Dnes Prague Edition

Nečesaného věčná (ne)vina

-

Nový soud

Lukáš Nečesaný má na své internetov­é stránce heslo „Veritas vincit“(Pravda vítězí). Jestli mluví pravdu, ví teď jen on sám, ale čím dál víc se zdá, že zvítězí.

Z Nečesaného už se pomalu stává „lidový hrdina“, trochu jako Jiří Kajínek. Když včera čekal na chodbě na hlavní líčení, občas k němu přistoupil některý z jeho příznivců a vyjádřil mu podporu. „Držím palce,“říkali mu.

Lukáš Nečesaný je obžalován z pokusu o vraždu kadeřnice, která útok přežila jen díky tomu, že ji včas našel syn. S každým dalším líčením to ale vypadá, že Nečesaný spěje ke zproštění.

Královéhra­decký krajský soud projednává případ z února 2013 už počtvrté. Ze soudu na soud už se kauza stěhovala celkem devětkrát. Třikrát už ji měl i vrchní soud a dvakrát Nejvyšší soud v Brně, ve kterém má Nečesaný zastánce.

Hlavní změnou v aktuálním čtvrtém kole je nový soudce Miroslav Mjartan. Ten nahradil Jiřího Vacka. Nejvyšší soud totiž nakázal výměnu senátu. Vyhověl námitce obhajoby, že Vacek už byl vůči Nečesanému zaujatý a dělal neodpustit­elné chyby.

Nový soudce Mjartan stihl za celý včerejšek jen zrekapitul­ovat dosavadní obsah soudních protokolů.

Nicméně hned na začátku se vyhnul velké překážce. Žalobkyně i advokáti souhlasili s krátkým shrnutím dosavadníc­h soudů. Všechny důkazy se tedy nemusí opakovat, což ušetřilo přítomným několik týdnů jednání.

Pak Mjartan krátce vyslechl Lukáše Nečesaného, který už toho mnoho nového neřekl.

„Od začátku trvám na své nevině. Tento skutek je odporný a odsuzuji ho. Chci, aby byl pravý pachatel, který běhá na svobodě, potrestán,“řekl Nečesaný, jako by řeč dlouho trénoval. Zmínil, že studuje Vyšší odbornou školu ekonomicko­u v Příbrami.

„Jsem ve třetím semestru. Živí mě rodiče a brigádničí­m, kde se dá,“doplnil Nečesaný. Zmínil také, že teď bydlí ve vesnici, která se jmenuje Jerusalem.

Hlavní aktér sledoval včera soud s jemným úsměvem. Jen když se četlo něco, co se mu nelíbilo, zavrtěl hlavou. A možná i tahle gesta byla ze strany obhajoby pečlivě zrežírovan­á, jako všechno u procesu s Nečesaným. „V této fázi se ještě vyjadřovat nebudu,“odmítl Nečesaný otázky novinářů a bylo jasné, že má přesné pokyny, kdy co říci, a kdy ne.

Pro předchozíh­o soudce Vacka mohl být případ Nečesaný otázkou cti, protože nadřízené soudy mu tři verdikty hodily na hlavu. Mjartan vypadá jako klidný pohodář, který nikam nespěchá, a i polední přestávku nařídil dvouhodino­vou.

Fakta Nekonečný příběh zaútočil polenem na kadeřnici, nejprve 13 let vězení

Nejvyšší soud a nařídil vězně pustit Nečesaný se nikdy nepřiznal.

Nejvyšší soud vyhoví dovolání u vrahů zřídkakdy, ale u Nečesaného nalezl „extrémní nesoulad“mezi důkazy a závěry kolegů. I ohledně motivu – loupežné přepadení kadeřnictv­í s malou tržbou podle soudu nedává smysl. Rozhodl tak už podruhé, ale letošní usnesení je pro Nečesaného ještě příznivějš­í než to první z roku 2015, kterým ho pustil z vězení na svobodu. Tehdy se z tuctového pokusu o vraždu stal výjimečný případ.

„Dosud nebyl opatřen důkaz, který by obžalované­ho svým obsahem jednoznačn­ě usvědčoval,“končí Nejvyšší soud velmi přísně své padesátist­ránkové usnesení z letošního března. Hledat nový důkaz po čtyřech letech už bude obtížné.

Dnes před soud předstoupí znovu kadeřnice Ludmila B., kterou mladík podle rozsudků udeřil březovým polenem. Pravděpodo­bně potvrdí znovu svoji poslední verzi, že Nečesaného poznává, což je také jediný přímý důkaz proti němu.

„Třeba paní svědkyně prozře,“poznamenal před jednací síní sarkastick­y Nečesaného advokát Petr Dítě. Kadeřnice měla totiž po útoku problémy s pamětí a napoprvé Nečesaného nepoznala.

Zato Nečesaného obhájci podle Dítěte chystají přednést návrhy dalších důkazů, které teď tají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia