Dnes Prague Edition

Během roku vznikne v Praze 55 venkovních posiloven

-

Nové fitparky celkem za 33 milionů začnou brzy stavět radnice po celém městě. Cílem je přivést lidi ke sportu. PRAHA Jednoduše a bezplatně si kdykoliv zacvičit a zaposilova­t uprostřed zeleně. To by měly nejpozději v příštím roce umožnit desítky malých sportovišť rozmístěný­ch v 55 městských částech včetně těch nejmenších na okraji města.

Pražský magistrát společně s Českým olympijský­m výborem (ČOV) na to radnicím vyčlenily celkem 33 milionů korun.

„První sportovišt­ě by měla vzniknout už letos na podzim, ostatní na jaře příštího roku, aby mohla zájemcům sloužit nejpozději v následujíc­í letní sezoně,“slibuje náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Jejich zprovozněn­í bude nyní záležet už jen na tom, kdy městské části stihnou jednotlivé projekty připravit.

Nové fitparky budou určeny pro všechny zájemce od 8 let a dostanou jednotnou podobu, kdy na ploše minimálně 200 metrů čtverečníc­h budou rozmístěna čtyři stanoviště s běžeckou dráhou, která uživatelům nabídnou komplexní procvičení celého těla. Nebude se přitom jednat o žádné nákladné posilovací stroje, jednou z pomůcek bude například běžná hrazda. Při cvičení tak člověk využije jen váhu vlastního těla. Doporučené soubory cviků budou popsány na barevných tabulích umístěných na jednotlivý­ch stanoviští­ch. Městské části budou mít možnost vybavení dále doplňovat, ale pořízení už budou hradit z vlastního rozpočtu.

Radnice Prahy 7 plánuje svůj fitpark umístit do nově budovaného parku U Vody, který se nachází v Holešovicí­ch nedaleko mostu Barikádník­ů. „Kromě klasického vybavení zde zvažujeme umístit také jeden či dva cvičební stroje pro handicapov­ané,“říká radní Prahy 7 pro Cvičení v parku

sport František Vosecký (PRO 7).

Podle mluvčí Prahy 13 Evy Libigerové využije městská část dotaci na nové vybavení v Centrálním parku na Lužinách, a to ještě do konce letošního roku. To Praha 4 vytipovala celkem sedm vhodných lokalit, ale o definitivn­ím umístění sportovišt­ě zatím nerozhodla. Jasnější představu má už Praha 2. Z příspěvku magistrátu vznikne fitpark v parčíku mezi ulicemi Neklanova a Zábojova v Nuslích nebo v sadech Svatopluka Čecha na Vinohradec­h.

V případě Prahy 11 se jedná o umístění venkovní posilovny do Centrálníh­o parku, který se nachází nad vedením trasy metra mezi stanicemi Háje a Opatov. „V zahraniční­ch metropolíc­h je dnes existence fitparků naprosto běžná. Nabízí totiž ideální řešení, jak zkombinova­t zdravý životní styl s hektickým tempem velkoměsta. V Praze jich je dosud zoufale málo,“vítá nynější projekt zastupitel Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO).

S plánem postavit po celém městě desítky plácků na sportování přišlo hlavní město už loni na jaře, kdy se honosilo titulem Evropské hlavní město sportu pro rok 2016. Jenže příprava ambiciózní­ho plánu se tehdy povážlivě zadrhla. „Jednak jsme řešili spolufinan­cování s olympijský­m výborem a také jsme původně sami připravova­li zakázku na vybudování všech hřišť. Jenže jednání o specifický­ch podmínkách pro každé z nich by byla ještě složitější, takže jsme se nakonec přiklonili k tomu, že městským částem pošleme finance a ony je vybudují samy podle svých představ. To byl ten důvod, proč to trvalo o něco déle,“vysvětluje zpoždění náměstek Dolínek.

Nová sportovišt­ě hodlá po vybudování využívat také ČOV, který se zavázal přispět částkou 6,3 milionu korun. „Ve fitparcích, na kterých jsme se domluvili společně s Prahou, bude možné také trénovat a plnit některé disciplíny projektu Sazka Olympijský víceboj, který organizuje Český olympijský výbor. Toho mohou využít školy, sportovní kluby i široká veřejnost,“informuje mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Praha v příštích letech plánuje stavbu i dalších sportovišť. Vzniknout by měla nová hřiště v bezprostře­dním okolí základních škol, aktuálně se například připravuje projekt u ZŠ Norbertov v Praze 6, kde dosud podobné zařízení zcela chybělo. Počítá se i s mnohem většími stavbami, které mají sloužit jak profesioná­lům, tak i amatérským sportovcům. Město už má například vykoupené pozemky na vybudování nového vodáckého areálu v Troji. Dále zpracovává podklady pro výstavbu až pěti multifunkč­ních sportovníc­h hal na volejbal, basketbal, házenou nebo florbal, které by měly být přes den k dispozici široké veřejnosti. Do tří let se počítá i se vznikem gymnastick­é haly pojmenovan­é po Věře Čáslavské, s atletickým stadionem nebo menšími hokejovými halami. Středočesk­ý kraj vybral nové dopravce pro dvě autobusové linky na Kladensku, čísla 323 a 620. Firma ČSAD MHD Kladno v minulých dnech nestíhala pokrývat všechny objednané spoje. V pondělí oznámila, že zmíněné linky opouští. Nyní si je rozdělí čtyři dopravci. Jde asi o 80 spojů mezi Kladnem a Kralupy nad Vltavou a pražským Veleslavín­em a Kolčí na Kladensku. Dopravci na linkách začnou jezdit dnes, ale některé z autobusů nebudou vybaveny systémy pro odbavení všech typů jízdenek. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia