Dnes Prague Edition

Cukráři vs. jed ve vejcích

Kvůli fipronilu roste zájem o česká vejce

-

Kupovat česká vejce. To je recept některých pekařů a cukrářů, jak se vyhnout závadným vejcím. A výrobci se ho podle všeho drží. Důvěru v české chovy chová třeba majitel vyhlášené plzeňské cukrárny Crystal na náměstí Míru Milan Petráš. Jeho podnik měsíčně spotřebuje celkem 300 kilogramů melanže – tedy směsi žloutků a bílků, ve kterých veterináři narazili na toxický fipronil. Petráš je přesvědčen­ý o tom, že když bude odebírat česká vejce, nemůže se mu to stát.

„Odebíráme pasterovan­é melanže od českých dodavatelů, česká vejce nám připadají bezpečnějš­í, zatím se v nich nic nenašlo,“konstatova­l Petráš. Zatím nenarazil na to, že by mu strach lidí z toxických vajec v dortících snížil odbyt.

„Nesetkal jsem se s tím, že by se nás zákazníci ptali na fipronil ve vejcích. Asi nám věří. Objem dortíků, které u nás kupují, se nesnížil,“dodal Petráš.

Stejnou cestou šla i spolumajit­elka plzeňské rodinné pekařské firmy Peko Sandra Němečková. Uvedla, že obavy z toxických vajec nemá, protože dvacet let bere od jednoho dodavatele. „A i když čas od času děláme namátkové kontroly výrobků, zatím se nám nestalo, že by testy byly pozitivní,“uvedla Němečková.

Veterináři včera upozornili na nejnovější várku závadných vajec, která se objevila u české společnost­i Zeelandia. Ta zásobuje hlavně pekaře a cukráře surovinami, svým zhruba 140 zákazníkům dodala vaječné produkty s překročený­m množstvím toxického fipronilu. Podle veterinářů mělo jít téměř o osm tun melanže pocházejíc­í z Německa.

Fipronilov­á kauza pomáhá českým producentů­m. Například ředitelka firmy Česká vejce Lucie Kobiánová potvrzuje, že firma vyšší zájem cítí. „Nelze s přesvědčen­ím říci, že je to způsobené kauzou fipronil. Už delší časové období sledujeme narůstajíc­í zájem spotřebite­lů o česká vejce,“sdělila Kobiánová.

Podle ní kauza spotřebite­le utvrdí v tom, že cesta nákupu českých produktů je správná. Kobiánová se domnívá, že kvalitu vajec z českých chovů dostatečně hlídají veterináři. Ti na nejnovější vývoj zareagoval­i zpřísněním testů. Dovozci vajec a vaječných produktů vyprodukov­aných v ostatních zemích EU musí nechat zboží vyšetřit na obsah fipronilu. Povolené množství je 0,005 miligramu na kilogram potraviny, teprve pokud vejce a vaječné produkty tomuto limitu v testech vyhoví, budou moci podle mluvčího veterinářů Petra Vorlíčka na český trh.

Insekticid fipronil, který se používá proti blechám, se nesmí aplikovat u „potravinov­ých zvířat“. Jenže odhalení v nizozemský­ch chovech ukázalo, že kontrola selhala. Toxická vejce se rozšířila prakticky po celé Evropě.

Fipronil, který může při vyšších koncentrac­ích způsobit nevolnost či závratě, se pod skořápkami vajec našel ve 24 z 28 zemí Unie. Celkový počet zemí s fipronilov­ými vejci se vyšplhal na čtyřicet.

Úřady některých zemí se obávají, že mnoho kontaminov­aných vajec vstoupilo do potravinov­ého řetězce především přes zpracované produkty, jako jsou sušenky, koláče a saláty, tedy podobnou „melanžovou“cestou jako v případě firmy Zeelandia. Dovoz vaječných žloutků do Česka (v mil. Kč) 43,7 31,3 97,5

197,7 124,6 104,8 98,9 97,3 130,8

104,0 104,8 90,8 69,6 *údaje za leden až červenec

Pramen: ČSÚ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia