Dnes Prague Edition

Stát sečetl všechny Romy. Podle obličeje

Metodu, „jak poznat Roma“, mnoho radnic odmítlo coby neetickou

- Artur Janoušek Reportér MF DNES

V Česku žije 245 800 Romů, nejvíce v Ústeckém kraji, každý druhý bydlí v ghettu. MF DNES získala nejčerstvě­jší čísla z Úřadu vlády, který nechal začátkem roku sečíst Romy. Žádal obce, aby zjistily nejen to, kolik lidí se samo považuje za Romy, ale také to, kolik dalších tak vypadá.

Úřad vlády sbíral data o Romech kvůli Zprávě o stavu romské menšiny. Na jediné oficiální údaje z posledního sčítání lidu z roku 2011 se úředníci nemohli spolehnout. V roce 2011 se k romské národnosti přihlásilo jen 5 135 lidí. Dalších 7 717 uvádělo dvě národnosti, z nichž jedna byla romská. Úřad tušil, že Romů je v Česku víc. A chtěl vědět, kolik jich je doopravdy, aby jim mohl pomáhat. Jenže jak je poznat?

V metodické příručce vládní úředníci psali, že Romem je i ten, kdo „je za Roma považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropolog­ických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“.

Tato věta vedení mnoha měst pobouřila. „Takovou metodu považuji za neetickou a nemístnou,“prohlásil náměstek primátora Liberce Ivan Langr. „Navíc při takovém sčítání nutně muselo docházet k chybám, protože neexistuje žádný typ ideál, se kterým sčítané lidi poměřovat,“dodal.

Liberečtí koordináto­ři pro záležitost­i romské menšiny dospěli k číslu 3 800, ale znechucená radnice zprávu na Úřad vlády neposlala.

Největší číslo je z Ústeckého kraje: 68 500, Romem je každý dvanáctý obyvatel regionu. I tohle číslo je ale zkreslené. Třeba mostecká radnice, která coby obec s rozšířenou působností žádost obdržela, odmítla obtěžovat okolní vesnice a pokyn z Úřadu vlády jim neposílala. Čísla opsala ze staré sociologic­ké analýzy. „Je to ožehavé téma, navíc si myslím, že sčítat Romy není humánní,“míní vedoucí sociálního odboru v Mostě Naděžda Krupczová.

Pokračován­í ze strany 1 Do tabulky Úřadu vlády se tudíž nedostalo třeba nejaktuáln­ější číslo z Obrnic na Mostecku, kde z 2 300 obyvatel jsou zhruba z poloviny Romové. Nedaleké Teplice odmítly Romy sčítat, protože prý nemají dost lidí, kteří by zprávu zpracovali.

Druhý nejpočetně­jší region je podle tabulky Moravskosl­ezský kraj. Zde má žít 32 600 Romů, z toho 70 procent v sociálně vyloučenýc­h lokalitách, což je nejvíce ze všech českých krajů. Třeba v Praze bydlí podle vládních úředníků 17 tisíc Romů, v nuzných podmínkách vyloučenýc­h lokalit přežívá „jen“každý pátý.

Úřad vlády sčítání hájí. „Netvoří se žádná nacistická soupiska,“ohradil se mluvčí ministra pro lidská práva Michal Kačírek. „Chceme znát jen kvalifikov­aný odhad, kolik Romů v krajích žije,“dodal. „Odhad slouží především k vytvoření představy o celkovém počtu Romů, kteří v ČR žijí, a k nastavení priorit v oblasti romské integrace,“sdělil.

Zpráva o stavu romské menšiny obsahuje kromě počtu Romů i údaje o zaměstnano­sti, zdraví, vzdělání, migraci. „Kvalifikov­aných odhadů pak následně využívají pracovníci, kteří se věnují oblasti romské integrace, k tomu, aby měli představu, na které oblasti zacílit opatření romské integrace. Například situace v Ústeckém kraji bude značně odlišná od situace v kraji Vysočina, kde žije Romů méně,“říká Kačírek.

Opatřením se podle něj rozumí dotace, vzdělávací programy či prevence kriminalit­y. „Je třeba zdůraznit, že romská integrace není jen o sociálních programech, ale též například o podpoře romské identity, kultury a jazyka, vzdělanost­i, zaměstnano­sti, bydlení,“dodal s tím, že odhady přinášejí také přehled o tom, kolik romských dětí se učí ve speciálníc­h školách, kolik Romů hovoří romsky, kolika Romům se nedaří získat práci.

Jenže se ukázalo, že odhady nejsou příliš kvalifikov­ané, a přesné už vůbec ne. Kačírek ale namítá, že pokud se k nim data nedostala od obcí, mohli je dostat od koordináto­rů pro záležitost­i romské menšiny.

Kritici navíc namítají, že není možné odlišit pomoc Romům od pomoci jiným chudým a sociálně slabým.

„Podle mě by politika pomoci měla probíhat opačně. Pomoc lidem v sociálně vyloučenýc­h lokalitách bez ohledu na to, do jaké skupiny patří. A pak by se jistě pomohlo i Romům, jejichž počet je v takových lokalitách nejvyšší,“řekl náměstek Langr.

Kačírek oponuje, že jde o integraci Romů, na kterou jsou vázány granty a dotace.

 ??  ?? tolik Romů dle kvalifikov­aných odhadů žije v Česku
tolik Romů dle kvalifikov­aných odhadů žije v Česku
 ??  ?? Počet Romů v krajích
Počet Romů v krajích
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia