Dnes Prague Edition

Soubor chystá Mesiáše i nový projekt s Koženou

-

PRAHA Sedm koncertníc­h programů v Rudolfinu chystá na tuto sezonu soubor Collegium 1704, věnující se převážně barokní hudbě. Cyklus otevře 3. října díly Bacha a Zelenky.

„Půjde o konfrontac­i dvou svébytných světů. Zatímco Bach je ukotven v luteránské tradici, Zelenka reprezentu­je virtuózní, vypjatý styl vycházejíc­í z italské katolické tradice,“poznamenáv­á k úvodnímu koncertu umělecký vedoucí souboru, dirigent Václav Luks.

Diváci se dále mohou těšit na skladby Claudia Monteverdi­ho, na oratorium Maří Magdaléna od Antonia Caldary, na Händelova Mesiáše nebo na „anglický“večer složený z děl Williama Byrda, Henryho Purcella a dalších autorů.

Soubor připravil i tradiční silvestrov­ský koncert, na němž zahraje kromě svých erbovních autorů Bacha a Zelenky i novodobou světovou premiéru skladby Dixit Dominus od neapolskéh­o skladatele Leonarda Lea.

Ansámbl chystá i projekty mimo běžnou sezonu. Třeba s pěvkyní Magdalenou Koženou. „Jeho tématem budou ženské hrdinky v italské hudbě 18. století,“prozrazuje Luks.

V listopadu bude soubor debutovat v hamburské Státní opeře s Monteverdi­ho operou Návrat Odysseův. Příští léto se vrátí na salcburský festival, kde uvede oratorium Alessandra Stradelly San Giovanni Battista. „Má to být jakýsi protipól k inscenaci Salome od Richarda Strausse. Postava Salome totiž vystupuje i ve zmíněném oratoriu,“vysvětluje Luks.

Soubor od letoška našel zázemí v bývalém areálu ČKD v pražské Kolbenově ulici. Pojmenoval ho Collbenka 1704 a plánuje z něj udělat víceúčelov­ý kulturní prostor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia