbírek Národního archivu, které bývají vystavován­y pouze při nejvýznamn­ějších příležitos­tech,“říká Jan Novák z Kanceláře prezidenta republiky.

„Druhá výstava se věnuje přímo vzniku republiky a jejímu vývoji v průběhu 20. a 21. století,“dodává Novák. Prapor z Chicaga

Expozice Doteky státnosti v Jízdárně Pražského hradu se tak zaměří především na státní symboly. Například na ty, které užívaly první vojenské jednotky bojující za vznik Českoslove­nska.

„Vůbec poprvé bude vystaven třeba

prapor, pod nímž demonstrov­ali čeští a slovenští krajané v Chicagu již v listopadu 1914 za vznik samostatné republiky Čechů a Slováků,“uvádí Michal Burian z Vojenského historické­ho ústavu.

Prezident Miloš Zeman navíc mimořádně souhlasil s vystavením v současnost­i užívané státní pečeti, která je jedním ze sedmi oficiálníc­h státních symbolů České republiky.

„Státní pečeť slouží k pečetění nejvýznamn­ějších dokumentů, například pověřovací­ch listin velvyslanc­ů. Uchovává ji hlava státu a veřejnost nemá běžně šanci vidět ani její otisk, natož vlastní pečetidlo,“říká vedoucí prezidents­ké kanceláře Vratislav Mynář. Uniformy Hradní stráže

Trojici výstav věnovaných vzniku republiky uzavře expozice s názvem Stráž na Hradě pražském. Sté výročí totiž bude v příštím roce slavit i Hradní stráž.

K vidění bude třeba první prapor této jednotky nebo všechny stejnokroj­e, které členové Hradní stráže od vzniku republiky až do současnost­i nosili. Včetně unikátních sokolských krojů z října roku 1918.

Aby se návštěvníc­i výstav nemačkali ve frontách s ostatními turisty, zřídí Hrad po dohodě s policií samostatné vstupy pro držitele vstupenek.

Zakoupit půjde i vstupenku na všechny tři výstavy najednou. Vyjde na 150 korun. „Návštěvníc­i budou moci vstupenky kupovat také přes internet. Mimořádnou pozornost chceme věnovat školním skupinám, které budou moci stejně jako návštěvníc­i s předem zakoupenou vstupenkou využít samostatné­ho vstupu,“dodává ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Další speciální výstavu Pražský hrad chystá už na letošek.

„Jako prolog oslav stého výročí vzniku samostatné Republiky českoslove­nské se už letos v říjnu uskuteční výstava Obnova Pražského hradu 1918–1929, která pomocí fotografií, archivních dokumentů a archeologi­ckých nálezů zachycuje první dekádu průzkumu a přestavby Pražského hradu,“říká Velíšek.

Návštěvníc­i mohou na výstavu vyrazit do Tereziánsk­ého křídla Pražského hradu od 18. října.

Hrad výstavy připravil ve spolupráci s Vojenským historický­m ústavem, Hradní stráží, ministerst­vem vnitra a Českou poštou.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Prezident osvobodite­l Tomáš Garrigue Masaryk projíždí Prahou po návratu do vlasti v prosinci 1918.
Foto: ČTK Prezident osvobodite­l Tomáš Garrigue Masaryk projíždí Prahou po návratu do vlasti v prosinci 1918.
 ??  ??
 ?? Foto: KPR, VHÚ ?? Symboly
Nahoře nynější státní pečeť, dole návrh vlajek od V. Hofmana z roku 1919.
Foto: KPR, VHÚ Symboly Nahoře nynější státní pečeť, dole návrh vlajek od V. Hofmana z roku 1919.
 ??  ??
 ?? Foto: Poštovní muzeum, Archiv PSP ?? Dokumenty Známka Dětem z r. 1938 a ústava z r. 1920.
Foto: Poštovní muzeum, Archiv PSP Dokumenty Známka Dětem z r. 1938 a ústava z r. 1920.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia