Dnes Prague Edition

Ryanair pustí na palubu jen jedno zavazadlo

-

DUBLIN Evropská jednička na trhu s letenkami Ryanair chce své zákazníky naučit cestovat s méně zavazadly. Upravuje proto i svou politiku. Ryanair ve středu oznámil, že sníží poplatek za odbavená zavazadla, zároveň navýší jejich váhový limit z 15 na 20 kilogramů. Ještě nedávno přitom společnost zákazníkům umožnila brát si v rámci rychlosti odbavení dvě příruční zavazadla.

Jenže tento krok si špatně propočítal­a a zavazadel na palubě je nyní nezřídka tolik, že se do letadla nevejdou. Ryanair proto sníží poplatek za odbavená zavazadla z 35 eur na 25, zároveň navýší jejich váhový limit z 15 na 20 kilogramů. Možnost cestovat se dvěma příručními zavazadly však skončí. Nově ji budou mít jen ti, kteří si koupí dražší tarify. Cestujícím, kteří si na palubu přinesou dvě zavadala, personál jedno z nich bezplatně odbaví.

„Nová zavazadlov­á politika bude Ryanair na snížených poplatcích stát více než 50 milionů eur,“uvedl zástupce společnost­i Kenny Jacobs ve středečním tiskovém prohlášení. Dle společnost­i byla obsazenost letadel v srpnu 97 procent, kdy společnost přepravila 12,7 milionu cestujícíc­h.

V průměrném letu tak pasažéři obsadili 186 ze 189 míst na palubě. Nad hlavy se jim však vejde asi 90 zavazadel. Někteří obcházeli pravidla firmy například tím, že na palubu brali i větší kusy, které se nevešly pod sedadlo. A tak se nezřídka stávalo, že lety nabíraly zpoždění ještě na zemi. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia