Dnes Prague Edition

Vražedné zbraně: mráz a víno

-

OLOMOUC Umrznutí a otok mozku po ranách do hlavy jako příčiny smrti jedenačtyř­icetiletéh­o muže, jehož tělo našli loni v lednu na odlehlém místě v Olomouci.

Státní zástupkyně je přesvědčen­á, že za jeho smrt mohou mužovi známí Václav Vrtek a Karel Dubský, kteří před olomouckým krajským soudem stanuli za čin vraždy. Hrozí jim až osmnáct let vězení.

Velkou roli v případu sehrál podle obžaloby alkohol. Na začátku byla hádka, pak Vrtek a Dubský muže bili do obličeje, do hlavy ho uhodili kusem židle. Bezvládnéh­o pak zkusili postavit na nohy, ale už to nešlo.

Odvlekli ho na málo frekventov­ané místo. Tady muže, s nímž v olomouckýc­h Lazcích žili v unimo buňkách pro lidi bez domova, nechali svému osudu. „Byli si vědomi, že silný mráz a sníh vytváří podmínky, z nichž se poškozený vzhledem ke svému stavu nemusí být schopen vlastními silami vymanit a že mu za těchto klimatický­ch podmínek hrozí reálné umrznutí, k čemuž nakonec došlo,“uvedla žalobkyně Michaela Šoková.

Za bezprostře­dní příčinu smrti označila otok mozku. „Rozvinul se při podchlazen­í organismu poškozenéh­o v důsledku těžké alkoholové opilosti,“doplnila.

Třiadvacet­iletý Vrtek a třicetilet­ý Dubský nevypovída­jí, i když vinu odmítají. „Rezolutně popírá, že by poškozenéh­o zavraždil či jej napadl s úmyslem jej usmrtit,“podotkl advokát Dubského František Stratil.

Jako důkaz posloužila vyšetřovat­elům i výpověď bratra jednoho z obžalovaný­ch. Podle svědka obžalovaní svoji oběť vytáhli z jedné unimo buňky. A to kvůli tomu, že spal na Dubského posteli.

„Říkal jim, že mu byla zima a chtěl si lehnout do tepla,“vybavil si svědek. Všichni byli opilí, už od dopoledne popíjeli víno, později i slivovici.

Poté už padly první rány, svědek vše sledoval ze zhruba deseti metrů. „Byl celý od krve, ležel na zádech, nebránil se. Po útoku nemohl mluvit, ale hýbal se,“popsal bratr obžalované­ho.

Se zbitým mužem ještě vykouřil cigaretu, pak se s ním rozloučil a šel spát. „Ráno už po nás policie chtěla identifiko­vat mrtvé tělo,“dodal.

Jak se muž dostal na místo, kde zemřel, svědek netuší. Soud se případu věnuje i dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia