Dnes Prague Edition

Netopýří noc ukáže ochočené létající savce

-

ZÁBĚHLICE V Česku žije 27 druhů netopýrů, z toho 18 druhů v Praze. Ty, kteří se již nemohou vrátit zpět do přírody kvůli trvalému zranění, lze vidět 7. září v Praze 10 na netopýří noci. Ta proběhne ve Sportovním areálu Hamr od 15 hodin. Odborníci ukážou živé ochočené netopýry, na programu je přednáška, pro děti netopýří dílnička a úkoly.

Zraněným netopýrům poskytuje útočiště Česká společnost pro ochranu netopýrů a ochránci přírody ZO ČSOP Nyctalus.

„V lidské péči tak skončili třeba netopýr Matyáš, Aleš, Beruška či Kájínek. Několik takových netopýrů má doma každý z členů organizace,“uvedla předsedkyn­ě ZO ČSOP Nyctalus Dagmar Zieglerová. U ní třeba zvířata žijí na balkoně bytu v sektorovýc­h skříňkách, které mají místo dveří pletivo. Mohou tam tak poskakovat a pobíhat. Mají tam také kůry a hadry, do kterých se schovávají.

„Netopýři žijící v zajetí se těší na teplo lidské ruky. V přírodě však může některé z nich pouhý kontakt s rukou zabít,“upozorňuje Zieglerová.

V hlavním městě se netopýři často usazují v panelácích. „Při opravě domu je třeba se ujistit, že tam netopýři nejsou. Práce je třeba načasovat na dobu, kdy jsou pryč,“dodala odbornice. V domech obvykle žije netopýr rezavý, večerní, pestrý nebo hvízdavý.

Netopýři žijí v koloniích a dožívají se i čtyřiceti let. Zvládnou letět maximální rychlostí 55 kilometrů v hodině. Živí se hmyzem, jako jsou komáři, brouci nebo červíci. (stu) Cizinec, který minulou sobotu napsal na Karlově mostě na sochu svatého Františka arabský text, není podle policie vandalem. Proto, že chtěl podle svých slov její název pouze přeložit pro arabsky hovořící turisty. „Muž sochu nechtěl zničit nebo poškodit, mělo to bohulibý záměr,“uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan. Cizinec se navíc už hned po popsání sochy rozhodl jakoukoliv škodu uhradit. Na posun v kauze jako první upozornil server Lidovky.cz. Ani to ho však z činu nevyviňuje, případ nyní řeší samosoudce. „Jedná se o přečin, který lze řešit ve zkráceném řízení do 14 dnů,“dodal mluvčí. Strážníci muže chytili hned po činu. „Kolemjdouc­í viděli, jak neznámý muž popsal zelenou fixou sochu svatého Františka,“uvedla dříve mluvčí městské policie Irena Seifertová. Strážníci na místě ověřovali jeho totožnost, muž vyndal z kapsy i stejnou fixu, jakou byl vyveden nápis na soše. Na sochu arabsky napsal „svatý František“. (stu)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia