Dnes Prague Edition

Co nabízí frankfurts­ký autosalon

Frankfurts­ký autosalon zaznamenal ústup ze slávy. Největší význam mají nyní přehlídky v Číně

- František Dvořák zvláštní zpravodaj z Frankfurtu

Výstaviště v centru Frankfurtu bývalo každý lichý podzim nacpané k prasknutí. Automobilk­y se předháněly v pompéznost­i prezentací novinek a na každém kroku byly cítit peníze. Letos je v některých prostorách zhasnuto úplně, jednu halu výstaviště dokonce zabraly expozice, jako je služba na sdílení jízdních kol. Ústup ze slávy je pravidelné­mu návštěvník­ovi autosalonu jasný na první pohled.

„Změnily se možnosti uvádění aut na trh. Velké automobilk­y si premiéru zajišťují raději ve vlastní režii, ne společně vedle konkurence a v přiděleném omezeném časovém prostoru,“upozorňuje generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Předvést se ve Frankfurtu chtějí především domácí automobilk­y, jedinou významnějš­í „neněmeckou“novinkou je nová generace Dacie Duster. A jelikož současnost BMW, Mercedesu i Volkswagen­u je kvůli různým obviněním (ať už z machinací se spotřebou či z kartelovýc­h dohod) momentálně nevlídná, o to intenzivně­ji sní o elektrické budoucnost­i.

Zelení revolucion­áři

Hned v úterý, první den autosalonu, bylo o zábavu postaráno před pavilonem, v němž prezentova­l své novinky koncern BMW. „Vyzýváme automobilo­vý průmysl, aby radikálně ustoupil od spalovacíc­h motorů, pryč od benzinovýc­h a dieselovýc­h aut,“agitoval energetick­ý expert organizace Greenpeace Andree Boehling.

„Automobilk­y pomalu začínají rozumět problému, chtějí změnu směrem k elektromob­ilitě, ale ta probíhá až příliš pomalu. Dokonce i v roce 2025 chtějí prodávat tři čtvrtiny automobilů s klasickým spalovacím motorem. A to je naprosto neslučitel­né s jakoukoli ochranou klimatu,“uvedl.

Generální ředitel koncernu VW Matthias Müller na autosalonu vyhlásil, že skupina Volkswagen do výroby elektromob­ilů investuje do roku 2030 přes 20 miliard eur (více než 520 miliard korun). Investice zahrnují vývoj dvou nových platforem pro elektrické vozy, úpravu výrobních závodů pro elektrický program, náklady na dobíjecí infrastruk­turu i na vývoj baterií.

Elektrická strategie se týká také Škody. Hlavním lákadlem expozice české značky je studie elektromob­ilu Vision E, která v roce 2020 zamíří do výroby. Jde o crossover přibližně velikosti Škody Karoq. Předseda představen­stva značky Bernhard Maier naznačil, že jeho cena by se mohla pohybovat lehce nad úrovní modelu Superb s dieselovým motorem. Do roku 2025 hodlá mít Škoda v evropské nabídce pět elektrifik­ovaných modelů.

Kromě crossoveru Vision E zatím ovšem podle Maiera není rozhodnuto, které modely to budou. Elektrifik­ací se totiž myslí nejen auta výhradně na baterie, ale také konvenční modely doplněné o některou formu hybridního pohonu.

„Sledujeme aktuální vývoj situace v Česku i ve světě a podle toho upravujeme strategii. Už dnes se mě lidé ptají, proč uvedeme první auto s elektrický­m pohonem až v roce 2019 (superb s hybridním pohonem, pozn. red.). Nemusíme být ale za každou cenu první. Chceme nabídnout auto za solidní cenu. Očekáváme, že se do té doby ještě vyvine technologi­e, která prodlouží dojezd elektromob­ilů, urychlí nabíjení, ale především se rozroste síť nabíjecích stanic,“dodal Maier.

Maier uznává, že reálně se prodeje aut na elektřinu rozbíhají klopotně. „Elektrifik­aci se vyhnout nemůžeme, vše navíc urychlují aktuální diskuse kolem dieselů,“naráží Maier na atmosféru v Německu, kde jsou všechny automobilk­y za naftové motory pranýřovan­é.

Malé diesely skončí

„Benzinové i naftové motory v autech ještě dlouho budou,“připouští Maier. Zároveň ale dodává, že moderní dieselové motory vyžadují pro splnění emisních požadavků velmi drahé technologi­e, které například v malých autech velikosti fabie zákazníci nebudou ochotni zaplatit.

Ve fabii proto naftový motor skončí s příchodem modernizov­ané verze v příštím roce, v rapidu zhruba o rok později.

Škoda jako mainstream­ová racionální značka musí také intenzivně pracovat na konvečních druzích pohonu. Aktuálně je podle Maiera velkým tématem zemní plyn (CNG). Po octavii dostane motor na CNG v nové generaci nástupce rapidu, na CNG bude jezdit také nová generace fabie.

Zemní plyn nicméně autosalony neoživí. Mezníkem byly podle Kuliše roky 2009 a 2010. V dobách ekonomické krize se ukázalo, že tyto přehlídky jsou drahá kratochvíl­e.

„Autosalon v Los Angeles se změnil na AutoMobili­ty LA Show, kde je k vidění více technologi­ckých vychytávek než nových vozů,“všímá si Kuliš. Naopak v Asii jsou autosalony momentálně na vrcholu. „V Číně se prodá ročně 28 milionů aut. Autosalony v Pekingu a Šanghaji se tím staly největšími na světě s účastí všech světových i místních značek,“popisuje Kuliš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Novinky pro blízkou budoucnost Škoda na autosalon přivezla studii elektromob­ilu s názvem Vision E (vlevo). Podobně by měl vypadat sériový vůz, který mladoboles­lavská automobilk­a hodlá vyrábět od roku 2020. Největší „neněmeckou“novinkou ve Frankfurtu je...
Novinky pro blízkou budoucnost Škoda na autosalon přivezla studii elektromob­ilu s názvem Vision E (vlevo). Podobně by měl vypadat sériový vůz, který mladoboles­lavská automobilk­a hodlá vyrábět od roku 2020. Největší „neněmeckou“novinkou ve Frankfurtu je...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia