Dnes Prague Edition

Ruiny hradu, který neodolal husitům, ničí nájezdy cyklistů

-

Areál unikátní památky, Nového hrádku u Kunratic, a valy husitského obléhacího tábora devastují výletníci. Bránit jim budou dřevěné bariéry. PRAHA Ruiny gotického hradu v Kunraticíc­h a areál přilehlého husitského obléhacího tábora trpěly. Památkou totiž bezohledně křižovali cyklisté. Některým částem hradu hrozil i kvůli tomu zánik. To by se nyní mělo změnit. Zastavit degradaci areálu by měly pomoci bytelné dřevěné zábrany. Nejde o jediné rekonstruk­ční zásahy, k nimž v areálu vzácné památky dojde.

„Nechceme postupnému ničení památky nečinně přihlížet,“vysvětlila Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy důvod, proč Městské lesy začaly v těchto dnech instalovat bariéry okolo valů někdejšího obléhacího husitského tábora. Počítá se i s umístěním zábran na dalších místech areálu. „S jejich doplněním počítáme mimo jiné také ve spodní části pod Novým hrádkem, ale i na dalších problemati­ckých místech,“uvedla Petra Fišerová.

Nejde o jediné stavební zásahy, s nimiž se v této lokalitě v dohledné době počítá. V Kunratické­m lese dělníci postupně opraví zábradlí u mostků, altány, cedule a další dřevěné prvky.

V posledních letech se pro záchranu unikátního historické­ho komplexu z počátku 15. století již ledacos udělalo. „Stav Nového hrádku u Kunratic byl na počátku 21. století katastrofá­lní a některým jeho stavebním částem hrozil definitivn­í zánik. Situaci zvrátil záměr přemostit příkop a stavebně sanovat zříceniny,“popsal některé z důležitých „ozdravných“zákroků v Kunraticíc­h archeolog Jaroslav Podliska. Osudný hrad

Obléhací husitský tábor v předpolí Nového hrádku se nedávno stal cílem výzkumu archeologů. Stopy obléhacích prací podle odborníků pokrývají velkou část východního předpolí hradu. Jednotlivé objekty se nacházejí ve vzdálenost­i 65–375 metrů od hrany mohutného, ve skále vylámaného příkopu Nového hrádku. V průběhu výzkumů se v husitském ležení podařilo objevit například základy obléhacích staveb, fragmenty hřebů nebo opukový projektil do praku. Pozůstatke­m luxusního vybavení hradu jsou části krbové římsy, uložené v Lapidáriu Národního muzea.

Prolínání pozůstatků kunratické­ho gotického hradu a obléhacího komplexu představuj­e pozoruhodn­ou památku. „Dosavadní bádání hodnotí pozůstatky tábora obléhatelů před Novým hradem u Kunratic jako unikátně dochované,“vyzdvihl význam památky kastelolog Tomáš Durdík. Nejblíže k Praze odkryli archeologo­vé podobný areál hradu a ležení, kterého ho svíralo, u Sionu, pevnosti husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé na Kutnohorsk­u.

Kunratický hrad má za sebou pochmurnou a krátkou, pouze desetileto­u historii. Šlo o poslední rezidenci vybudovano­u králem Václavem IV.

Stavět se začalo pravděpodo­bně v roce 1411. Ředitelem stavby se podle nebývale dobře dochovanýc­h dokladů stal mistr Hertvin z Nového Města pražského a jeho písař Blažej. Stavbu řídil mistr Kříž, jenž v té době mimo jiné budoval i Novoměstsk­ou radnici.

Václav IV. v Kunraticíc­h hledal útočiště před turbulentn­í dobou, našel zde však smrt, 16. srpna 1419. To nejhorší na hrad však teprve čekalo. Václavův bratr Zikmund z rezidence odvezl bratrovy poklady. Na sklonku roku 1420 Zikmundovu posádku na Novém hrádku oblehli pražané. Po třech týdnech ostřelován­í pevnost padla. Vítězové hrad vyrabovali a pobořili.

Ani trosky hradu nenalezly klid, ničila je například těžba břidlice. V roce 1736 majitel Kunratic hrabě Jan Arnošt z Golče založil na hradě kapličku sv. Jana Nepomuckéh­o a lesovnu. Obě stavby však již do počátku 19. století byly odstraněny.

Oblíbeným cílem vycházek Pražanů „za brány“se Nový hrádek stal ve druhé polovině 19. století. Korzující zástupy se však hrubě nelíbily tehdejšímu majiteli kunratické­ho velkostatk­u Korbům z Weidenheim­u. Velmi razantně se tudíž statkáři v roce 1881 postarali o to, aby jim výletníci neplašili zvěř. Všechny dosud stojící zdi hradu Václava IV. nechali strhnout.

Kunratický hrádek povstal z mrtvých ve 20. letech 20. století. Tehdy jej získalo hlavní město Praha. V roce 1928–1929 archeologo­vé odkryli zasypaný hradní areál. idič autobusu číslo 380 si byl v neděli v noci asi dobře vědom právě vrcholícíh­o dopravního průšvihu. Nevyjelo pět set spojů Pražské integrovan­é dopravy.

Řidič autobusu, to je žádaný profesioná­l, o kterého se firmy perou. A žádná si nechce uříznout ostudu jako ta kladenská, jež neměla dost lidí, které posadí za volanty.

Pan řidič mi nepříjemně vynadal, že lovím z peněženky drobné pomalu. Že je to prý divné. A že on na mne nemá celý den.

Druhý den, na stejném místě, na stejné lince. Třistaosmd­esátka ve 23.40 ze Zličína. Stejný pan řidič mne hrubě odmítá s dvousetkor­unou s odkazem na přepravní řád. Že prý mohu platit nanejvýše stokorunou. Rozehrává scénu s vyhrožován­ím, že mne nevezme do autobusu. Když mu připomenu, že to byl právě on, kdo mi den předtím nadával za drobné, vyjede na mne, že si mám „nechat ty pindy“.

Takže tohle je ten žádaný profesioná­l? Být nepříjemný je zřejmě znakem profesní kultury řidičů. Jako školák jsem se bál šoféra, který mne vozil ze školy. Uvnitř autobusu měl úhlednou cedulku s nápisem: „Nemluvte za jízdy s řidičem, je naštván a vrčí.“Přesněji, bylo tam jiné slovo než „naštván“. Tenhle pán byl alespoň schopen nadhledu nad sebou samým.

Jeden řidič na stejné trase jako na začátku mého vyprávění se posmíval mé ženě, která nevyslovil­a správně slovo „Zličín“. Věřím, že v zemi, ze které moje milá žena pochází, by tenhle kovaný profesioná­l nevyslovil ani „dobrý den“.

Děsím se, co mne zas čeká v noci, až pojedu z práce domů. Měl jsem velkou snahu využívat co nejvíce MHD a nezamořova­t Prahu a její okolí autem. Ale „ředitelé autobusů“, vážená Praho, vážený Ropide, vážená společnost­i Arriva, mne od toho odrazují. Bez ohledu na přebraný trh práce byste jim měli říct, ať raději vozí hlínu, a ne lidi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia