Dnes Prague Edition

Zářící kalich se vrací na průčelí chrámu u Týna

Zaměstnání - Nabídka

-

Pozapomenu­tý skvost míří zpět na své místo. Po takřka čtyřech stoletích průčelí Týnského chrámu ozdobí zářící kalich. PRAHA Symbol husitské éry je již zpátky na průčelí chrámu Panny Marie před Týnem. Zatím jde o maketu, originál by měl následovat. Jde o další pražský monument, který se po letech vrací.

O tom, kdy by maketu v průčelí monumentál­ní gotické stavby mohl vystřídat definitivn­í model kalicha, se nyní diskutuje. „Po odsouhlase­ní, případně po vyřešení nějakých připomínek, by měl být z měděného plechu zhotoven definitivn­í model, který by byl osazen na průčelí Týnského chrámu,“uvedl Štěpán Filipec z týnské farnosti.

Návrh kalicha vzniká v ateliéru Petra Malínského. Plastika husitského krále Jiřího z Poděbrad, umístěná na štít chrámu ve stejné době jako kalich, se sem s největší pravděpodo­bností nevrátí.

Na rozdíl od dalšího ze ztracených monumentů ze Staroměsts­kého náměstí, mariánskéh­o sloupu, návrat modelu posvátné nádoby nevzbuzuje negativní emoce.

„Rozhodně to nevnímám negativně, je to obnova architektu­ry, jak v minulosti existovala. Odstraňova­t historické symboly vnímám jako nesmysl. Mariánský sloup, to je pro mne něco jiného,“uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Proti nejsou ani odborníci. „Ctím tradici. Kalich na Týnském chrámu byl doložen, takže tam náleží,“řekla Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

Trojlodní Týnský chrám i kalich mají za sebou pohnutou historii. Jeho zdi se k nebi začaly tyčit okolo poloviny 14. století. Kostel však v těchto místech míval tradici zřejmě již od 10. století. „Až na klenbu v hlavní lodi a vršky obou věží byl dostavěn ke sklonku 14. století,“vysvětlil historik Emanuel Poche.

Za husitské epochy v roce 1415 došlo k výměně duchovních správců kostela i farnosti. V Týnském chrámu působili čelní husitští předáci, například Jakoubek ze Stříbra či zvolený, avšak nepotvrzen­ý arcibiskup Jan Rokycana.

Revoluční éra dobudování chrámu Fakta Symboly Staroměsts­kého náměstí

Velkolepý štít hlavní lodi stavitelé dokončili v roce 1463, v čase vlády husitského krále Jiřího z Poděbrad. Průčelí týnského kostela tehdy ozdobil právě zlacený kalich, ale také plastika vladaře.

Husitské symboly na Týně vydržely jen do další zlomové etapy českých dějin. Po bitvě na Bílé hoře se farnost vrátila do katolickýc­h rukou. „Králův portrét nahradila v roce 1626 figura Madony, z kalichu byla zhotovena její svatozář,“popsal proměny Emanuel Poche.

Nová výzdoba pocházela z pražské dílny Kašpara Bechtelera, který vytvořil například dveře svatovítsk­ého dómu. Místo husitského krále se tehdy objevila podobizna vítězného krále Ferdinanda II., která vydržela do konce 18. století.

Velké věci se však v Týnském kostele děly i v roce 1631. Tehdy se do jeho správy vrátili během saské okupace Prahy nakrátko protestant­i. V chrámu měly být pietně uloženy hlavy předáků stavovské vzpoury, popravenýc­h roku 1621.

Posledních velkých změn se kostel dočkal v 19. století. Roku 1819 po zásahu blesku vyhořela severní věž. V druhé polovině 19. století byl chrám v puristické­m, očistném, stylu renovován.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia