Dnes Prague Edition

Padesát děl ze slavné padesátky

Galerie Mánes vystaví umělecké ztvárnění Jizerské 50 formou obrazů, fotografií i soch

-

PRAHA Čtyři tisíce párů běžek a jejich majitelů se v pestrobare­vné mase vlije za mohutného povzbuzová­ní fanoušků do běžkařské stopy. To je dnes už slavná Jizerská 50, která v ročníku 2018 oslaví kulaté výročí padesáti let.

Závod již neodmyslit­elně patří k české zimě. Pořádá se od roku 1968 a od prvního ročníku se na jeho start postavilo více než dvě stě tisíc sportovců. Akce si vydobyla pevné místo mezi tradičními sportovním­i akcemi v ČR i mimo ni. Pravoplatn­ě patří po bok akcí, jako jsou koňské dostihy Velká pardubická, atletická Zlatá tretra či motocyklov­á Grand Prix. Věhlas Jizerské 50 sahá až daleko za naše hranice, jedná se totiž o největší běžkařskou akci ve střední Evropě.

Legendární 50 inspiruje nejen po sportovní stránce. Výstava SKOL!!! (zažitý pozdrav běžkařů, pozn. red.), která začíná tuto sobotu v pražské Galerii Mánes, zaznamenáv­á osobní pojetí závodu z pohledu dvanácti umělců. „Funguje zvláštní kouzlo pospolitos­ti, oslovuje mě zápal organizáto­rů a také samotné běžky, na kterých se ráda pohybuji. Chtěla jsem, aby energie, která z Jizerské 50 na každém kroku vyzařuje, byla z mých obrazů patrná,“říká malířka Radu Tesaro, která využila barevnosti v kontrastu s bílým sněhem.

Několik z umělců se závodu přímo zúčastnilo, aby podpořili svůj umělecký projev. „Je to srdeční záležitost. Fascinuje mne start Jizerské 50 a zástupy běžců, které čekají na povel. Zažil jsem to na vlastní kůži. Několikrát. A pokaždé je to jako poprvé, něco těžko popsatelné­ho,“říká melancholi­cky výtvarník, architekt a herec David Vávra.

Kouzlo Jizerské 50 spočívá v kráse krajiny, důsledné práci pořadatelů i v soupeření profesioná­lů s ryzími amatéry. Není to závod pro vyvolené, ale pro všechny, a proto neztrácí svou přitažlivo­st.

S myšlenkou vytvoření kolekce uměleckých děl o Jizerské 50 přišel Marek Tesař, jeden z organizáto­rů závodu, v návaznosti na výstavu Sportu zdar!, která cyklem obrazů zachycoval­a sportovní odvětví letní olympiády v Londýně v podání malíře Běžec

Michaela Rittsteina. Výstava z olympiády vznikla na motivy knihy Petra Wolfa Sport je umění. Autor knihy zároveň přijal nabízenou roli kurátora výstavy SKOL!!!.

A Rittstein přispěl také. „Můj obraz navazuje na sérii maleb Sportovní epopej, kterou jsem vytvořil pro londýnskou olympiádu. Tentokrát jsem ale poprvé ztvárnil zimní sport,“doplňuje Rittstein.

Tesař s Wolfem k projektu oslovili dvanáct z předních českých umělců. Žádný z nich pozvánku neodmítl. Výtvarníci, malíři, grafici, sochař i fotograf zpracovali téma Jizerské 50 každý po svém. Návštěvníc­i tak mohou obdivovat symbolicky padesát rozmanitýc­h děl.

David Vávra využil pastelovýc­h barev na malém formátu. Oproti tomu Alena Anderlová vytvořila několik olejomaleb na velká plátna. Ivan Komárek pracoval s akrylem a barevným pigmentem a vytvořil řadu lidských postav-běžců v pohybu. Malíř Roman Franta se nebál spojit nahá ženská těla s lyžařskou tematikou. „Obrazy k tématu Jizerské Piercing 50 jsou formálně blízké mé současné tvorbě. Pracuji s texty, které vpisuji na tělo buď jako tetování, nebo pomocí jizvení. Myšlenku nebo ideu obrazů doplňuji o malované symboly zdobící tělo, jako je piercing nebo jen předměty na něm položené,“říká Franta.

Jediný zástupce sochařů na výstavě, Jakub Flejšar, zpracoval téma do podoby kovových objektů, které přibližují bojující závodníky až na hranici sil. „Nejdůležit­ější je samozřejmě správně rozložit síly. Přišlo mi zábavné přemýšlet nad Jizerskou padesátkou po svém, tedy jako nad něčím, co mě na rozdíl od snowboardu, kterému se věnuji, totálně rozloží, vyčerpá, rozbije. A tak jsem jednotlivé figury rozložil tak, aby dominovaly jen jejich části,“vysvětluje sochař.

Výstavu SKOL!!! mohou návštěvníc­i zhlédnout v Mánesu až do neděle 17. září. Vstupné bude 100 korun, ovšem běžci zaregistro­vaní na jakýkoliv ze závodů Jizerské 50 roku 2018 mají nárok na padesátipr­ocentní slevu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia