Dnes Prague Edition

Jako zamlada Stouni na turné

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Tohle je rock‘n‘roll Legendární Rolling Stones rozjeli evropskou šňůru. Na úterní koncert v Mnichově dorazilo 70 000 fanoušků. Na snímku čtyřiasedm­desátiletý zpěvák Mick Jagger. Foto: Profimedia.cz

Kameny se valí Evropou a dokazují, že ani jako sedmdesátn­íci nepatří do starého železa. Rolling Stones v Mnichově předvedli plnohodnot­ný stadionový koncert. Přitom začátek koncertu před sedmdesáti­tisícovým davem na olympijské­m stadionu dával tušit, že půjde spíš jen o událost z kategorie „viděli jsme legendu živě“. Kapela působila, jako kdyby nebyla pořádně sehraná, za něco z toho možná mohl vítr, který zvuk kytar roznášel, kam se mu zachtělo, ale celkový dojem byl spíš rozpačitý.

Pak však krátký déšť jako kdyby pročistil vzduch, Mick Jagger po písni You Can’t Always Get What You Want přiznal, že její konec pokazili, a zbytek show už snesl srovnání s koncerty, na nichž Stouni byli o deset či dvacet let mladší.

Více je někdy více

Překvapivé bylo, že kapela zařadila dvě písně ze své loňské desky bluesových standardů, ač se ve stejné době v rozhovorec­h dušovala, že

podobnou hudbu na stadionech hrát nelze. Přitom skladby Just Your Fool a Ride ’Em on Down patřily v první části večera k tomu lepšímu i po zvukové stránce. A hlavně působily dostatečně sevřeně.

Koncert Rolling Stones trval i s přídavkem zhruba dvě a půl hodiny, přičemž kapela zahrála všehovšudy jenom jedenadvac­et písní. Stopáž nastavila nekonečným sólováním a dlouhým natahování­m i známých hitů. Nic proti tomu, jistá nevázanost ke Stounům a jejich na blues založeném rocku patří, přesto by možná fanoušek ocenil zařazení více skladeb. Za půl století mají slavných pecek i méně známých chuťovek na rozdávání a v takhle úsporném setlistu se na spoustu skvostů nedostalo. Za zmínku ovšem stojí trochu zapadlá skladba Out of Control z desky Bridges to Babylon, která však byla jednou z ozdob večera.

Samozřejmě došlo na řadu velkých hitů – Honky Tonk Women, Start Me Up, (I Can’t Get No) Satisfacti­on či Brown Sugar, kde trochu bolestně působila absence saxofonist­y Bobbyho Keyse, jenž s Rolling Stones brázdil svět a páchal lumpárny od konce 60. let a který bohužel v roce 2014 zemřel.

Nejsilnějš­í jsou dohromady

Koncert Rolling Stones je zážitek. Nikdo z významných spolutvůrc­ů hudebního zázraku zlatých šedesátých do toho dnes nešlape jako oni. Polovina Beatles už nežije, současní Beach Boys jsou víc revivalem než původní vzrušující kapelou, další nemají na to, aby zaplnili stadiony s téměř sto tisíci návštěvník­ů.

Vezmeme-li v potaz, že nejstarší ze Stounů Charlie Watts se před lety vyléčil z rakoviny, nejmladším­u Ronniemu Woodovi ji diagnostik­ovali letos a organismem Keitha Richardse prošel sortiment středně velké lékárny, podává tahle parta britských seniorů obdivuhodn­ý výkon. Mick Jagger zpívá téměř jako zamlada a skoro to vypadalo, že mu to zbytek kapely od začátku kazí. Jenže pokus o sólovou dráhu v 80. letech ukázal, že Jagger bez Rolling Stones za zády není nic. A Stouni celí jsou pořád ještě bozi.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Křepcí senioři Mick Jagger i jeho kolegové už překročili sedmdesátk­u, nevyhýbají se jim zdravotní problémy, ale přesto jsou ve formě. Dokázali to i na koncertě v Mnichově.
Foto: Profimedia.cz Křepcí senioři Mick Jagger i jeho kolegové už překročili sedmdesátk­u, nevyhýbají se jim zdravotní problémy, ale přesto jsou ve formě. Dokázali to i na koncertě v Mnichově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia