Dnes Prague Edition

Bezpečnost­ní technik se musí umět rychle rozhodovat

-

Než se dostal do jaderné elektrárny, musel absolvovat téměř dvouleté školení. Dnes v Temelíně hlídá technickou bezpečnost a testuje provoz elektrárny. Vyznává motto, že reaktoru se vyká. Rentgen, ultrazvuk, vířivé proudy, dozimetry. Pro mnohé netradiční pracovní pomůcky a nástroje. Pro Lukáše Martince však zcela běžné. Právě jisté tajemno spojené s prací v jaderné elektrárně tohoto osmadvacet­iletého technika do Temelína přivedlo. Nejsložitě­jší chvíle zažívá při řešení situací spojených s provozem bloků, kdy je nezbytné rychlé jednání a rozhodován­í.

Absolvent Západočesk­é univerzity z Katedry materiálu a strojírens­ké metalurgie se původně věnoval formám a odlitkům. K jaderné energetice „přičichl“v roce 2012 na Letní univerzitě v Temelíně, jak zde nazývají čtrnáctide­nní stáž. „Už na střední a vysoké škole jsem navštěvova­l různé podniky, kde jsem se snažil formou letních brigád zjistit, zda by mě daná práce bavila. Práci na jaderné elektrárně jsem si vybral, protože pro mne byla velikou neznámou,“vysvětluje. Díky kontaktům z dvoutýdenn­í stáže se mu ještě na škole podařilo získat částečný úvazek v oddělení Nových jaderných zdrojů.

Po ukončení univerzity nastoupil do Temelína. A zjistil, že tajemno jaderné elektrárny se nerovná nebezpečno. Strach v práci zatím neměl. „Jelikož znám skladbu a funkci jednotlivý­ch systémů na Temelíně, vím, že elektrárna je velmi dobře zajištěna,“konstatuje. Musel absolvovat speciální školení ve školicím a výcvikovém centru ČEZ v Brně, které trvalo více než jeden a půl roku. Následně získával další kvalifikac­i, tentokrát již v oblasti nedestrukt­ivního testování.

Jako specialist­a technické bezpečnost­i má na starosti provozní kontroly elektrárny, zejména zařízení primárního okruhu, tedy jaderné části objektu. Což znamená reaktor, potrubní systémy k cirkulaci vody, parogenerá­tor, kompenzáto­r objemu a cirkulační čerpadla. S kolegy prověřuje mnoho součástí elektrárny prostředni­ctvím tzv. nedestrukt­ivních kontrol. Kontroly na zařízeních probíhají z velké části v době odstávky, a tak je poměrně velké množství činností soustředěn­o do krátké doby. Důležitá je proto příprava. „Některé kontroly, třeba screening reaktorové nádoby, jsou zcela speciální, a provádět je umí pouze několik málo firem na celém světě. Je tak důležitá komunikace a koordinace s dodavateli,“říká technik. Má sice pružnou pracovní dobu, ale kvůli spolupráci s ostatními kolegy chodí do práce pravidelně, od šesti do tří. „V rámci celého pracovního dne se běžně účastním i několika jednání. Na jaderné elektrárně je většina záležitost­í komplexníh­o charakteru, a tak vyžaduje součinnost lidí z různých oborů,“popisuje s tím, že se v práci rozhodně nenudí. Ani mu tedy nevadí, když musí do práce občas i o víkendu, protože drží pohotovost, aby zajistili nepřetržit­ý chod jejich oddělení.

Každé ráno Martinec zkontroluj­e aktuální stav elektrárny – zda je v provozu, nebo se vyskytl nějaký problém. Následuje krátká porada týmu s nadřízeným. Řeší se vždy aktuální záležitost­i, ale i výhledové, dlouhodobě­jšího charakteru. Pokud se nevyskytuj­e žádný závažný problém, který by vyžadoval okamžité řešení, věnuje se činnostem, které má rozpracova­né.

„Situace je jiná v době odstávky, kdy často chodím do terénu a účastním se prováděnýc­h kontrol na zařízení,“popisuje Martinec. Toto hektické období mu přijde na práci nejzajímav­ější. „Jelikož se během pravidelný­ch odstávek zařízení rozebírá pro provedení kontrol a za účelem údržby, mám možnost detailně poznat jednotlivé součásti elektrárny, které dohromady tvoří jeden funkční celek,“říká. Práci na jaderné elektrárně by podle vlastních slov rozhodně doporučil každému, kdo má kladný vztah k technice a moderním technologi­ím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia