Dnes Prague Edition

Hokejový start. Obhájí Brno titul?

Dnes startuje tažení za tuzemským hokejovým titulem. Trvat bude alespoň 223 dní a největším favoritem je obhájce z Brna. Mezi 14 adepty je i slavný „nováček“z Jihlavy.

-

Zdeseti letních mačů devět vyhráli, jen jediný – proti bratislavs­kému Slovanu, účastníkov­i KHL – ztratili až po nájezdech. A když k tomu připočtete i jarní tažení za titulem, pak hokejisté brněnské Komety z posledních 24 zápasů prohráli jen tři, z toho jeden jediný po 60 minutách! Ač se Libor Zábranský – muž, který vzkřísil zdejší klub, pár týdnů po triumfu strachoval, zda v kádru udrží útočníka Erata či obránce Krejčíka, teď spokojeně říká: „Jsem rád, že mančaft zůstal pohromadě, máme výbornou atmosféru nejen v šatně, ale i v celém klubu. Na to jsem pyšný. Klukům strašně moc věřím.“Není osamoceným optimistou. Že dnes vykročí Kometa za obhajobou titulu jako největší favorit, míní i bookmakeři sázkových kanceláří. Obdivně o zdejším klubu mluví také konkurence a logicky ho mezi aspiranty na zlato jmenuje i Josef Řezníček, ředitel hokejové extraligy. Přidá ale ještě jeden tip: „Nejvíc posílil Hradec Králové, který už loni hrál dobře.“Klub, za nímž stojí bohatý mecenáš, přivedl devět nových tváří včetně Petra Koukala, mistra světa z roku 2010.

Ten přitom býval ikonou rivala z Pardubic, a ač naštval hodně lidí, logicky argumentuj­e: „99 lidí ze 100 by se rozhodlo jako já. Když jsem dostal nabídku od Pardubic, hrály baráž a neměly jistou extraligu. A já se ještě necítím na to, abych hrál první ligu.“A i díky tomu, že je teď na hradecké soupisce, může šéf klubu Miroslav Schön sebevědomě říct: „Kdybych vyhlásil jako cíl obhajobu bronzu, byl by to alibismus. Naše cíle jsou vyšší.“

Ani další velikány není těžké najít – Liberec, Sparta, Třinec. V závěsu je Plzeň, Litvínov... To naopak nováček z Jihlavy touží „přežít“.

Favorité jsou stejní, detaily soutěže však v lecčems jiné. Tak třeba po pětiminuto­vém prodloužen­í, které se dál hraje tři proti třem, bude následovat pět sérií nájezdů. Domácí týmy budou oproti předchozím rokům hrát doma v tmavé verzi dresů. A taky chce vedení ligy zatočit s rostoucí agresivito­u na stadionech. „Začínají se nám v hledišti objevovat radikální diváci z fotbalu,“ví Řezníček. I proto zpřísnil pravidla a discipliná­rní komise teď má kluby trestat i za vulgární pokřiky obecenstva, což je mnohde stále koloritem. „Tyto problémy snižují dobré jméno extraligy.“

ročník

Roky byla extraliga pro smích kvůli svým děravým statistiká­m, teď se z ní naopak stává první evropská soutěž, kde kromě klasických „kolonek“najdete i analytičtě­jší a modernější statistiky Corsi. Je jasné, že u fanoušků půjde o minoritní záležitost, protože pořád je zajímají především góly a asistence, liga to však považuje i za službu pro samotné hokejové kluby.

A je tu ještě jedna „novota“– vrací se Utkání hvězd. Po 12 letech, kdy byl v tuzemských podmínkách i kvůli přístupu hráčů považován tento zápas za mrtvý, dostane nový a zajímavý rozměr. Půjde o turnaj mužstev z české a slovenské extraligy, německé DEL a rakouské soutěže EBEL. Hrát se má 17. února v Bratislavě, což je ale největší svízel akce. Bude to během olympiády, takže exhibičním­u klání může chybět to podstatné – hvězdy!

„Diskuse o utkání proběhla po mistrovstv­í světa, kdy rozpisy soutěží jsou poměrně hotové a finalizova­né směrem k televizním právům. Proto ten termín,“říká Řezníček.

Hrát se bude – podobně jako v NHL – 3 na 3. A pokud se akce ujme, bude pořadatels­tví každý rok rotovat, čímž by Utkání hvězd nemělo zevšednět, jak tomu bylo v minulosti. „Samozřejmě, že když kluby nebudou chtít posílat své nejlepší hráče, tak to pak dále nebudeme podporovat,“uvedl Řezníček.

Teď už ale odložte noviny a vzhůru do arén.

HC Olomouc (90)

Věří v týmovou chemii a chtějí, stejně jako všichni ostatní, do play-off. „Od začátku do toho budeme šlapat a předkolo uděláme,“slibuje kapitán Martin Vyrůbalík.

Aukro Berani Zlín (55)

Klub měl finanční těžkosti. Přišel nový generální manažer Martin Hosták, dřívější komentátor, který říká: „Desítka je reálný cíl.“

Dynamo Pardubice (55)

V minulé sezoně přežil klub klinickou smrt. Zachránil se v baráži a teď šéf Dušan Salfický slibuje: „Chceme hrát hokej, který přitáhne do hlediště více fanoušků, a chceme předkolo play-off.“

Dukla Jihlava (150)

Kádr, rozpočet i pohled bookmakerů značí, že jde o hlavního outsidera. Kouč Petr Vlk ale říká: „Věřím tomu, že tým bude konkurence­schopný.“

Program 1. kola, dnes:

17.20 Brno – Třinec (ČT sport), 17.30 Jihlava – Mladá Boleslav, Vítkovice – Zlín, Chomutov – Olomouc, Plzeň – Litvínov, 18.00 Pardubice – Sparta, Liberec – Hradec Králové.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Masarykův pohár
Vítěz extraligy pozvedne nad hlavu Masarykův pohár, stejně jako letos na jaře hráči Brna.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Masarykův pohár Vítěz extraligy pozvedne nad hlavu Masarykův pohár, stejně jako letos na jaře hráči Brna.
 ?? Robert Sára hokejový reportér MF DNES ??
Robert Sára hokejový reportér MF DNES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia