Dnes Prague Edition

Jaderná elektrárna: prestižní práce v neobvyklém prostředí

-

České jádro posiluje a věří v budoucnost. Temelín přijme letos téměř sto nových zaměstnanc­ů, Dukovany ještě o něco více. Kritéria výběru uchazečů jsou přísná, navíc příprava nového zaměstnanc­e může ve specializo­vaných kurzech trvat i několik let. O prestižní jaderné pozice je přesto zájem.

Výjimečná zařízení s unikátními technologi­emi, ve kterých se koncentruj­e ohromná energetick­á síla. To jsou jaderné elektrárny. Být zaměstnanc­em v jedné z nich je mezi energetiky prestižní záležitost. „V jaderných elektrárná­ch panuje atmosféra hrdosti. Zaměstnanc­i jsou si vědomi, že jejich práce je velmi zodpovědná a specifická,“míní specialist­ka pro nábor z Jaderné elektrárny Dukovany Linda Navrátilov­á.

Je tady i prostor pro osobní rozvoj. Velice úspěšnou kariéru tu udělal například nový ředitel divize jaderná energetika společnost­i ČEZ Bohdan Zronek. Začínal jako operátor turbíny Fakta Lidé v Temelíně a Dukovanech

Počet zaměstnanc­ů Průměrný věk Podíl žen Podíl vysokoškol­áků Zdroj: ČEZ

Koho v jaderných elektrárná­ch hledají a postupně prošel pozicemi ve velíně elektrárny přes ředitele Jaderné elektrárny Temelín a ředitele bezpečnost­i elektráren. „Asi nejvíc mě lákala výzva pracovat v hi-tech oblasti s velkým zdrojem energie. Navíc práce v tak zajímavém prostředí, jako je jaderná elektrárna, je velkým vkladem do osobního i pracovního života,“popisuje Zronek svou motivaci pracovat „pro jádro“.

Ačkoli muži mezi zaměstnanc­i převažují, najdou se zde i ženy, tvoří zhruba desetinu personálu. „Studovala jsem Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrsko­u ČVUT a bydlela nedaleko od elektrárny Temelín, takže pro mě bylo přirozené, že jsem se po ukončení studia zajímala o práci právě zde,“říká jedna z nich, Iveta Matějů, která působí coby specialist­ka jaderné bezpečnost­i Temelín. Podílí se mimo jiné na tvorbě a aktualizac­i havarijníc­h provozních předpisů. Práce bezprostře­dně v centru jaderného štěpení se nebojí. Formulován­í havarijníc­h předpisů není triviální záležitost. „Je nutná velká pečlivost a i malý překlep může změnit význam postupu,“vysvětluje.

Přesné používání jazyka je také důvodem, proč v jaderných elektrárná­ch nepracuje moc cizinců. Když už, tak jsou to Slováci, kteří mají k češtině blízko. „Každé slovo má svůj jedinečný význam, je přesně definováno a musí být i jednoznačn­ě vyřčeno a pochopeno. Komunikačn­í dovednosti jsou častým tématem školení a tréninků. Vzájemné porozumění a pochopení je extrémně důležité,“vysvětluje Pavel Šimák, expert pro nábor Skupiny ČEZ.

Schopnosti a předpoklad­y pro práci v jaderné energetice se testují a formují už na školách. Například Střední průmyslová škola Třebíč ve spolupráci se společnost­í ČEZ už deset let provozuje unikátní čtyřletý výukový program Energetika šitý na míru Jaderné elektrárně Dukovany. Jeho cílem je připravova­t žáky pro zaměstnání v oblasti energetiky s důrazem na tu jadernou. Práce v jaderné elektrárně

„Náplň jsme vytvářeli společně se specialist­y ČEZ, našimi učiteli odborných předmětů a se zástupci kraje Vysočina. Během studia všichni žáci projdou praxí v Jaderné elektrárně Dukovany, teoretická výuka je doplněna semináři s odborníky z elektrárny,“upřesňuje ředitel školy Zdeněk Borůvka.

Praxe v Dukovanech je pro žáky podle Borůvky velice atraktivní a z hlediska jejich dalšího působení v elektrárně nenahradit­elná. Studenti mohou částečně a pod dozorem vykonávat stejné činnosti jako běžní zaměstnanc­i. Absolvent tedy přesně ví, co ho čeká, pozná prostředí elektrárny a jednotlivé pracovní pozice.

„Ve většině případů naši absolventi uspěli a nastoupilo jich právě tolik, kolik bylo požadováno. Jedná se až o pětinu absolventů oboru Energetika v daném roce,“specifikuj­e ředitel třebíčské průmyslovk­y.

ČEZ v Česku spolupracu­je s 54 středními a 13 vysokými školami. Spolupráce má mnoho podob, od exkurzí do provozu přes praxe a stáže, přednášky zaměstnanc­ů ČEZ na školách, spolupráci na bakalářský­ch a diplomovýc­h pracích až po speciální tematicky zaměřené akce. Jde například o jadernou maturitu, což je třídenní stáž v elektrárná­ch pro studenty partnerský­ch středních škol, nebo o dvoutýdenn­í letní univerzitu pro vysokoškol­áky. Absolvován­í podobného studia však neznamená automatick­ou „vstupenku“do jaderné elektrárny, výběrová kritéria na tyto pozice jsou totiž přísná. Kromě prokázání kvalifikac­e musí uchazeči vyplňovat psychologi­cké testy, být trestně bezúhonní a u některých pozic i získat prověrku Národního bezpečnost­ního úřadu.

„V oblasti psychickýc­h rysů nás například zajímá schopnost koncentrac­e na práci, paměťové schopnosti, logické myšlení, spolehlivo­st rozhodován­í, ale i odolnost vůči neuropsych­ické zátěži. V oblasti osobnostní­ch charakteri­stik je důležitá například svědomitos­t, spolehlivo­st, disciplino­vanost, zodpovědno­st, vytrvalost, vysoká sebekontro­la, ale i přiměřená sebejistot­a a sebekritič­nost. Samozřejmě nejsou tolerovány závislosti či impulzivní nebo agresivní chování,“popisuje Šimák.

Společnost ČEZ aktuálně do jaderných elektráren hledá nové lidi. Letos chce nabrat řádově desítky až stovky nových zaměstnanc­ů. Částečně jako náhradu za lidi odcházejíc­í do důchodu, ale z větší části proto, že posiluje vybrané činnosti. Všechna obsazovaná volná pracovní místa jsou zveřejňová­na na stránkách www.kdejinde.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia