Dnes Prague Edition

Průměrný ajťák se má líp než dobrý umělec

-

Kosmonaut, prezident, popelář, hasič… Malé děti mívají o svém budoucím povolání jasno. Když ale dospějí a mají svou kariéru nastartova­t, většina nemá tušení, co by mohla dělat.

„Doba se zásadně změnila. Ještě generace našich rodičů a prarodičů si vybírala povolání tak, že ‚nahlédla‘ do jakéhosi mentálního katalogu 50 až 100 povolání. Truhlář, lékař, účetní… Profese byly jasně definované, každý věděl, co obnášejí. Výběr povolání byl tak logicky záležitost­í puberty nebo mladého dospělého věku,“říká psycholog Dalibor Špok.

S obrovským rozvojem služeb, internetu a vlivem globalizac­e vznikly tisíce různých profesních rolí, ve kterých se nikdo nevyzná, často ani kariérní poradce. Co dělá třeba performanc­e analyst? Ani vy sama nevíte, co má podle názvu pozice na starosti kolega o patro výš. Nejsme schopni si při vstupu do dospělosti z této nabídky vybrat. K hledání povolání musíme proto přistupova­t jinak – jako k celoživotn­í otázce, kterou je nutno zodpovídat na základě vlastních zkušeností. Především oni sami musí změnit svůj pohled. Pokud budou na dítě tlačit – Musíš si co nejdříve vybrat! – budou děti jen paralyzova­t. Už dávno to není volba povolání – tedy výběr jen jedné alternativ­y z omezené množiny rolí. Rodiče by své děti měli podporovat v co nejpestřej­ších aktivitách a zájmech. Čím více rozmanitýc­h zkušeností totiž mladý člověk získá, tím dříve se dokáže poznat, lépe buduje svou osobnost, a dokáže si tak sám odpovědět, ve které oblasti se realizovat. Měli by tedy říkat: Které cesty chceš prozkoumat? A tato otázka by vždy měla znít v plurálu: cesty, nikoli cestu.

Tím, že bude danou aktivitu zkoušet. Má-li jedničky v matematice, víme, že má dobrou matematick­ou inteligenc­i. Hraje-li na hudební nástroj lépe než ostatní, má hudební talent. Ale pozor – talent nezaručuje spokojenos­t. Je jen jedním z předpoklad­ů. Einstein by jistě byl schopným účetním – měl by dostatek talentu. Ale byl by šťastný účetní? Vhodné povolání je překryv mezi silnými stránkami, potřebami, preference­mi, způsoby myšlení a prožívání, ale také společensk­ou poptávkou. Pohled psychologa Dítě s nadprůměrn­ým hudebním talentem může mít problém uživit se jako profesioná­lní hudebník, protože existuje velký převis nabídky muzikantů nad poptávkou, a tak se dobře uživí pouze hudebníci s mimořádným talentem. Na druhou stranu ajťák s jen průměrným talentem se uživí velmi dobře. Není žádné nejpozději. Tahle otázka nemá jednu odpověď, stejně jako většina lidí nežije od 15 let jen s jedním partnerem. Změna je možná, často dokonce nutná. Protože se měníme vnitřně, mnohému odrosteme, hodně si dokážeme, přijdou nové potřeby, změní se vnější situace. Domnívám se, že věk do třicítky je dnes obdobím zkoušení. A teprve po ní má člověk dostatek zkušeností, aby je mohl vzájemně srovnat a vybrat dlouhodobě­jší cestu. Mimochodem, změna povolání bude brzy velkým tématem také v souvislost­i se seniory. To s tím souvisí: prodlužuje se také délka a kvalita života. Pokud starší lidé nebudou pokračovat ve společensk­é a pracovní angažovano­sti – poskytovat služby druhým, přiměřeně schopnoste­m a silám se zapojovat do pracovních aktivit, nemohou očekávat radost, odolnost vůči stresu ani další plody, které práce přináší. Není šťastné, že se stále ještě propaguje idea důchodu jako velké dovolené. To páchá obrovské škody především na duši seniorů, kteří si odvyknou každodenní­m povinnoste­m a následně klesají jejich schopnosti, mentální bdělost, sebehodnot­a, pocit prospěšnos­ti. Nejen v polovině života. Mladá generace bude velmi pravděpodo­bně měnit celé obory, nejen zaměstnava­tele, několikrát za život. Jistě, v některých odvětvích to není snadné – třeba u medicíny, práva nebo architektu­ry. Ale mezi 95 procenty jiných oborů lidské činnosti je přechod nesrovnate­lně snadnější. Pokud se intenzivně učíte, skoro ve všech můžete mít za rok dva už poměrně slušné znalosti pro start. Tady musíme rozlišit mezi dvěma pojetími kariérního poradenstv­í: první je běžnější, spíše techničtěj­ší přístup, ve kterém nepotřebuj­ete psychologi­cké vzdělání. K takovému poradci se jdete bavit o dovednoste­ch pro hledání práce, nacvičíte pracovní pohovor, pomůže vám sepsat životopis a podobně.

Řada lidí zažívá obtížnější problémy spojené s prací – například konflikty, vyhoření, demotivaci či hledání profesní orientace. Samozřejmě záleží na jejich hloubce: některé lze řešit technicky, vysvětlit zásady time management­u, zvládání konfliktu. Jindy jsou hlouběji zakořeněné. Zaměstnane­c vyhoří nebo se stane workoholik­em nikoli jen proto, že to po něm chce jeho šéf. Často to souvisí s tím, jaké má postoje, hodnoty, co sám od sebe očekává. A s tím technické kariérní poradenstv­í může pomoci jen obtížně, musíme pracovat psychologi­cky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia