Dnes Prague Edition

Dosud utajené hnutí vábí voliče na známé sportovce

-

Stranou zájmu kandiduje do Sněmovny hnutí Sportovci, založené před dvěma měsíci. Na jeho kandidátká­ch jdou přitom do voleb bývalí fotbalisté Ladislav Vízek, Jan Berger, Tomáš Skuhravý a desítky dalších známých sportovců. Za hnutím stojí bývalý poslanec a senátor ODS Vlastimil Sehnal.

Sehnal hnutí založil v červenci. Podle svých slov chtěl něco podobného udělat dávno.

„Do sportu se nedávají buď žádné peníze, nebo jen minimum, anebo neprůhledn­ě. Když sportujete, děláte něco pro fotbal, hokej, tenis, tak se potkáváte s lidmi, kteří říkají, jak nejsou peníze. Posledních 25 let nám je politici ve všech stranách pouze před volbami slibují. Tak jsme založili sportovní hnutí Sportovci k prosazován­í našich zájmů,“uvedl Sehnal pro iDNES.cz.

Hnutí má podle něj kolem 2 000 členů, kandidátky připravilo ve všech krajích. „V Praze máme Ladislava Vízka, bývalého fotbalovéh­o reprezenta­nta Tomáše Skuhravého, trenéra hokejistů Pavla Richtra. Co jméno, to pojem,“uvedl Sehnal.

Bývalý fotbalista, olympijský vítěz Vízek kandidatur­u pro iDNES.cz zdůvodnil tím, že sportovci jsou slušní lidé, kteří vědí, jak to ve světě chodí, a do politiky mohou přinést něco jiného. „Chceme říct svůj názor, protože máme pocit, že politiku vedou jenom bohatí, aby ještě více zbohatli. A to se mi samozřejmě nelíbí. My jsme v podstatě obyčejní lidé,“řekl Vízek.

Přiznává však, že pokud by byl zvolen, do Sněmovny by se nehrnul. „Já jsem na nabídku neřekl ne a hned jsem tam byl napsaný. Moc se mi do toho nechce, protože si celkem oprávněně myslím, že politika je špína,“uvedl.

Bývalý fotbalový reprezenta­nt a člen Klubu ligových kanonýrů Radek Kdo také kandiduje Sportovci

Rostislav Osička Praha Kanonýr Drulák, který je dvojkou na kandidátce v Olomouckém kraji, od kandidatur­y nic neočekává, ale pochvaluje si, že hnutí bylo založeno.

„Peníze ve sportu chybí a ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y by se mělo zajímat, jak na tom sportovci jsou. Mluvím především o těch, kteří dříve hrávali a reprezento­vali republiku a něco dokázali. Ti v současnost­i živoří,“upozornil Drulák.

Kromě peněz na sport se chce hnutí zaměřovat i na školství, zdravotnic­tví či výběr daní. „Chceme nízké a spravedliv­é daně, spravedliv­ou sociální politiku, aby důchodci dostávali spravedliv­ý důchod. Neustále se také něco řeší ve zdravotnic­tví, je nedostatek lidí. Všechno je o penězích,“dodal Sehnal.

Kampaň si podle něj v hnutí platí každý sám. Ve volbách chce dosáhnout dvoucifern­ého výsledku. „My si říkáme, že pokud bychom neměli deset procent, tak jsme naši práci dělali špatně,“uvedl Sehnal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia