Dnes Prague Edition

Na útěku ze zničeného ostrova

-

ást českých turistů, kteří měli být z hurikánem poničeného Karibiku dávno doma, ještě netrpělivě čeká na letadla do Evropy. A shodují se, že drsnému zážitku ze střetu s živlem se ty následujíc­í skoro vyrovnaly. Zejména ti, co se pokoušeli dostat ze zdevastova­ného Svatého Martina, museli několik dnů čekat v tropickém vedru na letišti v nizozemské části ostrova.

Předevčíre­m si na diskrimina­ci občanů Evropské unie postěžoval Ihor Krotovych, který nyní čeká na přepravu do Prahy na Martiniku. Včera jeho zkušenost potvrdili další turisté z Česka i Slovenska.

„Zatímco Američané a Kanaďané začali své občany ihned evakuovat svými letadly, my Evropané jsme na několik dnů uvízli ve frontách. Evakuace probíhala živelně a nahodile a nizozemská letadla brala jen turisty s nizozemský­m pasem. Úmorné dvoudenní čekání na slunci před letištěm bylo možná horší než samotný hurikán,“líčí Samuel Evinic, který v Praze provozuje veterinárn­í kliniku.

Komunikace mezi Francouzi a Nizozemci podle turistů skřípala. Zatímco Kanaďané odváželi své občany většími civilními letadly, evakuace Evropanů probíhala neorganizo­vaně a jen malými vojenskými stroji. Samuel Evinic měl podle vlastních slov štěstí, že se v pondělí dostal do francouzsk­ého vojenského letadla, které přivezlo na Svatý Martin humanitárn­í pomoc. Teď vyhlíží na Martiniku letadlo do Evropy.

Jak říká, na Svatém Martinu je stále spoušť. Doteď tam neobnovili dodávku pitné vody, elektřiny ani mobilní signál. Obchody jsou zničené nebo zavřené.

„Všude panoval chaos. Byl jsem v kontaktu s českým i slovenským konzulem, měli snahu pomoct, ale kdybych se řídil jejich radami, tak se domů nedostanu snad ani v říjnu,“dodává veterinář. hotel s polopenzí, ale už jsem měl být doma v práci. Letecká společnost Air France nám byla ochotna přebukovat lety, jenže nás straší, že se dostaneme na řadu až 18. září,“popisuje Slovák Ivan.

Pavla Hegerová se s přítelem teprve v úterý dostala soukromým letadlem na ostrov Curaçao. Po strastipln­ém čekání na letišti v holandské části Svatého Martina. Poté, co je před řáděním živlu zachránila místní rodina.

„Denně jsme jezdili s kufry na letiště Únik Spoušť v naději, že se vejdeme do nějakého letadla. Chyběla nám voda, cítila jsem bezmoc a beznaděj. Přitom během jediného dne čekání odletělo 15 amerických letadel. Evropanům pomáhaly jen francouzsk­é vojenské jednotky, i přesto, že jim holandští vojáci zakázali na holandském letišti přistát,“vypráví mladá žena, která doufá, že se do konce týdne v pořádku dostanou domů.

Podle Ireny Valentové z ministerst­va zahraničí turisty sváží holandský speciál z nejvíce postiženýc­h ostrovů na ostrov Curaçao, jemuž se ničivá Irma vyhnula. Odtud budou komerčními lety postupně přepraveni do Evropy. V řádu několika dnů.

„Na Curaçau se momentálně nacházejí dva Češi, kteří žádnou asistenci nepotřebuj­í. Tři další na převoz na Curaçao ještě čekají v nizozemské části ostrova Svatý Martin. Nikdo však není v ohrožení života,“popsala Irena Valentová.

Ministerst­vo podle ní koordinuje leteckou přepravu s Odborem krizového řízení Evropské služby, zejména s německými, nizozemský­mi a francouzsk­ými úřady, které postupně odvážejí občany Evropské unie z postiženýc­h míst.

Podle Ireny Valentové teď více lidí telefonick­y kontaktuje českou ambasádu ve Washington­u nebo honorární konzuly v Miami a Orlandu. Nejčastěji prosí o pomoc s ubytováním nebo přesunem na Floridě.

Ministerst­vo zahraničí doporučuje momentálně do oblasti Karibiku ani Floridy necestovat.

Na ostrově Svatý Martin hurikán poškodil 91 budov, z nichž třetina je naprosto zničená. Podobná situace je i na ostrově Barbuda, kde bylo poškozeno 95 procent domů. Na ostrově Antigua je 60 procent obyvatel bez domova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia