Dnes Prague Edition

Co se asi honí hlavou vůdci Severní Koreje?

-

Takovou otázku si kladou politici, experti i veřejnost. Je na ni prostá odpověď: má strach, obyčejný a za svůj způsob vládnutí zasloužený strach. Dobře ví, jak dopadl Saddám Husajn, Muammar Kaddáfí a co by po porážce čekalo Bašára Asada.

Kim Čong-un také ví, že jediné, čím se může udržet u moci, je vlastnictv­í zbraní hromadného ničení. Iráckého a libyjského vůdce by těžko mohl někdo ohrozit, kdyby měli jaderné zbraně. A toho jsou si vědomi všichni diktátoři a autokrati.

Čína dala najevo, že zaútočí-li Severokore­jci, nepomohou jim, ale začnou-li konflikt Američané, pak ano. Kimův komunistic­ký režim jsou ochotni strpět, je pro ně nárazníkov­ým státem a chrání je před migrací. Američané hledají proti Kimovi účinnou strategii, ale zatím Donald Trump skončil u čehosi nemyslitel­ného, jako je embargo na země obchodujíc­í s KLDR. Rusko se kvůli zhoršující­m vztahům se Spojenými státy stáhlo do vyčkávací pozice.

Bez spolupráce tohoto velmocensk­ého triumvirát­u to ale nepůjde. Jak se zdá, Trump, Si Ťin-pching a Vladimir Putin zatím nejsou Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill a Josif Vissariono­vič Stalin, kteří se tváří v tvář hitlerovsk­ému nacismu, italskému fašismu a japonskému militarism­u dokázali bez ohledu na ideologick­é rozpory sjednotit a dovést druhou světovou válku k vítěznému konci. I přesto, že tehdejší rozpory mezi spojenci vzhledem k existenci Stalinova režimu byly hlubší než ty současné. A nynější Kimova hrozba není kvůli existenci jaderných zbraní menší, může způsobit násobně větší škody než druhá světová válka.

Pokud si představit­elé USA, Ruska a Číny nechtějí zahrávat s osudem planety, musí k sobě najít cestu a poté jistě přijdou na způsob, jak přimět Kima k rozumu nebo ho zbavit strachu. Nástrojů na to mají dost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia