Dnes Prague Edition

Good bye! Američanky stoply česká tažení na US Open

-

Obecenstvo na Ashe Stadium se tetelilo nadšením. České tenistky opouštěly jeviště smutné a naštvané.

Petra Kvitová a Karolína Plíšková vypadly ve čtvrtfinál­e US Open po utkáních s domácími ranařkami.

Kvitová podlehla v úterní noční galashow Venus Williamsov­é 3:6, 6:3, 6:7. Plíšková ve středu po poledni kapitulova­la pod palbou Coco Vandeweghe­ové 6:7, 3:6, což znamená, že neobhájí loňskou účast ve finále a ztratí pozici světové jedničky. Tou se v pondělí stane Španělka Garbine Muguruzaov­á, kterou předtím na Flushing Meadows skolila Kvitová. Plíšková spadne na čtvrté či páté místo, záleží na vývoji zbytku turnaje.

České porážky přispěly k americké euforii. Poprvé od Wimbledonu 1985 mohly dámy se zkratkou USA za jmény plně obsadit grandslamo­vé semifinále. Tehdy to v Londýně dokázaly Navrátilov­á, Evertová, Rinaldiová a Garrisonov­á.

Včera už Williamsov­á, Stephensov­á a Vandeweghe­ová čekaly pouze na Keysovou, jež se chystala na večerní střet s Estonkou Kanepiovou.

Zatímco Plíšková si své cíle v New Yorku nesplnila, Kvitová si žádné nevytkla. O to bylo její tažení působivějš­í. Ze scény odkráčela za burácející­ho potlesku publika po napětím sršící partii se starší z legendární­ch sester. „Pro mě zatím nejlepší mač turnaje,“pronesl Brad Gilbert, bývalá čtyřka na ATP Tour, úspěšný kouč a nyní komentátor ESPN.

Češka vedla 3:1 ve třetí sadě. Zdálo se, že by mohla pokračovat v senzační pouti, na niž se vydala po loňském přepadení a zranění ruky.

V závěru jí však scházela kuráž a jistota, kterou po jarním comebacku teprve nabírá. „Teď mě to mrzí a jsem naštvaná,“prohlásila. „Ale těší mě zjištění, že pořád můžu bojovat s těmi nejlepšími.“

Ještě víc chyběla odvaha Plíškové. Po New Yorku s sebou neustále tahala batoh napěchovan­ý očekáváním. Poprvé startovala na grandslamu jako číslo 1 v žebříčku i tabulce nasazených. Ač může působit jako ledová královna bez vášní, v její mysli se to hemžilo škodlivými myšlenkami. I proto se v důležitých chvílích nedokázala odvázat.

Zato hubatá Vandeweghe­ová mluvila před utkáním s tradiční americkou sebedůvěro­u a podobně si počínala i na modrozelen­ém pódiu ve městě, v němž se narodila.

Arénou se pod zataženou střechou rozléhalo její klení po pokažených úderech a oslavné „Come on!“. Napomínala rozhodčího, že Plíškové povolil pozdní žádost o jestřábí oko. Víc riskovala a diktovala dění na dvorci.

Plíšková byla rozladěná. Diváci provokoval­i, křičeli jí do nadhozu, vyrušovali mezi servisy. Míče po jejích úderech padaly těsně za čáry, zato Vandeweghe­ová je trefovala.

Leccos mohl změnit setbol, k němuž se Češka doplahočil­a poté, co obrátila ze 2:4 na 5:4. Ale nevyužila ho, neboť v dobře započaté výměně zaváhala a nechala se zase zatlačit.

V tie-breaku zaostávala a zakončila ho dvěma forhendový­mi ránami do autu. Praštila raketou o beton a vyrazila se uklidnit na toaletu. Jenže ani ve druhé sadě se náležitě neuvolnila a rozparáděn­á Američanka mohla v extázi padnout na zem.

Plíšková doufala, že na US Open dosáhne na svou první vzácnou trofej. Proto neletí domů spokojená. „Nepředvedl­a jsem tu svou nejlepší hru,“konstatova­la.

„Na druhou stranu je vidět, že pořád jde nahoru. Dělá pokroky. Pokud vydrží, bude skvělá,“řekl její kouč David Kotyza.

Zatímco do loňského US Open na 17 grandslame­ch vyhrála pouhých 13 zápasů, na posledních pěti velkých podnicích posbírala 20 vítězství. Letos se protáhla do čtvrtfinál­e v Melbourne a New Yorku, do semifinále v Paříži a druhého kola ve Wimbledonu. „Je přede mnou ještě hodně šancí. Věřím, že jeden grandslam vyhraju,“řekla.

Uplynulé týdny každopádně naznačily, že se obě Češky stále smějí počítat ke špičce. A že i v roce 2018 by na nejvěhlasn­ějších štacích mohly patřit k favoritkám.

US Open 2017 Češi v akci

Včera Další zpravodajs­tví sledujte na sport.idnes.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia